Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2020 17:18 - Джок Полфрийман остава на свобода окончателно ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото https://www.dnes.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 105 Коментари: 0 Гласове:
1



Джок Полфрийман остава на свобода окончателно
ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото


28 май 2020     Камелия Цветанова

image
Джок Полфрийман остава на свобода окончателно

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

ВКС остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото пред САС, по което е постановено определение за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. Така австралиецът остава на свобода.
Още по темата
Съд реши: Джок Полфрийман може да напусне България! Остава решението на ВКС
Полфрийман готов да се върне в затвора: Не ме е страх!
Полфрийман: Имам 6 билета за Австралия. Няма да бягам

Тричленният състав на ВКС прекратява производството по делото. Определението не подлежи на обжалване.

В мотивите си съдебният състав посочва, че искането за възобновяване на делото, с което ВКС е сезиран, налага да се извърши преценка за допустимост.

На обсъждане стои първо въпросът подлежи ли влезлият в сила съдебен акт, постановен в производството за условно предсрочно освобождаване, на контрол по реда на възобновяването. В определението пише, че в приложното поле на производството, предвидено като „извънреден способ“ за контрол, попадат влезлите в сила присъди и решения, както категория определения, отразени по съответни текстове от НПК или чрез препращане към посочените по чл. 341, ал. 1 НПК (и разпореждания). „Измежду отбелязаните няма определение по материята на условното предсрочно освобождаване – по чл. 440 НПК“, пишат върховните съдии, цитирани от "24 часа".

По отношение на параметрите на преценката за допустимост на искането за възобновяване на делото тричленният състав на ВКС посочва, че задължително следва да се премине през обсъждане на въпроса какъв е видът на акта, който съдът на въззивна инстанция е длъжен да постанови

.След подробен анализ в мотивите на определението на действащото законодателство върховните съдии стигат до заключението: „...няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение. Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството – прекратено.“, казва съдът.

Полфрийман излезе от затвора през септември миналата година.



 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19803210
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930