Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2020 16:58 - Ексклузивно: Спецсъдът оневини Иво Прокопиев и Симеон Дянков https://lupa.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 163 Коментари: 0 Гласове:
1



Ексклузивно: Спецсъдът оневини Иво Прокопиев и Симеон Дянков Бизнесменът и министърът, заедно с Трайчо Трайков, са подсъдими за 28 млн. лева щети от сделката с ЕВН Икономика 15:29 - 28 Юни 2020     image image Автор: Lupa.bg  

Преди минути Специализираният наказателен съд обяви присъдите по делото срещу Иво Прокопиев и сие заради продажбата през 2011 година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното дружество ЕВН.

Бизнесменът и бившият министър на финансите Симеон Дянков са невинни по обвиненията по делото за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество EVN, реши спецсъдът, който обяви решението си в 15,20 ч. 

Продажбата бе извършена през 2011 г. Освен Прокопиев и Дянков подсъдими са и бившият министър на икономиката Трайчо Трайков, както и още трима души.

Според прокуратурата от сделката са настъпили значителни вреди за бюджета - на стойност около 28 млн. лева.

Освен съиздателя на "Капитал" и "Дневник", обвиняеми по делото бяха министрите в първото правителство на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и трима служители на дружеството "Булброкърс", избрано за инвестиционен посредник при продажбата.

В ранните часове на миналата неделя спецпрокуратурата поиска между 3 и 10 години затвор и за шестимата.

Според прокуратурата те са ощетили държавата с над 20 милиона лева чрез продажбата на миноритарния дял от електроразпределителното дружество ЕВН. Тезата на разследващите е, че държавата е била ощетена чрез умишлено занижаване на акциите на дружеството, продадени чрез борсата.

Прокопиев е обвиняем като помагач. Прокуратурата го привлече към отговорност заради едно негово изказване на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Според разследващите с него, както и със съвети той е улеснил Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията.

Според обвинителния акт Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в ЕВН, а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват "Булброкърс".

Трайчо Трайков е на съд за безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределенителните дружества.

Миналата събота Симеон Дянков участва в заседанието по видеовръзка, защото е в Съединените щати и няма как да се прибере.

Пред съда и той, и Трайков казаха, че са невинни, а Иво Прокопиев се възмути, че е обвинен за позиция, изразена на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през 2010 година, както са направили и другите присъстващи, включително и премиерът Бойко Борисов.

Прокуратурата поиска, ако подсъдимите по делото ЕВН бъдат осъдени ефективно, съдът да ги задържи под стража в съдебната зала.

В последните си думи пред съдебния състав преди да бъде обявено решението на първата инстанция по делото, Прокопиев дръпна защитна реч, като заяви, че в пледоариите на прокуратурата имало неверни твърдения, които поставяли в опасност евроатлантическата ориентация на България.

Разградският тартор на кръга "Капитал" дори цитира "бащата на комунизма Ленин", като допълни, че днес било различно и да произвеждаш електричество е по-лесно отколкото "дини на бостана". Оплака се също за пореден път, че делото било натиск срещу медиите на кръга "Капитал", въпреки че те изобщо не са засегнати в процеса.

И отново изкара защитната теза, че бил съден за "изказване", въпреки че според представените по делото доказателства компанията му "Булброкърс" умишлено е манипулирала търга за продажбата на миноритарния дял в електроразпределителното дружество в полза на купувача EVN, занижавайки с врътки цените.

Че са невинни очаквано пледираха и останалите подсъдими - изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев и свързаните с дружеството Любомир Евстатиев и Петър Василев, а също бившите министри на финансите и енергетиката, които се оказаха лично посочени от Прокопиев в първия кабинет на Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Дянков дори заяви, че бил работел в интерес на България.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19701409
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031