Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2020 18:02 - Публикация на топ журналистката Диляна Гайтанджиева изправи света на нокти! https://otupor.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 148 Коментари: 0 Гласове:
1



Публикация на топ журналистката Диляна Гайтанджиева изправи света на нокти!

23 юли, 2020 | България | 0 |

image

Американски военни учени от Медицински изследователски център за военноморските сили на САЩ, Сребърна пролет, Мериленд са изследвали агенти за биотероризъм в биолабораториите на Пентагона в Казахстан, разкриват научни документи.

Пентагоновият отдел A1266, заедно с местните учени, са събрали 40 000 кърлежи от 13 региона на Казахстан и са изолирали четири биоагенти, които представляват сериозна заплаха от биотероризъм: Вирус на енцефалит, пренесен от кърлежи (TBEV), Кримско-Конго хеморагичен вирус (CCHFV), Rickettsia и Coxiella burnetii (причинител на Q треска). Тези биоагенти имат потенциал да бъдат разработени за масово разпространение на аерозоли и да се използват като биооръжие.

Програмата на Пентагона за кърлежи и болести, пренасяни от кърлежи в Казахстан, започна преди десетилетие, според проучването, публикувано от Националната медицинска библиотека на САЩ през 2016 г. „Имаме съществени нови данни за сериозна болест, пренасяна от кърлежи в Централна Азия, от важни както за местните и глобалните органи за обществено здраве, така и за американското министерство на здравеопазването “, твърдят изследователите. Всички биоагенти, открити в заразени кърлежи в Казахстан по програмата DoD, в миналото са били изследвани като потенциални биологични оръжия.

Кримско-Конго хеморагична треска (CCHF)

Вирусът на хеморагична треска от Кримско-Конго (CCHF) причинява тежка и често фатална хеморагична болест при хората със смъртност приблизително 30% и няма налична одобрена ваксина. CCHF вирусът е признат за възможен причинител на биотероризма. В Ирак той е проучен като потенциално биологично оръжие, а също така е показано, че вирусът може да бъде разпространен чрез аерозолиза.

Вирус на енцефалит от кърлежи (TBEV)

TBEV е класифициран от Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ (NIAID) като причинител на биотеррор категория C и има потенциал да бъде разработен за масово разпространение, което води до висока заболеваемост и смъртност.

Рикетсиални заболявания и Q треска

Rickettsia prowazekii и Coxiella burnetii, причинителите на тиф и Q треска, съответно в миналото са били оръжейни и тествани на място от САЩ, Япония и Съветския съюз. Поради техните уникални биологични характеристики, като устойчивост на околната среда, малък размер, аерозолна трансмисия, постоянство при заразени гостоприемници, ниска инфекциозна доза и висока свързана с тях заболеваемост и смъртност, Rickettsia prowazekii и Coxiella burnetii могат да бъдат въоръжени. Тези биологични признаци биха направили патогенните рикетсии желателни агенти за биотероризъм.

Пентагоновият блок A1266 също е изследвал Rickettsia при заразени бълхи, събрани в Алмати, Казахстан.

Коронавирусни изследвания

Друг проект на Пентагона изследва коронавирусите при прилепите (2015 – 2018). От три пещери в Казахстан бяха събрани общо 200 проби гуано прилеп. Като цяло, 25 (12,5%) от всички изследвани проби на гуано са положителни за коронавирусите. Това проучване е финансирано от Американската агенция за борба с опасностите за защита на доходите на САЩ за съвместни биологични изследвания KZ-33: Коронавируси MERS: наблюдение и откриване в Казахстан.

ВВС на САЩ транспортираха смъртоносни проби от чума от Казахстан

Чумата е един от приоритетните проекти на Пентагона в Казахстан, както и антраксът и туларемията. В момента се счита за една от най-сериозните заплахи от биотероризма. Y. pestis (бактерията, която причинява болестта чума) е разработена като аерозолно оръжие от няколко страни в миналото.

