Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2020 17:16 - Летище София уволни служител за коментар „Оставка!” под лайв стрийм на Борисов https://bivol.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 109 Коментари: 0 Гласове:
2



Уволненият началник отдел преди това сигнализирал и за фирма с руски връзки, конкурираща аеропорта в продажбите на билети Летище София уволни служител за коментар „Оставка!” под лайв стрийм на Борисов Николай Марченко 27 юли 2020

image

Държавното Летище „София” е уволнило нелоялен към правителството служител за коментар “Оставка” под пост на премиера Борисов. Това стана ясно от сигнал на Михаел Христов до „Биволъ”. До неотдавна той е бил ръководител на отдел „Продажба на самолетни билети” и е уволнен по чл. 328 ал. 2 от Трудовия кодекс за съкращаване на щат. Според него обаче причината е, че е написал в коментар “Оставка” под лайв стрийм на Борисов в социалната мрежа Facebook. Христов многократно е сигнализирал и за нелоялна конкуренция на летището от фирма свързана с руски интереси.

В събота, на 11 юли, Михаел пише „Оставка!” под видеообръщението на министър-председателя Бойко Борисов на официалната му страница в социалната мрежа Facebook.

На 13 юли, понеделник, му се обажда не прекият му ръководител на директор Дирекция „Човешки ресурси” Анета Лукова и го кани да се яви в кабинета ѝ.

Там тя се извинява, че „е изключително притеснително” за нея, че трябва да го освободи по съответния член. Обяснено му е, че тъй като изпълнителният директор Владимир Рапонджиев отново подновява договора си за топмениджър, има право да смени част от ръководния екип на летището.

Пряк шеф на Христов е директорът „Наземно обслужване” Даниела Андреева, но тя не е била уведомена. Михаил Христов няма нито едно регистрирано писмено или устно дисциплинарно наказание, забележка, провинение или дори закъснение за последните пет години работа в държавното дружество.

Преди това Михаел Христов е работил в Летище „София” като експерт „Реклама” и експерт „Договори за наземно обслужване”. Заемал е тези позиции, тъй като има опит за работа в бранша от световноизвестната авиокомпания Emirates и във веригата хотели Hilton.

След това познати от системата на МТИТС намекват на Михаел, че ако е споделял постингите за оставка на правителството или други. критични материали в социалните мрежи, то най-вероятно някой от транспортното ведомство го е видял. Сред колегите, които работят в летището или в МТИТС поне 20 души са „приятели” с Михаел във Фейсбук, но той си няма представа кой от тях е можел да „докладва” на началството му за тази му „протестна” активност на стената.

Уволнен за политически възгледи?

Христов твърди, че не е нарушил нито веднъж членовете по длъжностната характеристика към трудовия си договор, по която няма право да злепоставя работодателя си – летището и МТИТС. Единствената му активност е споделяне на постинги на медии като „Господари на уеба”, „Биволъ” и др., в които се съдържа критична към кабинета „Борисов” информация. Ходил е на протестите „Системата ги убива!”, защото със съпругата си имат бебе, навършило годинка миналата седмица.

Доскорошният началник отдел е категоричен, че политическите му възгледи не са служебно нарушение. „Аз от позициите си няма да се откажа!”, каза Христов пред „Биволъ”. Въпреки че би могъл, той не пожела да изтрие своите постинги и коментара „Оставка” под клипчетото на премиера.

Биволъ се свърза по телефона с пиара на Летище София, но той отказа да коментира казуса по телефона и поиска писмени въпроси.

Фирма свързана с „Аерофлот” краде пътници на летището

Михаел Христов разказва, че за годините си в летище София (2009 – 2010 и 2015 – 2020) поне три пъти е уведомявал ръководството си за потенциално източване през съмнителна фирма.

Става дума за компанията „Аеротур ММ” ООД според него няма дори брендиране на своето гише на „Летище София”. За да продава билети тя има само една табелка „Аеротур”, която слага когато пожелае.

Според Михаел „Аеротур” търгува с билети за международни полети. Със същите продажби се занимава и неговият (бивш) отдел в Летище „София”. На няколко пъти той е докладвал, че по този начин компанията „извършва нелоялна търговкса конкуренция” на държавния аеропорт, но от това не е последвала никаква реакция.

Проверка на сайта „Биволъ” в Търговския регистър показа, че централният офис на „Аеротур ММ” ООД и „Аеротур Груп” ЕООД е в сградата на Руския културно-информационен център (РКИЦ) на ул. „Шипка”, 34. РКИЦ не е подчинен на Министерството на културата на Руската федерация (РФ), а е част от държавната корпорация „Россострудничество” към МВнР на Сергей Лавров и се управлява от културното аташе към Посолството на РФ в София.

