Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2020 22:03 - Конституцията е суспендирана, а западните легации подкрепят Борисов от 10 години http://glasove.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 153 Коментари: 0 Гласове:
2



Конституцията е суспендирана, а западните легации подкрепят Борисов от 10 години Автор: Доц. Димка Гочева 12.07.2020
Нахлуването на каскетурата в четвъртък, обискирането и арестуването на съветник, бивш служебен министър на вътрешния ред, и на секретар по сигурност, е садистична демонстрация на всесилие – те могат да прегризат всеки гръклян и да пречупят всеки гръбнак.
Вече няма Конституция и няма институции. А, впрочем, днес, 12 юли е денят на подписването на Конституцията през 1991 г., която през десетилетията се показа достатъчно добра поне като щит на разделението на властите, на взаимния контрол и балансирането между тях.
Но така беше до четвъртък, 9 юли 2020 г., когато каскетурата нахлу в институция, в която всичко и всички би трябвало да бъдат имунизирани от терор.
Терорът показа своето лице, а онези, които отвън подкрепят мутрите, независимо от експлицитно написаното преди много години в грамите на г-н Джеймс Пардю, продължават да се спотайват в посолствата си и да си траят.

 image 

 Какво може да се прогнозира? Първа възможна хронологическа последовност, оптимистична: правителството пада, президентът назначава предсрочни избори и служебен кабинет, а после според резултата от изборите – сложен и компромисен коалиционен кабинет, защото нито една от наличните партии не е способна да спечели мнозинство, а потенциите на новите играчи, които даже досега не са се пробвали на избори, ще са най-много с едноцифров изборен резултат.

Втора възможна хронологическа последовност, трагична: правителството остава, протестите стихват, настъпва времето за августовстовската почивка, когато и народното събрание е в парламентарна ваканция... и някъде в това безвремие и лятна опразненост на столицата, прокуратурата отново нахлува в президентството, но този път обискира и арестува не секретар и съветник, а президента и вицепрезидента, междувременно, разбира се, и всички останали членове на екипа от тази страна на "Дондуков", опозиционните лидери, и единиците смели журналисти, които в десетилетието на мутромилиционерския диктат са си отваряли устите, за да кажат какво мислят.

При почти пълно информационно затъмнение телевизиите ще повтарят до втръсване глупостите, чудовищните лъжи и сатанинските манипулации на каскетурата, арестуваните ще бъдат в арестите, а защо не и в мазетата на стадион "Васил Левски".

 Секретарите в посолствата, които са останали като заместници тук, докато титулярите им са в годишен отпуск, ще изпратят по някоя грама... и толкова. Защо да не стане така? Западните легации подкрепят Мутрата вече повече от 10 години не по-малко, отколкото в Чили подкрепяха Пиночет.
Затова стихийният протест е многохиляден. Защото нахлуването на каскетурата в четвъртък, обискирането и арестуването на съветник, бивш служебен министър на вътрешния ред, и на съветник по сигурност, е садистична демонстрация на всесилие – те могат да прегризат всеки гръклян и да пречупят всеки гръбнак.

Вече няма Конституция и няма институции. А, впрочем, днес, 12 юли е денят на подписването на Конституцията през 1991 г., която през десетилетията се показа достатъчно добра поне като щит на разделението на властите, на взаимния контрол и балансирането между тях.

Но така беше до четвъртък, 9 юли 2020 г., когато каскетурата нахлу в институция, в която всичко и всички би трябвало да бъдат имунизирани от терор.

Терорът показа своето лице, а онези, които отвън подкрепят мутрите, независимо от експлицитно написаното преди много години в грамите на г-н Джеймс Пардю, продължават да се спотайват в посолствата си и да си траят. Затова гневът и стихийните протести и шествия изригнаха – щом и президентската институция става жертва на обиск и арести, всеки от нас утре може да се озове в някое мазе... И този път няма да има бели рояли, мацки с голи цици, оживотворяващи живописни платна и снобски претенции за елитарност, умност и красивост. Защото животът и свободата на всеки от нас може да бъде отнет от всеки от нас. 

 Конституцията е суспендирана, когато президентската институция бъде обискирана. Конституцията е суспендирана.

 

Източник: Фейсбук

Доц. Димка Гочева е специалист по антична философия и реторика, и история на философията и философия на образованието. Преподавател е в СУ "Св. Климент Охридски".

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19795181
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930