Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2020 13:15 - Кабинетът Борисов е "на трупчета". Крепи се на милостта на Гешев и задкулисните поръчител.
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 881 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 05.08.2020 13:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не се сбъдват очакванията на управниците, че протестите ще се омаломощят пред стената на тяхното безочие

Коментира Христо Иванов в интервю за ДВ c Александър Андреев

ДВ: Г-н Иванов, накъде отиват в момента протестите - като искания и като продължителност?
Христо Иванов: Исканията на протестите си остават същите. Очевидно е, че вчера имаше нов пик в участието. Не се сбъдват очакванията на управляващите, че протестите ще се омаломощят пред Китайската стена на тяхното безочие, напротив - това предизвиква още повече гняв, а гневът на улицата се превръща в ескалация. И трябва ясно да кажем, че отговорността е на управляващите.

ДВ: Очаквате ли Борисов и/или Гешев скоро да подадат оставка?
Христо Иванов: Очевидно е, че са се запънали. Борисов се превръща в Орешарски, буквално. Това е човек без мисъл за политическото си бъдеще - защото знае, че такова няма. Но и без мисъл за политическото бъдеще на партията си. Той просто се държи за стола си, защото му е поръчано да довърши „Руски поток“, както всъщност трябва да се нарича тръбата, която той се опитва да нарече „Балкански поток“. Освен това той се опитва да осигури време, за да могат Томислав Дончев и неговият екип да напишат тайно, без обществено участие, плановете за следващите програмни периоди и за харченето на антикризисната помощ. Опитва се да не позволи някой друг да проведе изборите, така че да може да оцелее някакси.

ДВ: А Гешев?
Христо Иванов: Гешев също се е запънал. Това не е неочаквано за него. Това е човек, който и досега демонстрира поведение и чувствителност на охранител от 1990-те години. Очевидно неговите кукловоди си дават сметка, че ако му позволят да освободи поста, може да се разплете целият чорап на тяхната задкулисна власт. Имам предвид Пеевски и онова, което събирателно наричаме „сараите на Доган“. В този смисъл директивата гласи: „Стойте до последно на всяка цена!“. Това наистина се превръща в една борба на волите: между хората, които искат да си върнат държавата и затова настояват за избори, и хората, които се опитват да ги плашат колко опасно е да има избори.

ДВ: Каква е Вашата лична роля в тези протести?
Христо Иванов: Аз съм съпредседател на „Демократична България“ и ние подкрепяме протестите, подкрепяме исканията за оставка на Борисов и на Гешев, даваме собствени политически мотиви и предлагаме собствени политически решения за това, което трябва да се случи след оставките на Борисов и Гешев. Защото тези оставки са само първа стъпка, те не могат да бъдат крайна цел. Необходимо е да реформираме прокуратурата, да гарантираме, че Гешевци няма да бъдат възможни повече в България. За тази цел трябва дълбока конституционна реформа, а за да се стигне до конституционен консенсус, ни трябва нов парламент, избран след катарзиса, до който ще доведе оставката на това прогнило управление. Само така може да се ликвидира цялата система на задкулисното управление, която всъщност представлява гръбнакът на корупцията.

ДВ: А какво точно е Вашето взаимодействие с тримата, да ги наречем така, "площадни лидери"?
Христо Иванов: Ние спазваме установилия се негласен консенсус, че те са гаранти за гражданския характер на протеста и че няма да допуснат узурпирането му от една или друга партия. На този протест са събрани привърженици на съвършено различни политически формации, които в много отношения запазват диаметрално противоположните си възгледи за бъдещото развитие на Българя. Нашата цел е да дадем шанс за нов старт на българската демокрация чрез нормалния начин, по който се оросява демократичното тяло: изборите. В този смисъл аз имам минимална комуникация с „триото“, ние сме на линия, когато те поискат някаква помощ или някаква координация. Те сами взимат решенията и самостоятелно формират тактиката на протестите.
...
ДВ: Как ще коментирате разпространения запис, в който предполагаемо се чува отново гласът на премиера?
Христо Иванов: Този запис е важен по няколко причини. На първо място той за пореден път доказва, че съществува един резерв от компромати срещу Борисов. Това само по себе си е изключително обезпокояващо. Защото означава, че българският премиер е изключително уязвим - както от гледна точка на своя начин на живот, така и от гледна точка на факта, че това го отваря за действия от страна на прокуратурата, във всеки един момент, когато тя или нейните поръчители (имам предвид пак Пеевски и „сараите“) решат, че е политически целесъобразно.
Последният запис е поредното доказателство, че първият запис е автентичен. Защото сумата на тези записи, заедно с експертизата, която беше направена не от български държавни органи, показва, че първият запис е част от тази „колекция“. Именно този първи запис е изключително притеснителен, защото той обяснява последния. Там се съдържа този забележителен „политически манифест“ на Борисов. В края на кариерата си той най-после обяви своята политическа доктрина, своето верую. То се състои от три принципа: опростачвай, лъжи и разрушавай институциите. В първия запис той разказва с изключително удоволствие как е лъгал свои европейски партньори. И го намира за връх на политическото си умение. И разбираме, че същия ден той е провеждал срещи с тогавашния главен прокурор Цацаров и тогавашния заместник-главен прокурор Гешев, за да планират общи удари срещу неугодни на Борисов в контекста на текуща кампания. Това е абсолютна ликвидация на всякаква идея за разделение на властите, на всякакво разделение между политическо ниво и оперативно ниво в службите, на всякаква идея за честни избори, в които не се използва държавен ресурс за решаване на изборните задачи на управляващите. Всичко това само по себе си е абсолютно достатъчно това управление да бъде изринато.
Тези записи косвено потвърждават и фотографиите с необяснимо големи суми пари и показват българския премиер като един човек, затънал в корупция, водещ начин на живот, който го прави изключително уязвим за всякакви шантажи и злоупотреби. А българската прокуратура в момента не предприема никакви действия по въпроса - в пълен контраст с нейния изключително агресивен подход по отношение на други политически фигури. Този контраст всъщност означава, че Борисов е „на трупчета“, той се крепи на милостта на Гешев и неговите поръчители. Защото в момента, в който решат, те ще го използват за изкупителен агнец. По същия начин, по който Луканов и заговорниците от 10 ноември принесоха в жертва Тодор Живков и го показаха в белезници, за да докажат, че са демократи. И по Хегеловата ирония на историята именно тогава започна политическата кариера на Борисов като охранител на Живков.

