Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2020 17:56 - Лесничеят на Бойко – Бейзат Яха, дерибейства в Шумен, ГЕРБ пита ДПС за всяко назначение https://narod.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 278 Коментари: 0 Гласове:
1



Лесничеят на Бойко – Бейзат Яха, дерибейства в Шумен, ГЕРБ пита ДПС за всяко назначение imageот admin на 03.07.2020 0 30 Споделете

Безукорна училищна директорка – едно от лицата на управляващата партия в Делиормана, е уволнена, защото пречи на управляващите

Ако все още има наивници, които мислят, че ДПС е опозиция на ГЕРБ, прочетете тази история, разказана от първо лице. Дори на най-върлите гербери ще им стане ясно, че Бойко Борисов и Ахмед Доган са двете лица на една и съща монета.

Защо ли?

Ето драмата, разказана от radian.bg, на безукорна училищна директорка – едно от лицата на ГЕРБ в Делиормана, която е уволнена, защото пречи на далаверите на управляващите.

Такава история в слагаческия на властта „24 часа“ няма да прочетете, поне докато премиер е Бойко Борисов. След това и там ще задуха „вятърът на промените“, както се е случвало винаги през годините.

image

Спасих училищните земи и ме махнаха! Това държава ли е! – така обобщава изненадващото си освобождаване от работа директорката на средното училище във Венец Селиме Кърджалиева. Преди няколко дни на сайта на РУО – Шумен се появи съобщение, че мястото й е обявено на конкурс.

Абсолютно незаконно, според Кърджалиева, според трите синдиката в училището и целият педагогически и непедагогически персонал, който официално обяви, че е готов да защитава директорката си.

Селиме Кърджалиева е назначена за директор на СУ „Никола Вапцаров“ във Венец през 2010 г. на мястото на избраната за кмет Нехрибан Ахмедова, като трудовият й договор е по чл. 68, ал. 3, т. 3 от КТ с изрично записано условие „до завръщането на титуляра Нехрибан Ахмедова“.

„Трудовото ми правоотношение не може да бъде прекратено на друго основание, освен посоченото в договора”, заяви Кърджалиева след консултации с юристи и допълни, че в този смисъл има постоянна съдебна практика, в това число и на ВКС. Въпреки това длъжността й беше обявена на конкурс със заповед на временно изпълняващия началник на РУО – Шумен Юлиян Тодоров.

Заповедта е оспорена в съда и обжалвана пред МОН

Заповедта на Тодоров за конкурса вече е оспорена в Административния съд като незаконна и по случая са изпратени няколко жалби до министъра на образованието Красимир Вълчев от Селиме Кърджалиева, от целият колектив на училището и от трите синдиката в него – СБУ, КНСБ и КТ „Подкрепа“.

„Освобождаването ми ще бъде абсолютно незаконно, аз със сигурност ще спечеля съдебното дело, но ще мине време и ще натоварим бюджета на училището“, категорична е Селиме Кърджалиева. В момента тя има пълната подкрепа на колегите си, а родители на местните ученици казват, че са готови на протест, за да защитят един добре работещ директор.

Колективът в писмо до МОН: Спрете незаконния конкурс!

В писмо до МОН, подкрепено от трите синдиката и всичките 39 души, работещи в средното училище във Венец, се настоява да бъде отменен незаконният конкурс за директорското място.

„Заповедта на Юлиян Тодоров за обявения конкурс буди съмнение за своята законосъобразност и целесъобразност“, казват учителите и посочват, че училищната директорка не е с изтекъл мандат, нито със срочен договор. Колективът припомня, че по времето, когато Селиме Кърджалиева е директор, са сменени трима началници на регионалния инспекторат, но никой от тях не е намерил основание и необходимост да се организира конкурс за длъжността й.

Учителите посочват, че „СУ „Никола Вапцаров“ е единственото средищно училище в общината, в което се обучават деца от 15 населени места.

Работата с тези ученици е изключително трудна, тъй като майчиният им език е различен от официалният и голяма част от тях са от социално уязвими групи.

Въпреки това, под ръководството на Селиме Кърджалиева, през последните 10 години в училището е създаден успешен и отдаден на работата си колектив, а в условията на извънредно положение директорката е положила изключителни усилия за организиране и мотивиране на учители и ученици за пълноценно провеждане на дистанционно обучение, заявяват педагозите и изразяват притеснение, че смяната на директорката може да доведе до трайно и непоправимо разстройване на работата в училището.

