Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2020 17:52 - РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВАЛЯ АХЧИЕВА! ЛЪЖАТА! КАК СЕ ВПИСВАТ ПОВЕЧЕ „БОЛНИ“ И „УМРЕЛИ“ ОТ COVID 19! ИЗПОЛЗВАТ ЗДРАВИ ХОРА ЗА ДА ТОЧАТ ДАНЪКОПЛАТСКИТЕ ПАРИ! https://s
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 134 Коментари: 0 Гласове:
2



РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВАЛЯ АХЧИЕВА! ЛЪЖАТА! КАК СЕ ВПИСВАТ ПОВЕЧЕ „БОЛНИ“ И „УМРЕЛИ“ ОТ COVID 19! ИЗПОЛЗВАТ ЗДРАВИ ХОРА ЗА ДА ТОЧАТ ДАНЪКОПЛАТСКИТЕ ПАРИ!

26.05.2020 admin

  image  

В родопското село Осина смъртта на една жена се превърна в скандален случай. Тя беше пациент с онкозаболяване на Университетската болница „Свети Иван Рилски” в София и почина само няколко дни след изписването си. След това стана причина село Осина в Община Сатовча да бъде наречено “огнище на коронавирус”. Заразата била донесена от софийската болница и сега, в един селски дом под карантина, няколко души вероятно се питат: защо, след като имаме документ, че нашата роднина е била с отрицателен тест за COVID-19, здравните власти обявиха, че всички сме били заразени от нея?

Броят на заразените по последни данни в село Осина е над 30 души. Всички те стоят заключени по домовете си, а властите не казват откъде е тръгнала заразата с коронавируса в селото.

 

Управата на болница “Свети Иван Рилски” реагира с остра позция, адресирана до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, до Главния държавен здравен инспектор- д-р Ангел Кунчев и до директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Благоевград.

Категорично се отхвърлят твърденията, че заразата била тръгнала от болницата и се посочват фактите за това:

„ Пациентката с инициали
А.Л. НИКОГА НЕ Е БИЛА ЛЕКУВАНА „С” ИЛИ „ОТ” КОРОНАВИРУС.
Докато е била в лечебното заведение, жената не е била носител на COVID-19 – нещо, което се потвърждава, както от отрицателния тест, така и от изследването със скенер, на което е била подложена“.
Пациентката е починала, без да има доказана коронавирусна инфекция, казва кметът на село Осина Славчо Хаджиев.
Болницата “Свети Иван Рилски” настоява за извинение от страна на РЗИ-Благоевград и лично от нейния директор д-р Калоян Калоянов, който “без да има неоспорими данни си позволи да петни името на една от най-уважаваните болници в България.
“И в интервюто си пред една телевизия, “ той изнесе неверни данни за това, че починалата жена от село Осина е лекувана в “Свети Иван Рилски” от коронавирус и е била изписана с тази диагноза.”

Потърсихме управата на болницата, за да разберем дали има отговор за всичко това? Получиха ли извинение? Получиха ли опровержение?

“НЕ! От никого не сме получили до този момент отговор или извинение!“, казва Моника Николова, която е пиар на “Свети Иван Рилски”. Тя продължава: “Ние очаквахме такова извинение от директора на РЗИ-Благоевград, който всъщност е в основата, на тази голяма манипулация, в която беше въвлечена нашата болница. Ако жената от село Осина беше заразена, идвайки при нас, тестът щеше да покаже това или скенерът щеше да покаже изменения в белите дробове. Тя е лекувана при нас с онко заболяване, изписана е с подобрение и без абсолютно никакви симптоми на вирусна инфекция. Ние разполагаме и с неофициална информация, че жената, освен с нашия отрицателен тест за COVID-19, тя никога не е тествана с PCR-изследване или с друг тест, който да докаже недвусмислено, че е била болна с коронавирус!”

Потърсихме и кмета на село Осина Славчо Хаджиев. Разбрал ли е той истината?

Не. И кметът още не се бил добрал до истината за починалата жена от тяхното село. А и как той да я разбере истината? Кметът гледал само да има по-малко болни в селото и да се спазват указанията. От РЗИ-Благоевград били изразили само предположения за починалата жена. Кметът възкликва: ”След като тя е погребана, без да и е направен PCR тест от лекарите, как аз мога да знам, какво е, що е?! Няма как да разбера дали тя е била положителна или отрицателна за вируса?”

