Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2020 19:22 - Съдът във Варна пусна на свобода крадец, който със съучастник преби дядо за 10 лева и го остави да умре на студа https://petel.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 130 Коментари: 0 Гласове:
1



Съдът във Варна пусна на свобода крадец, който със съучастник преби дядо за 10 лева и го остави да умре на студа 15.05.2020 / 15:13 2
image  

 

Състав на Апелативен съд Варна уважи молбата за предсрочно условно освобождаване на осъден за грабеж, придружен с причиняване на телесна повреда, довела до смъртта на пострадалия. 

 

  През ноември 2008-ма година Хасан заедно със свой съучастник влезли в дома на възрастен човек в с. Илия Блъсково, за да извършат грабеж на пари. След като жертвата отказала да разкрие местонахождението им, двамата му нанесли побой и му причинили средна телесна повреда. Оставен в безпомощно състояние, на отворена врата в дома си, в студеното време възрастният мъж починал от премръзване. Двамата извършители успели да отнемат 10 лева. 
Шуменският окръжен съд на 14 март 2011 е осъдил двамата извършители, като е наказал Хасан със 17 години лишаване от свобода, а съучастника му – с 15 години. Присъдата е била потвърдена от Варненския апелативен и Върховния касационен съд. 
Осъденият е поискал от Варненския окръжен съд да бъде предсрочно условно освободен, след като е изтърпял повече от половината от наложеното наказание. На 22 април първата инстанция е оставила молбата на 32-годишния лишен от свобода без уважение. 
Хасан Х. обжалва заключенията пред Апелативния съд. 
Съдебният състав взе предвид оценката на риска, писменото становище от началника на варненския затвор, който също споделя неправилността на постановеното от Окръжния съд, и днес изслуша в открито заседание инспектор от затвора. Служителят сподели, че е констатирал коренна промяна в мисленето и междуличностните отношения на лишения от свобода. Той не е извършвал нарушения на дисциплината, включително и на местоработата си на външен обект без охрана. 
Апелативната прокуратура припомни седемкратната съдимост на Хасан и факта, че досега няколко пъти съдът е отказвал да го освободи предсрочно. Според обвинението, процесът на превъзпитание не е достигнал фаза, предполагаща предсрочно условно освобождаване.  
Защитата от своя страна изложи тезата, че трайната промяна в поведението на Хасан е налице и помоли за определяне на мярка за пробационен надзор.  
За да вземе своето решение, Варненският апелативен съд се съобрази със становището на затворническата администрация, затворническото досие на Хасан и събраните в днешното заседание доказателства. Въззивната инстанция прецени, че жалбата е основателна и отмени определението на Окръжен съд – Варна, с което освобождаването е отказано. Съдът установи изпитателен срок от 4 години 3 месеца и 10 дни, какъвто е неизтърпеният остатък от наказанието. Постановена бе пробационна мярка за срок от 3 години – задължителни периодични срещи с пробационен служител. 
Определението на Апелативния съд за условно предсрочно освобождаване на Хасан Х., осъден за грабеж в съучастие, придружен със средна телесна повреда, от която последвала смърт, е окончателно.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705515
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031