Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2020 17:21 - Politico: България изпада в политическа криза заради мрачната си 'дълбока държава' https://petel.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 56 Коментари: 0 Гласове:
1



Politico: България изпада в политическа криза заради мрачната си "дълбока държава" 10.07.2020
image  

 

България изпада в политическа криза заради мрачната си "дълбока държава". Под това заглавие авторитетното международно издание Politico публикува обзорна статия за политическата ситуация у нас, пише "Дневник".

 

 

Най-дълбоката институционална криза в България от няколко години се разпали от сюрреалистичен инцидент във вторник, когато политик центрист се опита да забоде националния трикольор на каменист плаж на Черно море, но бе отблъснат от охранители, пише авторът Крисчън Оливър.

Какво още пише Politico (с малки съкращения):

До четвъртък сложният скандал, който стигна до това кой наистина управлява страната, се разпростря спираловидно до топ ешелоните на властта, а президентът социалист Румен Радев обвини държавните прокурори, че са в съюз с мафията, след като арестуваха двама от неговите помощници.

В четвъртък вечерта в центъра на София се събра множество на протест с аргумента, че скоростно развиващите се събития показват как скрити интереси дърпат конците в съдебната система и са оголили размитите граници между властните олигарси и сенчестия държавен правоохранителен апарат. 

Радев, който е бивш пилот на изтребител, слезе сред тълпата и похвали протестиращите, че са загърбили традиционните партийни разделения, за да се противопоставят на босовете на организираната престъпност в страната и на влиятелни политическите фигури.


"Българската мафия постигна невъзможното - да обедини почтените хора срещу себе си", каза Радев пред репортери.

Сагата започна във вторник, когато Христо Иванов, лидер на антикорупционната партия „Да, България“, акостира на гумена лодка на черноморския плаж „Росенец“, за да забие българското знаме.
Жестът – заснет с камера заедно с последвалата схватка - със сигурност е предизвикателен. Частта от брега, където акостира Иванов, макар и по закон публична собственост, е седалище на Ахмед Доган, един от най-противоречивите политици ветерани в страната и бивш лидер, сега почетен председател, на етническата турска партия.

След акостирането си на плажа, Иванов е пресрещнат от гладко избръснати охранители със слънчеви очила. Иванов показва на полицията доказателства, че земята там е публична собственост, но въпреки това полицаите не искат да опонират на охранителите.

Иванов добре знае, че се е отправил към конфликтна територия. Доган все още е смятан за един от основните задкулисни търговци с влияние в българската политика. И което е най-важно, той е в тесен съюз – посредством партията си – с най-ноторния депутат – медийният могул Делян Пеевски.

Намерението на Иванов с неговата разходка с лодка бе да покаже как олигарсите са над закона, особено използвайки апаратчици по сигурността.

Радев се включи с отговор на въпроса на Иванов за „анонимните господа“ и в сряда ги посочи като агенти на НСО, българската държавна служба за охрана. Той поиска прокуратурата да провери базата на Доган на брега и акцентира върху това, че според него Доган и Пеевски не би трябвало да бъдат охранявани от НСО.

Намесата на Радев сякаш само отприщи война с прокуратурата. Попитан за искането на президента за разследване за плажа „Росенец“, българският главен прокурор Иван Гешев отговори пренебрежително.

"За кой инцидент на Росенец говорите? Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички“, отговори той.

Задържането на двама от помощниците на Радев във връзка с нещо, което българските медии описаха като разследвания за изтичане на държавни тайни и търговия с влияние, обаче ескалира до отпор с безпрецедентно напрежение.

Групата „Прависъдие за всеки“ обвърза инцидента от плажа с арестите.

“Президентът използва законови аргументи да се противопостави на използването на НСО за охрана на частни лица и иска да изясни статуса на морския парк, плажа и пристанището, които са българска територия, а в резултат на това, ден по-късно, военни прокурори и полиция нахлуват в президентството“, алармира групата."




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703219
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031