Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2020 17:59 - Защо нямаме истински политически елит? Олигархията не го допусна чрез мутрите http://epicenter.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 129 Коментари: 0 Гласове:
1



Защо нямаме истински политически елит? Олигархията не го допусна чрез мутрите 10 авг. 2020


image

Социологът анализира защо преходът не роди политически елит и разкрива защо "България се срина до непознати нива на тежка простащина"

Проф. Иво Христов разкрива във Фейсбук защо „България се срина до непознати нива на тежка простащина“. Той анализира защо преходът не роди политически елит в България.

„Кой да го създаде този елит?! Вместо да дадем битка за държавата си, два милиона просто избягаха. При първото вдигане на „желязната завеса“ населението взе да се спасява поединично, което означава, че има сериозен проблем с колективния идентитет на нацията. Нашего брата не разбира, че личните проблеми минават през решението на колективните, а не обратното“, подчертава депутатът от левицата.

„Опитите да бъде създадено нещо като средна класа, дребна буржоазия, беше смазано през 90-те години абсолютно съзнателно от организираната престъпност. Тази организирана престъпност не се появи случайно, става дума за въоръжената ръка на българската олигархия. Част от тези хубавци в момента ни управляват.

Работата на тази организирана престъпност беше много важна. Тя имаше политическа и икономическа задача. Политическата – да не се допусне създаването на реални, а не назначени политически алтернативи. И второ, да не се създаде икономическа алтернатива на управляващата каста. Това минаваше през смазване на шансовете за икономически алтернативно поведение на малки, средни, а защо не и едри, български бизнесмени. Работата на организираната престъпност беше да не допусне икономическа, а оттам и политическа алтернатива и елит на съществуващия. Те постигнаха тази цел, но в перспектива отрязаха клона, на който седят. Защото се лишиха от възможността да получават доходи, защото няма кой да ги произвежда. Страната бе деиндустриализирана. Това бе изпълнение на двойна поръчка. Тя бе реализирана с ръцете на нашите хубавци, но реално, това беше ликвидирането на конкурент. В резултат имаме разкостена страна.

Затова не се говори, защото ще излезе, че 30 години сме унищожавали собственото си общество“, казва проф. Христов в клип във Фейсбук.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19839475
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930