Синдикатите пък в прав текст заявяват, че застават твърдо зад Селиме Кърджалиева и декларират, че са готови да отстояват исканията си с всички законови средства.

Кърджалиева: Махат ме заради икономически интереси!

Зад незаконното й уволнение стоят икономически интереси, убедена е Селиме Кърджалиева. Според нея, истинската причина за освобождаването й са училищните земи, за които тя води съдебни дела.

imageБейзат проформа бе изключен от ДПС, за да се скъса връзката в ГЕРБ, поне в очите на избирателите…

А друга страна в конфликта е синът на небезизвестния Бейзат Яхя, познат като „лесничеят на Бойко”, посочван като един от най-влиятелните хора в Североизточна България, дългогодишен председател на общинския съвет във Венец, зам. шеф на любимото на властта ловно стопанство „Паламара“, където, както Narod.bg вече писа, ловуват премиерът Бойко Борисов и любимият му доскоро олигарх Валентин Златев.

imageБойко до своя любим „лесничей“ и кадровик в ДПС – Бейзат Яхя

Бейзат Яха бе и кадровик на ДПС в Делиормана до миналата година, когато беше изключен от партията за заиграване с ГЕРБ.

Спорът на семейството със Селиме Кърджалиева е за 311 декара училищни земи, за които директорката води съдебни дела и вече спечели на първа инстанция.

През 2017 г. училищното настоятелство отдава земите под 20-годишна аренда на сина на Бейзат Яхя – Илтер Бейзат. Земите обаче са дадени без знанието и съгласието на директора на училището, който по закон единствен има право да сключва такива договори.

Реклама

Друга „дребна“ подробност е, че тогавашният председателят на настоятелството Рубил Руфи в момента работи при г-н Яхя, казва Селиме Кърджалиева.

Тя започнала да търси училищните земи, когато видяла, че кайсиевата градина, насята върху тях, е изсечена. Старите дървета били изкоренени от новия арендатор, който в момента е засял нивите с пшеница.

Освен, че договорът с арендатора е сключен незаконно от настоятелството, той даже не се изпълнява, казва Кърджалиева и обяснява – според клаузите, арендаторът трябва да плаща на училището по 2 лева на декар, но до този момент по училищните сметки не е получена и една стотинка.

За да защити интересите на училището, директорката е завела дело в съда и настоява земите да бъдат върнати на учебното заведение. С решение от 14 ноември 2019 г. Шуменският районен съд обявява договорът за аренда на училищните земи за недействителен, тъй като е бил сключен от лице, което няма представителна власт.

Съдът разпорежда на фирмата – арендатор „ИлБеСе“ ЕООД да предаде земите на училището.

Преди няколко дни делото беше гледано и на втора инстанция и се чака решението на Окръжния съд. „В същия ден на сайта на РУО цъфна заповед за конкурс за длъжността ми“, казва Селиме Кърджалиева.

Тя описва случилото се и в жалбата си до министър Красимир Вълчев: „Поради възникнал съдебен спор за земеделските земи, собственост на училището и отдадени неправомерно под аренда от училищното настоятелство на местен бизнесмен с особено голямо политическо влияние в района, срещу мен е подета кампания за отстраняване от длъжност“, пише Кърджалиева в сигнала си до МОН.

И допълва: „Аз отстоявам интересите на училището, а печелените от нас съдебни дела вредят на икономическите интереси на влиятелни хора в община Венец. Веднъж вече бях уволнена дисциплинарно, но впоследствие заповедта беше отменена като незаконна. Сега по сходни причини и под явно давление, началникът на РУД е издал заповед, с която обявява конкурс за длъжността“. Кърджалиева иска министърът да отмени заповедта като незаконна, в противен случай ще обжалва освобождаването си в съда.

Директорката подозира и политическа поръчка

Освен икономическите интереси, които са основните в случая според Селиме Кърджалиева, тя подозира и политическа поръчка.

Искат да си назначат свой човек за директор, който да подпише договора за аренда на училищните земи, убедена е Кърджалиева.

И допълва: Около 400 декара има училището, и всички са разграбени!  Директорката обяснява, че арендаторът „чака да ме уволнят и да си ожъне нивата, а земите след 20 години могат да станат негова собственост по давност, има някакви такива пролуки“. 

Според Селиме Кърджалиева обаче в кадруването във Венец има и политически нюанси.

