Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2020 18:51 - БОЕЦ обявяваме следващата стъпка за спасяване на летището в Стара Загора. https://www.boec-bg.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 130 Коментари: 0 Гласове:
0



БОЕЦ обявяваме следващата стъпка за спасяване на летището в Стара Загора. Posted on 05.07.2020

В началото на юни по инициатива на местният комитет на БОЕЦ в Стара Загора, заедно с група граждани и експерти започнахме поредица от стъпки и действия за спасяване на старозагорското летище. Изпратихме до Община Стара Загора, ДКК и ресорните министерства преложение за Мораториум върху действията касаещи статута на летището с цел провеждане на обществено обсъждане и изработка на конкретен бизнес и финансов план за спасяване, поетапно възстановяване на дейността и развитие на летището. Обявихме, че по реакциите на кмета и част от общинските съветници ще познаем чии апетити ще бъдат пресечени, но интреса на старозагорци е водещ и ще направим нужното, за да не позволим пред очите ни да се извърши поредният грабеж и унищожаване  на важни за обществото активи! 

image

Постигнахме временен успех и за сега спряхме опитите летището да бъде разпродадено и унищожено.

Текста на Мораториума и направените от БОЕЦ предложения може да прочетет тук:

Важен успех за БОЕЦ в Стара Загора! Браво, бойци, битката продължава!

Въпреки това имаме обосновани съмнения, че властите ще продължат с опитите зад гърба на обществото да унищожат летището чрез различни непрозрачни процедури. Днес БОЕЦ внесохме ново, напомнително писмо до всички институции имащи отношения към проблема.

 

До:Министерство на икономиката

на вниманието на министър Караниколов

копие: Държавна консолидационна компания ЕАД

на вниманието на г-н Ясен Спасов

копие: Общински съвет Стара Загора

на вниманието на председателя Мария Динева

копие:   Община Стара Загора

на вниманието на кмета Живко Тодоров

 

НАПОМНИТЕЛНО ПИСМО

 

Господа,

Преди един месец ви изпратихме предложение за мораториум, касаещ разпореждане с имота на летище Стара Загора. Това предложение е входирано в МИ с ВХ. №  92-00-658/17,06,2020, а в Община Стара Загора с №10-01/11.06.2020година. За съжаление, досега не са налице действия от страна както на принципала – ДКК ЕАД, така и на местната управа, които да маркират реални действия в тази посока. Наясно сме, че лицензът на летище Стара Загора е отнет през 2007 година поради лошо стопанисване от страна на собственика, т.е. на държавата. Въпреки системното ограничаване на стопанската му дейност, преди шест години летището е носело брутен приход от около 1 млн.лв.

Към днешната дата вместо загуби летището може реално да носи приходи и печалба, стига да се управлява от стопанин, а не ликвидатор. В Стара Загора е сформиран неформален граждански съвет, който подготви предложение за възстановяване дейността на летище Стара Загора и създаване на възможност за самоиздръжка и печалба за принципала, респ. на концесионер. Предстои до дни Гражданският съвет за спасение на летището да бъде официализиран.

Дейностите, които могат да бъдат реализирани на летище Стара Загора могат да бъдат резюмирани както следва:

  • Провеждане на курсове за любители-пилоти на леки летателни средства – едномоторни на автомобилно гориво и електрозахранване, планери, парапланери и делтапланери.
  • Обучение на любители-парашутисти.
  • Излитане и кацане на малки летателни средства на грундова полоса, в т.ч. тяхното обслужване, охрана, ремонт и зареждане.
  • Обслужване на самолети за селскостопански цели.
  • Създаване на услуга аеротакси, която става популярна в доста страни от Европа и света.
  • Създаване на възможност за превоз на товари с ограничено тегло с дронове и пилотирани полети.
  • Монтаж на леки летателни средства, в т.ч. и самолети с бензиново гориво и електрическо захранване. За сведение словенската фирма Pipistrel, която произвежда подобни самолети, има интерес от изнасяне на производството извън Словения. В същото време през 2016 година българска фирма произведе три великолепни самолета от подобен характер с немски двигатели и американска авионика. Монтажът на такъв тип самолети изисква ограничена производствена площ и би могъл да се извършва в съществуваща сграда.
  • Възстановяване дейността на клубове по самолето- и ракетомоделизъм, които развиваха сериозна дейност в Стара Загора.

Господа, дейностите, които биха могли да бъдат реализирани на територията на летище Стара Загора биха могли да бъдат много повече. Необходимо е обаче да не бъдат предприемани никакви действия по отношение промяна на предназначението му и парцелиране, което реално би било предпоставка за неговото унищожаване. Необоснованите претенции на местни предприемачи са насочени към създаване на нова индустриална зона на мястото на летището, но без наличие на необходимата подземна инфраструктура, което ще изисква сериозни инвестиции без реална възвръщаемост.

Решението за бъдещето на летището на Стара Загора би трябвало да се вземе от принципала след 1)провеждане на анкета от независима социологична агенция (чиито въпроси да бъдат подготвени от граждански съвет) и 2)икономически анализ свързан с развитие на града и региона при условията на почти неизбежното приключване дейността на въглищните централи от комплекса „Марица-изток“.

БОЕЦ сме развили своите предложения в изпратеният ви Мораториум.

Прибързаните действия на Общинския съвет на Стара Загора без необходимите проучвания и анализи биха нанесли сериозни щети на бъдещото развитие на региона!

За реализиране на горните идеи е необходимо МИ да заложи в бюджета си за 2021 година сравнително неголяма сума за подготовка, която в следващите месеци и години със сигурност ще се възвърне многократно. Готови сме да съдействаме на ДКК ЕАД за разработване на реален план за възстановяване на дейността на летище Стара Загора. Отново настояваме да бъде разпоредено на н-к бюрото в Стара Загора да не бъде разрушавана съществуващата инфраструктура и да бъде разработен мениджърски план за възстановяване и управление дейността на летището.

При липса на чуваемост от страна на институциите към предложенията на гражданското общество ще бъдем принудени да предприемем и други действия, включително и протести, за да защитим общественият интерес.

Очакваме вашите конкретни отговори и позиция по отправени въпроси и предложения.

 

05.07.2020г.  Георги Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

До дни ще инициираме създаването на Граждански съвет, който да изработи програма за бъдещата дейност на летището включваща привличане на стратегически инвеститори и летищна дейност при наличието на грундова писта за обслужване и паркиране на едномоторни и безмоторни самолети, както и на самолети за селскостопански нужди и безпилотни дронове с ограничен тонаж, за обучение на пилоти на малки летателни средства, за обучение и практика на парашутисти, както и за монтаж и ремонт на едномоторни самолети. Допълнително ще обявим датата и мястото на учредяването на Съвета!

Ще продължим с действията си за спасяване на летището в Стара Загора, като чрез допълнителни предложения и участие в Гражданският съвет, така и при необходимост и липса на чуваемост и разбиране от страна на местната и държавната власт, чрез граждански протести в защита на общественият интерес.

БОЕЦ обявихме и  Национален граждански протест „ГРАЖДАНИТЕ ЗА СВОБОДА И СПРАВЕДЛИВОСТ“ за 16.07. от 16.00ч. пред Министерски съвет  и там, на площадите гражданите ще покажем своето отношение към управляващата ни мафия!

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19823821
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930