Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2020 17:21 - Новият съветник на Радев - Бойко Рашков - върл душманин на Гешев https://lupa.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 165 Коментари: 0 Гласове:
1



Новият съветник на Радев - Бойко Рашков - върл душманин на Гешев   Политика 17:10 - 14 Юли 2020 572     image image Автор: Lupa.bg  

Президентът Румен Радев назначи бившия председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков за член на своя правен съвет. Новият съветник е доцент по наказателен процес и ръководи катедра "Наказателноправни науки" в Юридическия факултет на УНСС. Далеч по-интересни обаче са политическите и обществените му позиции.

През януари, когато избухна скандалът с публикуваните от прокуратурата записи на президента, Рашков обяви, че това е незаконно и призова Висшия съдебен съвет да провери главния прокурор Иван Гешев,

Преди няколко дни Рашков коментира, че прокуратурата безпрецедентно е потъпкала принципа на следствената тайна и използва събрана със СРС информация за политически цели.

Откакто Иван Гешев оглави прокуратурата, неин предпочитан прийом стана избирателното публикуване на стенограми от разпити, снимки, и разпечатки от SMS-и и чатове, категоричен е Рашков.

"Не познавам хипотезата с чатовете около президента, Бобокови и т.н., но ми прави много силно впечатление, че са запазени данни от разговори или обмена на електронна комуникация между двама души, която не виждам в момента да има наказателно-правно значение, но въпреки това тя е съхранена. За мен е граничещо с нарушение на закона. За да може да се използва чисто политически и забележете от кой – от прокуратурата. На каквото поведение по нашата Конституция тя няма право. Впечатлява силно фактът, че се публикува само част от тази комуникация. За мен това е възмутително", каза Бойко Рашков.

image

След Иванка Иванова, президентът залага на поредния критик на прокуратурата в екипа си

Той коментира, че прокуратурата е потъпкала принципа на следствената тайна и то безпрецедентно.

"Няма нито един главен прокурор досега, който да си е позволявал така свободно да изнася информация, събрана чрез СРС. Това е единственият главен прокурор. И аз не знам той какво цели – да злепостави цялата държава пред света. Това иска да направи този човек. В името на благодетеля, който го е избрал", каза Рашков.

Според него в момента се води битка между министър-председателя и президента. Прокуратурата изпълнява ролята на политическо средство, обясни той преди броени дни пред БНР.

Преди няколко дни президентът назначи за свой съветник и директора на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова, която от години призовава за съществена реформа на съдебната система и в частност на прокуратурата.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704736
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031