Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2020 20:37 - Мирише на оставка - Горановите номера писнаха на Борисов https://frognews.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 134 Коментари: 0 Гласове:
1



Мирише на оставка - Горановите номера писнаха на Борисов   image Горанов и Менда в парламента Източник: БГНЕС Ако Горанов не е съгласен с намалението на ДДС-то за ресторантите, да си дава оставката и продължава нататък. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира по време на извънреден брифинг в парламента противоречието си с финансовия министър относно намаляване на данък добавена стойност за заведенията от 20 на 9%.

Той обясни, че става дума за политическо решение, което е продиктувано от ситуацията с кризата в икономиката.

 Министърът на финансите Владислав Горанов неведнъж е отказвал да намали ДДС-то за този бизнес, но днес, Борисов не се съобрази с него и обеща на ресторантьорите ДДС-то да бъде намалено. На въпрос от журналисти дали Борисов няма доверие в собствения си финансов министър, министър-председателят отговори: "Имам му доверие. Но той не ми е началник, аз съм му началник. Който не е съгласен - дава оставката и отива нататък. Всеки може да си каже мнението, но когато цял бранш си го поставил под натиск, сметката ще я направим наесен. И тогава вече, ако нямаме достатъчно приходи, да заповядат колегите от БСП да вдигнат данъците, да ви съберат парите, да ги похарчат и тогава пак ще говорим“.

 Борисов не скри, че и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова не е била съгласна с намаляване на ДДС-то. Въпреки това мнението на повечето депутати от ГЕРБ е надделяло.

 По-късно от пресцентъра на Министерския съвет изпратиха съобщение до медиите, че намалените данъчни ставки за заведенията ще влязат в сила от 1 януари 2021 г. Премиерът дал дума и нямало да отстъпи.

 Запознати обаче твърдят, че освен разминаването по повод намаляването на ДДС, много по-остър бил разговорът на премиера с Горанов за скандала за хазарта. Борисов не приемал никакви клетви и обяснения на финансовия министър, че няколко години нямал понятие какво се случва в Комисията по хазарта.

 Скандалите около Владислав Горанов не са от вчера. То не бяха часовници за хиляди евро, безплатен луксозен апартамент без наем от кръстника, супер вила на Витоша, огромният скандал с изтичaнeто нa лични дaнни нa близo 5 милиoнa дaнъкoплaтци зaрaди бeзхaбeриeтo нa НAП. В рeзултaт нa гaфa cтрaнитe oт EC oткaзaхa дa oбмeнят дaнъчнa инфoрмaция c Бългaрия.

Името на министъра бе замесена и в скандала с отпуснатите от ББР 75 млн лева на колекторска фирма. Отдавна се съобщава за отпуснати над 200 млн кредити на фирми, свързвани с Пеевски от същата банка, както и на фирми на Георги Гергов. Дали Горанов не е бил в течение на тези действия?
 
Горанов оцеляваше заради подкрепата на Борисов. Прекалената подкрепа. Не на последно място и задкулисното рамо на ДПС и най-вече на Делян Пеевски. Така поне се говори.
 
Този път премиерът открито го призова, ако с нещо не е съгласен – да си ходи. Чашата е преляла.
 
Вариантите оттук насетне не са много. Горанов подава оставка и се отправя към частния бизнес, където се предполага, отдавна има запазено място. Само че без министерския пост цената му ще падне драстично и ще трябва да почне да плаща разни работи.
Друг вариант е да „прегърне“ решението на Борисов и да запази поста. В такъв случай обаче ще се превърне в голяма тежест за министър-председателя ГЕРБ и кабинета.
 
Досега е разчитал на подкрепата и на Менда Стоянова, както и тя на неговата. Интересите им са диктували да се държат един за друг. Сега обаче Стоянова също е на мушката – не само заради позицията й за ДДС. При нея също има натрупани неща, които не са видими за публиката, но отдавна дразнят лидера на партията и съпартийците й. Високомерието и лобирането за определени кръгове са сред тях.

 Запознати твърят, че Горанов бил сред хората, дали съвет на Борисов да не бързаме за чакалнята на Еврозоната.
 
Борисов е наясно, че за обещаваните помощи за гражданите и бизнеса са нужни сериозни пари. Знае също, че въпреки твърденията на Горанов колко е стабилна финансово страната, такива пари няма. От своя страна финансовият министър може би държи коз, в смисъл, че премиерът е бил информиран от него. Или, че е действал по заповед на Борисов. Това обаче не му върши много работа, защото той е министърът, който отговаря за парите на държавата. Той се разпорежда с тях. Какво се е случвало – тепърва ще научаваме.
 
На всичкото отгоре за Горанов се заговори като вариант за премиер на експертно правителство, за каквото заговори ДПС още преди година. Такива номера на Борисов не минават.
 
И Васил Божков… Не забравяйте казаното преди дни от хазартния бос за срещите му с Горанов и обещанието да съобщи нови подробности около техните разговори и отношения. Борисов явно е преценил, че е по-добре Горанов да си ходи и да „потъне“ някъде, отколкото да се разразят нови разкрития и скандали.  
 

Фрог нюз




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19800530
Постинги: 44978
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930