Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2020 18:31 - Как България купи с европари китайски маски-менте http://www.budnaera.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 128 Коментари: 0 Гласове:
1



Как България купи с европари китайски маски-менте Закупените от Китай с европейски пари предпазни маски се оказаха от най-долнопробно качество, показа разследване на Биволъ. Референтна американска лаборатория е тествала десетки модели китайски маски и дава на този производител – Ryzur – най-ниската оценка за филтрация – максимум 34%, вместо очакваните 95%. С две думи – не пазят. Освен това китайската фирма не фигурира в “белия списък” на Американската агенция по храните и лекарствата FDA. Но пък афишира нейния логотип, което намирисва на измама.

Въпросните маски са част от правителствена поръчка, шумно рекламирана като лично постижение на премиера Бойко Борисов, който договорил с китайския си колега доставка на 1 176 770 бр. на стойност 1 412 124 евро. Те бяха закупени от Министерството на здравеопазването със средства по европейската оперативна програма “Региони в растеж”. Маските са за служителите на регионалните здравни инспекции в страната, органите на МВР и МО, Агенция „Митници“, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Обикновените хирургически маски филтрират около 30% от вдишваните частици и микроби и на практика не защитават този, който ги носи от вируса, а защитават само околните. Маските от висок клас, т.нар. респиратори, филтрират 95%. Те се обозначават с FFP2 (EN 149-2001) по европейски стандарт, или N95 (NIOSH-42C FR84) по американски или KN95 (GB2626-2006) по китайски. На теория маска FFP2 спира всички частици, бактерии и вируси и е достатъчно добра защита за носещия я, ако той я слага и използва правилно.

image

     

До момента са пристигнали две пратки с маски, като втората от тях дойде на 2 май със самолет на България Ер. Пресцентърът на МВнР разпространи снимки, от които се видя, че става дума за маски тип KN95 от производителя Ryzur.

Логотипът FFP2 също се вижда ясно на кашоните с пристигналите от Китай маски. Пълното име на производителя им е Anhui RYZUR Medical Equipment Manufacturing Co., Ltd. Той прави хирургически маски,  предпазни KN95 маски-респиратори по стандарта GB2626 /виж тук/  и медицински KN95 маски-респиратори по стандарта GB19083-2010 /виж тук/. Референцията на производителя за обикновените маски е RZ95B, а за медицинските RZ95A.

image Как България купи с европари китайски маски-менте image Как България купи с европари китайски маски-менте

Маските, кацнали на 2 май, и описани в правителственото прессъобщение като “предпазни”, са RZ95B. Това е видно и от надписите на кашоните – disposable particulate respirator Face Mask KN95, а не medical respirator.

Точно този модел респиратор по стандарта GB2626 е тестван от американската Национална лаборатория за персонални защитни технологии (NPPTL), която е част от Центъра за контрол на заразни заболявания (CDC). Изследването е извършено в края на април т.г. и засяга само филтрацията на частици и микроби, а не дали маската приляга плътно по лицето.

image

Маските на Ryzur, тествани от NPPTL

 

image

Тестване на маската на Ryzur в NPPTL

Сред 92 изследвани модела /виж тук/, маската на Ryzur се представя най-зле. Максималната ефективност на филтъра на тази маска е едва 33,9%! Това е скандално ниско спрямо заявените 95% за този клас респиратори. На практика тази маска не предпазва изобщо от вдишване на коронавируса.  Пълният доклад от проучването може да бъде видян тук.

Три печата за качество, а колко ментета?

От амбалажа на маските се вижда, че производителят претендира няколко неща за своя продукт: че той отговаря на FFP2 стандарта, че е одобрен от  стриктната американска агенция по безопасност на храните FDA и, че е одобрен за използване в Европейския съюз (CE).

image

Печатите FFP2, FDA и CE на кашоните с маски Ryzur

Тестът на референтната американска лаборатория обаче показва, че първият печат на опаковките FFP2 не отговаря на истината. Продукт с такова качество трябва да филтрира 95%, а реалността не е такава.

Биволъ издири копия на сертификатите FDA и CE за тези маски.

image

Въпреки лошото качество се вижда, че сертификатът с логото на FDA не е сертификат за одобрение на продукта издаден от американската агенция. Документът е издаден от посредник в Китай, който е регистрирал този продукт в базата данни на американската агенция. Регистрирал го е като кандидат да получи одобрение.

Това е често използван номер от китайските производители, които регистрират продуктите си в системата и гордо ги рекламират като FDA registered. Но разликата е като да се регистрираш за шофьорски курс и да вземеш книжка.

Впрочем, FDA е публикувала официален списък с оторизираните респиратори от Китай, в който изобщо не фигурира производител с име Ryzur.

Другият сертификат за продукт оторизиран в Европейския съюз изглежда автентичен. Той е съвсем пресен, от 17 март 2020 г. Издаден е преди американската лаборатория да тества маските и да установи мизерното качество на филтрирането, което предлагат.

Поредна издънка със защитните средства

Вносът на маски, които не покриват стандартите, е поредния фал на гръмко рекламираните действия на правителството да осигури персонални предпазни средства и екипировка за борба с коронавируса.

Както вече разкри Биволъ, от ОАЕ вместо маски дойдоха фурми. Освен това Емирствата ни изпратиха дезинфекциращи гелове за ръце с метилов алкохол.

Все още не са пристигнали обдишващите машини, които закупихме на двойна цена, но британски медици алармираха, че продукцията точно на тази фирма е с опасно качество.

За щастие, маските не са предназначени за използване в медицината. С такова несъответствие в качеството те биха били опасни за здравето и живота на медиците. Остава да видим дали правителството ще раздаде маските на полицаите и митничарите, или ще ги върне на китайците, както направиха правителствата на Испания, Нидерландия, Турция и Австралия с милиона маски с несъответстващо качество?

Това е въпрос с повишена трудност за процъфтяващата българо-китайската дружба.

Източник/ци: https://bivol.bg/  



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19845035
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930