Няма как да не потърся и директора на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов.
Въпросите са: Защо не сте се извинили на болница „Свети Иван Рилски? Защо не сте изнесли цялата истина по случая в село Осина? Вие сте писали, че жената е с коронавирус, а близките и и от болницата казват, че документът не сочи това? Защо не сте тествали жената?
“Съжалявам! Не мога да коментирам! Не мога да коментирам!”, повторя по телефона д-р Калоянов.

Не искат да отговарят

Властите отказват да представят публично фактите за случая в село Осина. Вписана ли е тази жена в общия списък на починалите от COVID-19? Как е доказано това? Ако не е доказано, отписана ли е тя от списъка с жертвите на коронавируса?

С това мълчание здравните власти само създават усещането, че някой иска да има повече отчетени случаи на COVID-19. Сякаш стремежът е да има повече плюсчета в изследванията. Един документ, с който разполагам, доказва, че всичко, като че ли отива в посока да се отчитат повече случаи на заразени с коронавирус.
Става дума за едно писмо от здравната каса в Пловдив, изпратено до болниците. С него се дават указания как да се вписват всички пациенти по клинични пътеки, за които има положителни резултати за COVID-19. В писмото се пояснява какво означават “потвърдени случаи”
“Потвърден случай е човек с лабораторно потвърдена инфекция с вируса COVID-19, независимо от клиничните признаци и симптоми”

Какво означава това?

Това писмо показва, че е имало централно разпореждане от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), което е парадоксално. Дават се указания отгоре за пациенти, които са без клиника, т.е. здрави хора, но е достатъчно те да са с положителен резултат за COVID-19 и … за тях се позволява, да се използва клинична пътека. Здрави хора с положителен тест за Covid-19 могат да се отчитат като болни по клинични пътеки на НЗОК.

В това писмо пише, че всички клинични пътеки за грип, вирусни заболявания, бронхит, пневмонии и дихателни проблеми, могат да се ползват за хора без симптоми и
болниците да получават пари за това.

В указанията няма изискване за втора и трета проба на изследването, макар всички да знаем, че PCR тестовете имат 70% достоверност. Като че ли, всички усилия са за увеличаване на броя на положителните тестове за COVID-19, според този документ.

Търсим управителя на НЗОК – г-н Петко Салчев, за да го питаме, защо НЗОК е дала такива указания на районните си каси в страната? Но г-н Салчев отказал интервю с думите, че те били изпълнявали това, което им разпореди държавата. Каква държава? Здравната каса е публична институция, която борави с нашите пари – парите на данъкоплатците.

Пред сградата на НЗОК срещаме случайно директора на Районната здравна каса в Ловеч – Антонио Маринов. Питаме го дали те са получили такива указания и дали биха приели, че здрави хора могат да се хоспитализират в болниците заради това, че са с положителен тест за коронавирус?

“Да, ние сме получили указания от НЗОК, когато постъпи човек в лечебно заведение и което няма пътека 104, да сключим допълнително споразумение“, казва Антонио Маринов. “Но засега нямаме такива случаи. Имахме само двама болни от коронавирус в Троян. Инструкторът по ски в Банско и един пришълец от Англия. За хоспитализирането на пациентите преценката е на лекуващите лекари. Но няма логика здрав човек без клиника да бъде вкаран в отделение на болница”, допълва той.
След като управителят на НЗОК отказва да коментира документ, свързан с харченето на публичните средства на данъкоплатците, ние решаваме да търсим шефа на надзора на Здравната каса.

А аз си мисля как всъщност това писмо е в абсолютен синхрон с казуса с болниците в момента.

Според закона, НЗОК не може да дава пари на болниците, когато те не извършват дейности. Заради пандемията с коронавируса и извънредното положение в България, болниците спряха много дейности. Така те нямат пари за получаване от Здравната каса. След решение на парламента на болниците им бяха изплатени 85% от средната им заработка за първите три месеца – януари, февруари и март (по националния рамков договор). Проблемът е, че болниците са изработили дейности само за 30, 40 или 50% от тази сума.

Въпросът е как тогава болниците ще оправдаят останалите пари, за които нямат дейности, а са получили пари от НЗОК?

Ако Здравната каса им каже да връщат парите? Тогава ще има брожения, защото лекарите и медицинските специалисти не могат да останат без заплати. Ако здравната каса си затвори очите сега и опрости тези пари на болниците, които вече им е дала, но без дейности, то след време, като влезе ревизия в касата или в болниците
ревизорите ще ги разнищят заради това нарушение на закона.