Наскоро двама служители на „Россотруднчество” към културния център на РФ в Прага бяха експулсирани от властите на Чешката Република заради несъвместимат с дипломатическата дейност. Те бяха заподозрени, че работят за руските спецслужби и са помогнали в превоза на отровни вещества тип „Новичок” с цел елиминиране на кмета на Прага и кмета на района, където бе премахнат паметник на „освободителя” на чехословашката столица през 1945 г. маршал Конев.

„Аеротур ММ” е получила държавни поръчки за над 16 млн. лв. от МТИТС, Министерството на финансите и Сдружение Българска федерация по волейбол в периода 2017 – 2020 г. Годините съвпадат с „повишаването” на бившия шеф „Сигурност” на летището и ексофицер на НСО Владимир Рапонджиев до изпълнителен директор.

Съдружници на “Ганди”

„Аеротур ММ” ООД, „Аеротур ММ” ЕООД и „Аеротур ММ” ЕООД имат общ собственик – Мария Благоева Ангелова, на която през годините останалите партньори си продават дяловете. Тя е съдружник с „легендарния” предприемач Пламен Тимев Василев, известен с прякора си “Ганди” в дружеството „В.Р.Б. Експорт-Импорт” ЕООД.

Както показа разследване на Биволъ, Ганди и бившият руски посланик Анатолий Потапов са съдружници в бизнес с импорт на водка от Русия.

Пламен Тимев “Ганди” е описан в дипломатически доклад на бившия американски посланик Джеймс Пардю като един от най-влиятелните членове на ВИС 2. През 2007 г. “Ганди” е арестуван и обвинен в финансови злоупотреби, но не е осъден.

Друг интересен съдруженик е Йордан Иванов Йорданов, който е съсобственик на дружеството „Друзья” ЕООД с адрес: ул. Христо Белчев, 8. Едноличният собственик на капитала е „Глоря фуудс” ЕООД, чийто собственик и управител е Калин Стефанов Спасов, съдружник в „Глория Мар Ресторанти” ООД.

В „Глория фуудс” АД той е съдружник пак с Йордан Йорданов. Не е тайна за никого, че в сградата на РКИЦ лявото й крило заема руският ресторант наименованието „Друзья”.

Като „представляващ” дружеството „Друзья” ЕООД е регистрирана рускинята Татяна Николаевна Дворяшина, която е мениджър в дружествата с партньорско участие на Йордан Йорданов като „Болкан Констракшън” АД, „Германея Рерма” ЕООД, „Скай Ланд Пропъртис” ЕООД, „Ивент Нетъурк” ЕООД, „Скай Аква” ЕООД.

Уволненият шеф на АПИ и руснаци „ресторантьори”

Ресторантьорите с дружеските отношения с Москва през РКИЦ може да са имали „чадър” в топ ръководството на ресорното строително министерство.

Сред съдружниците на Йорданов и Дворяшина в компанията „Болкан Констракшън” АД е скандалният бивш чиновник Светослав Глосов, показа справка на „Биволъ”. Той е уволнен на 9 януари 2019 г. от поста на председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

„Председателят на УС на АПИ Светослав Глосов подаде оставка. Тя била поискана от премиера Бойко Борисов на среща в МС с ръководството на АПИ и на МРРБ”, информира тогава БНТ. Според медията, „Глосов посочи, че е било наложително да се поеме отговорност за проблемите с електронните винетки”.

„Аз мисля, че каквото съм могъл съм направил за тази агенция. Оставам с добри чувства и към екипа, с който до сега съм работил, с екипа на Министерството на регионалното развитие. Нищо лошо към премиера – напротив бил е справедлив”, заяви тогава уволненият топ чиновник.

Глосов очевидно не е просто бивш чиновник. Според Търговския регистър е собственик, съдружник в поне 8 строителни дружества и свързаните с имотен бизнес компании: „Биад-С” ООД, „Банкя Юропън Резорт” ЕООД, „БОЛКАН ИНВЕСТМЪНТ ЕНД ПРОПЪРТИС” ЕООД, „БОЛКАН КЪНСТРАКШЪН” АД, „КОНСОРЦИУМ СТРОИТЕЛСТВО” ООД, „ГЛОСОВ ГРУП” ООД, „ГЛОСА” ЕООД, „ТС БЪЛГАРИЯ” – ЕООД.

Това, че Светослав Глосов е крупен строителен предприемач означава, че при заемането му на най-високата ръководна позиция в АПИ към строителното министерство както наричат МРРБ, е трябвало бъде проверен за потенциално наличие на конфликт на интереси и да подава съответна декларация по Закона за конфликт на интереси.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19707812
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031