„По-рано този месец екип от американски учени, работещи по програма Нан-Лугар, тихо влязоха в Казахстан при нулеви температури, за да започнат внимателното опаковане на проби от бубонна и пневмонична чума. Пробите са безопасно транспортирани с товарен самолет C-17 на ВВС на САЩ до Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ във Форт Колинс, Колорадо ”, според сенатор Ричард Лугар в реч пред Сената на САЩ през януари 2008 г. Опасният товар беше част от колекция от особено опасни патогени от съветско време. Пробите от чума са изпратени в САЩ за изследване след 5 години преговори с Казахстан.

Според Световната здравна организация (СЗО) разпространението на 50 kg Y. pestis в аерозолен облак над град от 5 милиона може да доведе до 150 000 случая на пневмонична чума. От тях 80 000 до 100 000 случая ще изискват хоспитализация, а 36 000 жертви ще се очаква да умрат. Епидемията от чума през 14 век е убила повече от една трета от населението на Европа за няколко години. В някои градове до 75% от населението умира в рамките на дни. „С Русия на север и Иран и Афганистан на юг богатата на енергия Централна Азия е на първа линия на американските приоритети за национална сигурност“, според сенатор Лугар (Конгресен протокол от 2008 г. – Сенат, том 154, стр. 1). Тази „тиха“ военна операция на САЩ в Казахстан бележи началото на десетгодишна програма за биологични изследвания на смъртоносни болести близо до границите на основните конкуренти на САЩ – Русия и Китай.

В днешно време огнища на чума са рядкост. Служителите на здравеопазването в Китай обаче потвърдиха епидемия от бубонна чума миналата седмица в района на Вътрешна Монголия, което предизвика засилени мерки за превенция в целия регион, според градската здравна комисия в град Баяннур.

Други два случая също бяха съобщени миналата седмица в Монголия. Руските здравни служители в Сибир започнаха да тестват гризачи за бубонна чума, след като бяха регистрирани няколко случая в съседна Монголия и Китай.

300 милиона долара за биолаборатории в Казахстан

От 2009 г. Агенцията за намаляване на заплахите за отбрана (DTRA) е изразходвала почти 300 милиона долара за две лаборатории за биобезопасност 3 (BSL3) в Казахстан: Централната референтна лаборатория в Алмати (известна още като Казахски научен център по карантинни и зоонозни болести (KSCQZD) и изследователският институт по проблемите на биологичната безопасност (RIBSP) в Отар, разкриват документи от американския федерален регистър на договорите.

DTRA възложи голяма част от работата на частни американски изпълнители. Правителствените служби на AECOM получиха договор за $ 240,4 милиона за изграждането на двете лаборатории BSL 3 (2009-2016). Друга американска компания CH2M Hill получи две награди на федерални договори: договор за 38,4 милиона долара за научни услуги (20 август 2015 г. – 31 август 2020 г.) и още 17,2 милиона долара за инженеринг и доставка на оборудване (31 януари 2020 г. – 2 февруари 2023 г.).

Тези американски съоръжения в Казахстан са само две от многото биолаборатории в Пентагона в 25 страни по света. Те се финансират от Агенцията за намаляване на заплахите за отбрана (DTRA) по военна програма в размер на 2,1 милиарда долара – Кооперативна програма за биологичен ангажимент (CBEP) и са разположени в страни от бившия Съветски съюз като Казахстан, Грузия и Украйна, Близкия изток, Югоизток Азия и Африка.

Лабораториите за биологична безопасност ниво 3 са достъпни само за граждани на САЩ с разрешение за сигурност.

Необходимостта да бъдеш гражданин на САЩ и да има подходящо разрешение за сигурност поражда въпроси каква работа е била извършена в тези биолаборатории и защо е класифицирана.

Източник: armswatch.com




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19799994
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930