Търсим за коментар изпълнителния директор на Университетска болница “Света Екатерина” – проф. Генчо Начев.
“Да. Изпратили са от Столичната районна здравна каса до нас няколко писма“, потвърждава проф. Начев. Той пояснява, че вВ писмата се казва как точно да се кодират нещата. Изрично е записано, че се кодират, приемат се в болница само лица, които имат симптоматика. Тези пациенти, на които PCR –изследването показва, че имат вирус, но нямат клинична симптоматика, те се карантинират в къщи. За тях не се плаща от касата. Но трябва да се отчетат към РЗИ, че има такива пациенти. Това е за статистиката. Аз за пръв път виждам толкова подробно да се искат данни за статистиката.”
– Да, но това пише във вашето писмо. А в това, което аз ви показах от РЗОК-Пловдив, пише съвсем друго! Това че, трябва да се вписват по клинична пътека хора, които са без клиника и без симптоми!“, настоявам аз пред проф. Начев за отговор.
И той коментира:
“Аз мисля, че това е невъзможно! Защото касата плаща само за извършена дейност. Извършената дейност е, когато пациентът… всъщност гражданинът става пациент, защото има нужда от приемане в болница. И тогава се отчита по някаква клинична пътека. Това писмо, което вие ми показахте от Здравната каса в Пловдив, аз не мога да си го обясня!”
“Здрав човек без клинични показания не може да лежи в болница!“, провокирам отново професора аз.
“Да. Не бива да влиза в болница“, потвърждава проф. Начев.
Професорът разказва как точно той бил човекът, който през годините най-много е искал да се правят ревизии на някои специалности, за да се види дали е имало показания, за да влезе един човек в болница или не. Имало дори начини да се засекат ЕГН-тата на хората. Знаело се за случаи, при които един човек въобще не е бил в даден град, а той бил вписан по клинична пътека, че лежи в болницата.
Ние, журналистите сме правили цели сериали от такива медицински казуси през годините – здрави хора или пациенти-фантоми лежат в болници и здравната каса плаща за това. Нарича се разговорно – източване на касата.
Затова попитах заместник-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК – г-жа Жени Начева:
Не са ли тези указания една възможност за източване на здравната каса?
Законът не позволява здрави хора да лежат по пътеки.
“Естествено, че здрави хора не могат да бъдат хоспитализирани“, пояснява Начева. “Но лекарят преценява. Защото лекарят може да прецени, че това лице, което е с положителен резултат за COVID-19 има рискове в общата си клинична картина. Самото лице може да има други заболявания, може да има дискомфорт в конкретния момент, може след два дни да има проблем…Тоест, самият лекар преценява и той решава дали съществува риск за неговото здраве и дали трябва да бъде наблюдаван в болница или не. Лекуващият лекар преценява. Но това не е само за COVID-19. Това е практика за всички останали заболявания“.
“А кой всъщност, разпореди тези указания?“ – питам аз.

Оказва се, че това са технически указания, които са съобразени с инструкциите на Световната здравна организация /СЗО/ как трябва да се кодира конкретното заболяване.

На въпроса ми дали тези указания не са една възможност, болниците, макар и без дейности, да усвоят изплатените им вече от Здравната каса пари, заместник-министър Начева категорично отрече това. Тя заяви, че няма директор на лечебно заведение – частно или държавно , който би си позволил това. Мащабът на заболяването и на хоспитализираните пациенти не бил такъв, че да компенсира тяхната нормална текуща дейност. Въобще не можело да се говори за компенсаторни механизми през едно заболяване, макар и в условията на епидемична обстановка. Така не можело да се решават финансовите проблеми на лечебните заведения. Болниците продължавали да функционират по механизма отпреди коронавирусната ситуацията и възвръщали вече нормалната си дейност.

А защо тогава държавата не извади едни пари и не покрие загубите на болниците, за да не става това с парите на данъкоплатците? – продължавам да питам.
“Механизмите, с които подпомагаме работата на тези болници са чрез предоставяне на допълнителни средства на лекарите и медицинските специалисти на първа линия, с проект по оперативна програма. А също и с механизма за 85-те %(от парите по рамковия договор), както и с допълнителните предпазни средства – консумативи и апаратура, каквато е необходима.”

Заместник-министърът не отговори на въпроса ми, дали ще се дадат други пари на болниците, заради загубите от кризата с коронавируса. Но ние сега разбираме, че всъщност, с тези указания „отгоре” се подменя основният принцип на работа на здравната каса.

А именно:

Касата да заплаща вече извършени дейности по клинично изявени заболявания. И след като вече е позволено да се хоспитализират здрави хора без клиника, но с положителна проба за COVID-19, то тогава възниква въпросът:

Защо не се хоспитализират и онези около 200 хиляди българи, които са носители на вируса на Хепатит С, но не са болни?

Та нали тези указания „отгоре” били за всички болести?…



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19698341
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031