Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2020 18:22 - Илиян Василев: Жотева се изяви като говорител на Пеевски. Ще дават на прокуратурата критиците на властта http://onovini.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 163 Коментари: 0 Гласове:
2



Илиян Василев: Жотева се изяви като говорител на Пеевски. Ще дават на прокуратурата критиците на властта май 11, 2020

image

  Назначаването на известната със заплахи спрямо журналисти Бетина Жотева за шеф на СЕМ взриви публичното пространство в България. Коментарите не стихват след откритото й намерение да наложи цензура в интернет. ГЕРБ готвят се закон за цензура в интернет, който предвижда освен глоби, но и затвор за писане.

Ето какво пише Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия:  

„Бетина Жотева беше назначена от Росен Плевнелиев, преди това беше пиар на Захариева и говорител на Външно и се правеше на дясна, протестърка и т.н. Всеки има право на всичко. Но изявата и вчера я определи като говорител на Пеевски и предвестник на нещо много по сериозно, на поредния опит за цензура в социалните мрежи. 

Проблемът на Пеевски-Борисов е че техните медии не само затъват в дългове – от БНТ до Нова ТВ, но и са все по-неадекватни за да осигурят медийния комфорт на властта. Скучни, едномерни. Губят влияние, пада гледаемостта, свиват се рекламните приходи и моделът забавление плюс „контролирани“ новини /Милен Цветков при Гала!?!/ не работи. 

Народът се пренесе масово в социалните мрежи и критичното мислене е там. Хората формират мнението си в нарастваща степен именно благорение на социалните мрежи. Не случайно и там се пренася цензурата блокират профили във ФБ, в ЮТЮБ и т.н. но е прекалено малко и прекалено късно за да се определи като контрол.

Сега на изхода от карантината се стремят да пробутат това, което се опитваха няколко пъти и през Вежди Рашидов, като шеф на Комисията по култура, и през патриотите, да дадат определение и право за преследване като „фалшива новина“ за изразено мнение в социалната мрежа. 

Примерно аз твърдя, че един наш премиер се е срещал с генерал Решетников, за което има доказателства от ВИПа на летище София до кабинета на съответния премиер, пък и след това. Сега тежестта на доказателството е на този който твърди че аз лъжа. С измененията, те ще си определят кое е фейк и кое не и аз трябва да доказвам че не съм камила.

 

 А най-големите фалшиви новини се генерират от най-високото място и се тиражират именно през подопечните на СЕМ медии. Те са официална политика – като се започне от новината че коронавируса не е е нищо особено, че ни чакат масови гробове, разпространени от аналозите на Гешев в здравеопозването, и се мине през ежедневните фейкове че Горанов и Борисов не с знаели за поредната далавера то ли с Божков, то ли с КТБ, то ли тол системата, или че Гешев борил престъпността, че Пеевски нямал нищо общо с нареждането за спиране на излъчването на БНР /там лично Жотева осигури комфорта/, че имало 30 хиляди души за един ден починали – бисер на Борисов, че България е подала документи за ЕРМ-2 /а това е само писмо с въпрос/, че Пеевски нямаше нищо общо с Булгартабак, че Борисов няма нищо общо с горивата и т.н.

 В последния ден на извънредното положение ще се опитат да прокарат легална дефиниция на фалшива новина така че СЕМ да има право да контролира социалните мрежи и да подават топки на прокуратурата да се преследват критиците на властта

Като фейка на Тръмп с дезинфектантите, който се оказаха смъртоносно опасен, официалните фейк новини са истинската опасност, защото последиците от тях са смъртоносни. С другите хората се научиха как да се борят или поне са на път. 

Действително има много фейк – но той изобщо не е сведен само до социалните мрежи. Хората вече започнаха да се ориентират и да се пазят, там имаш възможност да потърсиш друго мнение /да речеме не вярвате на това което пиша и ще потърсите друго мнение/, сам избираш кого да следваш, кого да блокираш като източник на невярна информация или това което вие смятате за невярна информация и никой не ви търси отговорност. Просто кръга от информация, с излючение на реклами и споносирани съобщения, е в много по-голяма степен контролируемо от всеки един от нас, отколкото степента в която можеше да контролирате какво да ви дават от екрана. 

Това е „правосъдието“ в социалните мрежи.

Но няма как да блокираш Жотева и по „тяхната“ телевизия Нова ТВ. 

В социалните мрежи има нещо като колективна отговорноста за опазване на мрежата от фейкове за това мнозина публикуват опровержения, проверка на фактите /не че и сред тях няма фейкове/, но общо има имунна система. Изобщо тезата, че Нова ТВ като казионна медия е източник на правда, докато нашите профили са източник на фейк и Бетина Жотева ще определя кое е и кое не е е поредната „висота“ на Бойкокрацията. 

Не подценявайте Бетина и това което се готвят да направят – трябва им медиен контрол преди изборите, защото тенденциите не са изгодни за Пеевски и Борисов, особено в контекста на растящата бедност, безработица и отчаяние.“

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19835407
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930