Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2020 17:21 - Свързана с Пеевски куха фирма купила за 4 милиона евро офис сграда в Солун https://bivol.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 184 Коментари: 0 Гласове:
2



Свързана с Пеевски куха фирма купила за 4 милиона евро офис сграда в Солун Екип на Биволъ 27 юли 2020

Българската фирма “Адванс Криейтив Груп” е създадена през септември 2018 г. През декември тя  плаща 4 милиона евро за офис сграда на престижната улица “Йонос Драгуми” в Солун. Документи, с които Биволъ се сдоби сочат, че фирмата се представлява от бивша управителка на “Водстрой 98”, свързвана с депутата Делян Пеевски. Сделката носи всички признаци на пране на пари с неясен произход, доколкото нито фирмата, нито нейният формален собственик разполагат с такива средства.

image

Сградата на престижната улица Драгуми, съвсем близо до крайбрежния булевард на Солун.

В края на 2018 се случва една от най-значителните имотни сделки в Солун за годината. Продадена е цяла осеметажна сграда на централната улица “Йонос Драгуми” номер 3, на две крачки от крайбрежния булевард. Купувачът плаща общо 4 милиона евро по банков път. За партера, където се намира известният ресторант “Мамалука”, са платени 1 600 000 евро. За всеки от етажите са платени по 300 000 евро. Общата сума от 4 000 000 евро е поделена между предишните собственици.

image

Част от нотариалния акт за сделката, където личи общата платена сума от 4 милиона евро.

Биволъ разполага с целия нотариален акт, който е над 100 страници. В него се вижда името на купувача – българската фирма “Адванс Криейтив Груп”, и по-точно нейният гръцки филиал, създаден през ноември 2018 г. В документите от гръцкия търговски регистър се вижда името на представителя на фирмата: Анна Георгиева Пчеларова. 

image Свързана с Пеевски куха фирма купила за 4 милиона евро офис сграда в Солун image Свързана с Пеевски куха фирма купила за 4 милиона евро офис сграда в Солун

Гръцкият филиал регистриран на 2 ноември 2018 г. няма собствен капитал, а българската фирма има към този момент едва 10 000 лв. капитал и дори няма регистрация по ЗДДС. Такава е направена на 28 ноември 2018, а на 19 декември 2018 е изповядана сделката за сградата за 4 милиона евро.

image

Анна Пчеларова представлява фирмата “Адванс Криейтив Груп” при имотната сделка.

В нотариалния акт за сделката също личи името на Пчеларова, която представлява фирмата в Гърция.

image

Офисите на Драгуми 3. Снимка: Биволъ

В сградата на Драгуми 3 има офиси на туристическа фирма, адвокатска кантори, дентална клиника и други престижни бизнеси, които сега плащат наем на новия собственик – новосъздадената българска фирма, придобила сградата с пари с неясен произход.

Фантомна фирма, зад която “витае” Пеевски

Коя е Анна Пчеларова? Тя е била член на борда на директорите на  фирмата “Водстрой 98” от 2011 до 2016 г.  “Водстрой 98” беше една от големите строителни фирми, свързвани с депутата Делян Пеевски, макар че формално той не присъства никъде в собствеността и в нейното управление.

През 2016 г. премиерът Бойко Борисов нареди прекратяването голямата обществена поръчки за магистрала Хемус, спечелена от “Водстрой 98”. От Прага той обясни, че зад фирмата “витае” депутатът от ДПС Делян Пеевски. За няколко години преди да бъде отбита от държавната хранилка “Водстрой” беше успяла да спечели поръчки за близо милиард лева, показа проучване на Биволъ.

В момента Пчеларова е управител на фирмата “ПМ Контрол”, чийто собственик е бившият формален собственик на “Водстрой 98” Иван Мирински.

Това обаче не е единствената връзка на “Адванс Криейтив Груп” с “Водстрой 98”. В България фирмата се води на името на Анелия Трендафилова Терзийска. Проверка в данните от “Наплийкс” показа, че Терзийска е работила за фирмата “Моко Проект”, която е била собственост на Иван Мирински.

image

На адреса на Адванс Криейтив Груп има фамилия Терзийски, но не и името на фирмата. Снимка: Биволъ

“Адванс Криейтив Груп”  е регистрирана в жилищна сграда в София. На адреса няма името на фирмата, но има фамилия Терзийски. На позвъняването не отговори никой.

И луксозна вила в София

Покупката в Солун не е единствената инвестиция на фантомната фирма. През 2019 г. тя брои милион и двеста хиляди лева за престижен имот – къща с 336 кв.м. разгъната застроена площ в “Резиденшъл Парк” в София.

image

Адванс Криейтив купува къща за над милион лева в Резиденшъл Парк.

Бивол изпрати въпроси на личния имейл на Терзийска относно произхода на парите за сградата в Солун и вилата в София, но до редакционното приключване на статията не получихме отговор.

Финансирането на “Адванс Криейтив Груп” за покупките в Гърция и в България засега не може да бъде обяснено с нормална бизнес дейност. Най-вероятно фирмата служи като посредник на други субекти, които не желаят да застанат с името си и да направят тези инвестиции със законно придобити средства.

Във всички случаи изнесените факти дават основание да бъде извършена проверка от данъчните и правоприлагащите органи в България и в Гърция, още повече, че зад фирмата “Адванс Криейтив Груп” витае сянката на успелия млад мъж Делян Пеевски, за който списание “Шпигел” написа, че е “айсберг на корупцията” в България.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19838698
Постинги: 45067
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930