ДВ: Вие бяхте министър в правителство на Борисов. Той наистина ли разговаря така с министрите, с тази лексика?
Христо Иванов: С мен Борисов така не е разговарял. То е въпрос на спазване на дистанция и на това какво е готов да понася и да толерира събеседникът му. Борисов е изключително гъвкав и владее много регистри в общуването. Поддържал съм изключително формални отношения с него, защото бях не негов министър, а министър на републиката с много ясна кауза да правя реформи и да се конфронтирам с онези, на които той служи. Неслучайно краят на моя мандат настъпи не просто когато реформата беше бламирана, а когато беше бламирано и моето искане за сериозно разследване на така наречения „Янева-гейт“, в който бяха замесени имената както на главния прокурор, така и на самия Борисов. Аз бях министър на правосъдието, който фактически искаше разследване на своя премиер.


 



Гласувай:
7



1. jupel - https://www.youtube.com/watch?v=5GjlYygSJs0
04.08.2020 13:20
МИ ТО ГЕШЕВ Е И ТОЙ БАШ ПРЕСТЪПНИК!

Никога не мога да разбера това вмешателство във вътрешната политика на даден народ от друг, намеса меко казано. То бива малко, но изцяло да КОЛОНИЗИРАТ, Е, ТОГАВА СИ Е ЗА РЕВОЛЮЦИЯ! НЕ СЕ ТРАЕ!!!!!! ТРЯБВА ДА ИМА ИЗХОД , ВСЯКО НЕЩО ИМА РЕШЕНИЕ.
цитирай
2. iw69 - Жупел,
04.08.2020 14:28
не знам нашия народ дали въобще някога е ставал за голяма революция.
Ние сме единствените, които сами не успяхме да се освободим от турците, и ако не са б или русите, османлиите щяха да ни колят Първ. Свет. Война с милиони както тогава са избивали християните-арменци.
Априлското ни въстание я е имало 1000 пушки, я не.
Срещу четата на Хаджи Димитър са воювали български спомагателни отряди към турския аскер.
От ботевите четници населението се е криело и заключвало по къщите си. Показвали са се само да им продадат храна и вода срещу заплащане. Почти никой не тръгва с тях.
Партизаните II-та Свет. Война в Гърция са били близо 250 000 въоръжени бойци, гърците казват НЕ на Италия и Германия, и се изправят срещу тях в обречена война, както и Югославия с около 400 000 партизани, в Италия има над половин милион воюващи антифашисти, половината, от които загиват. В Испания 3 год. се съпротивляват на фашистите, падат над 200.000, а партизански отряди остават активни още 20 год. след края на войната. Гръцките партизани до 1949г. воюват и срещу англичани и американци, но губят.
Почти навсякъде са действали гигантски народни армии, които са контролирали по-голямата част от територията на тези страни.
Фашистите не са смеели да стъпят в тези земи.
А колко тогава е била въоръжената съпротива у нас - само няколко хиляди.
Смачкан народ сме били винаги.
цитирай
3. jupel - И защо, с какво сме по-лоши от другите народи
04.08.2020 15:00
освен със злобата и завистта си ,но и Моцарт е отровен от завистливия и злобен Скарлати с арсен в кафето пък не са българи?

Не е и турското робство,циганите що са за пример с единството си?

Това ми прилича малко на онази приказка-"В океана големите риби ядат малките"

Малка държава сме, но има и други малки, па се държат!

Съзнанието ни е НУЛА И НИКАКВИ ДУХОВНИ ЦЕННОСТИ!
Това е .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4804100
Постинги: 2483
Коментари: 6254
Гласове: 16351
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031