Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2020 18:16 - Пристанището на ТЕЦ "Варна" - скритата цел на Ахмед Доган http://glasove.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 350 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пристанището на ТЕЦ "Варна" - скритата цел на Ахмед Доган Автор: Гласове

24.07.2020
В момента тече дискусия за пристанището на ТЕЦ "Варна". Мнозинството от коментарите са за удълбочаването на акваторията, но никой не дискутира задкулисните намерения на Доган по отношение на това пристанище. Пристанищната територия на ТЕЦ "Варна" е публична държавна собственост, а оператор на това пристанище е държавното „Пристанище Варна“. И до момента това пристанище не отговаря на изискванията за нормална пристанищна дейност, а предишният собственик на ТЕЦ-а (чехите от ЧЕЗ) бяха получили временно разрешително само за претоварване на въглища, които му бяха необходими при производството на електроенергия. В момента ТЕЦ-ът има подписан договор за съвместна дейност с държавното „Пристанище Варна“ да извършва претоварни операции на зърно и други продукти. Този договор няма никакви законни основания, защото това пристанище като публична държавна собственост може да бъде наемано и обслужвано от частни дружества само след като е сертифицирано като пристанище, а съответното дружество е получило концесия за експлоатацията му. Очевидно идеята е постепенно пристанищната територия да се придобие от ТЕЦ-а по право или по друга измислена схема под натиска на Ахмед Доган. Това заявиха за "Гласове" отлично информирани източници.

 

image

 След приватизацията на ТЕЦ "Варна" от ЧЕЗ, те придобиват и част от територията, която е пряко свързана с "Пристанище Езерово", което е вписано в активите на държавното "Пристанище Варна".

 Понятието "пристанище" е условно, защото то не отговаря на стандартите за пристанищно съоръжение и няма статут на пристанище. По тази причина на чехите им е дадено временно разрешително за ползването му и то изключително само за претоварни операции на въглища, които са му необходими за производството на електроенергия.

 Едновременно с това чехите по приватизационния договор са имали и валидна до определен срок опция, която могат да упражнят, за да получат собственост върху пристанищната територия. Поради необходимостта от значителни инвестиции за покриване на стандартите за пристанище (над 60 млн. лв), чехите не упражняват опцията си. След приватизацията на ТЕЦ-а през 2018 г., той подписва договор с "Пристанищна инфраструктура" за експлоатация на държавното "Пристанище Езерово" съвместно с "Пристанище Варна".

 Подобен договор няма законови основания, защото не е обявявана обществена поръчка или пък процедура за концесиониране на "Пристанище Езерово". През 2019 г. ТЕЦ-ът претоварил на пристанището 120 хил. тона зърно. Вероятно в отчетите на "Пристанище Варна" фигурира пълният обем от товаро-разтоварни операции, извършени на територията на "Пристанище Езерово" и какви са приходите от тази дейност за "Пристанище Варна" (тази информация е публична и може да бъде поискана от "Пристанище Варна"). Замисълът на Доган вероятно е след известно време да придобие собствеността върху пристанищната територия по право, или правителството да обяви концесия, за която той ще бъде единствения кандидат, както обикновено.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19856586
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930