Обществена тайна е, че ГЕРБ искат да влязат в община Венец и вероятно ще го постигнат чрез Бейзат Яхя, който е известен като кадровикът в тези райони и сега ще назначава на държавните служби само хора на ГЕРБ, прогнозира Кърджалиева.

А иронията в случая е, че самата тя и нейният съпруг – Орхан Кърджалиев, са основателите на ГЕРБ в община Венец.

Двамата създадоха общинската структура на ГЕРБ през далечната 2008 г. и сега са сред последните оцелели учредители на партията в региона. Но вероятно не задълго.

„Ние от самото начало „воюваме“ с Бейзат, който тогава управляваше Делиормана чрез ДПС, заради него станахме гербаджии, защото повярвахме, че Бойко Борисов ще спре такива хора“, казва в прав текст Орхан Кърджалиев. И коментира с възмущение: Заради Бейзат Яхя досега не ни даваха да се развиваме в общината, и накрая той се прехвърли в ГЕРБ , а ние станахме политически трупове!

Самата Селиме Кърджалиева пред последните 10 години беше сред лицата на ГЕРБ в Делиормана – два пъти беше в листата за евродепутати, няколко пъти беше в листата за народни представители, беше заместник-областен управител, а и досега е член на националния съвет на ГЕРБ – жени.

„Нищо не съм направила срещу партията, но изведнъж преценяват, че вече не съм била активна и затова трябва да ме уволнят, било взето решение на местно ниво, така ми казаха“, обяснява огорчената учредителка на ГЕРБ.

На въпроса: Не поискахте ли обяснения от Любомир Христов, той е областен координатор на партията, трябва да ви даде някакво обяснение?, Селиме Кърджалиева само се изсмя и отговори: Защо да му се обаждам? Той е наясно с всичко, решено е, че във Венец човекът им вече е Бейзат Яхя, той ще прави там структура на ГЕРБ с цел да вземе общината от ДПС.

Кърджалиева казва, че не е изненадана от развоя на събитията. Съпругът й, който беше председател на общинското ръководство на ГЕРБ, беше махнат от поста преди година и Селиме разбрала, че ще дойде и нейният ред. „Навремето, когато създавахме ГЕРБ във Венец, Любо Христов се биеше в гърдите, че няма да позволи на ДПС да правят незаконни работи, че ще ни пази от репресии и политически уволнения. А сега ме уволнява! Сигурно е забравил какво ни обещаваше“, казва Селиме Кърджалиева.

И обобщава:  Аз трябва да съм герой, защото се боря за училищните земи, а те ме уволняват!  Да спася земите и да ме махнат – това държава ли е?, пита риторично Кърджалиева.

Шефът на РУО: Заповедта ми е законна

Заповедта ми е напълно законна, заяви временно изпълняващият длъжността началник на РУО – Шумен Юлиян Тодоров. „Селиме Кърджалиева не е уволнена, моята заповед е за обявяване на конкурс, написал съм основанието за издаването на заповедта, публикувана е, а г-жа Кърджалиева може да предприеме каквото сметне за добре“, каза шефът на просветния инспекторат.

На сайта на РУО е публикувана следната заповед: На основание чл. 90, ал. 2 от Кодекса на труда, във връзка с чл. 217, ал. 5 от Закона за предучилищното и училищното образование и Заповед № РД 15-5 от 22.06.2020 г. на временно изпълняващия длъжността началник на РУО – Шумен е обявен конкурс за заемане на длъжността „директор” (длъжността ще бъде заета по заместване до завръщането на отсъстващия титуляр) на Средно училище „Никола Йонков Вапцаров“, с. Венец, община Венец, област Шумен.

Началникът на РУО явно се подразни от журналистическите въпроси: Има ли правно основание да обявява конкурс, след като мястото на Кърджалиева не е свободно, тя не е с изтекъл договор или с приключил мандат? „Вие в какво качество ми задавате тези въпроси, да не сте адвокат на г-жа Кърджалиева?“, репликира Юлиян Тодоров. Едва след като му изтъкнах, че му задавам същите въпроси, които са поставени пред съда и пред неговия началник, министъра на образованието, г-н Тодоров повтори лаконично: Основанията за заповедта са законни!

Продължаваме да следим темата. Зададохме писмени въпроси и към кмета на Шумен Любомир Христов, който в качеството си на областен координатор на ГЕРБ би трябвало да вземе отношение за случващото се и да коментира твърденията на учредителите на партията във Венец.

Дияна Желязкова, radian.bg




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19823593
Постинги: 45041
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930