Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2020 20:30 - Квотите убиха Оскарите: Закрийте церемонията, от нея вече няма смисъл https://frognews.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 107 Коментари: 0 Гласове:
1



Квотите убиха Оскарите: Закрийте церемонията, от нея вече няма смисъл   image  

Оскарите никога не са били критерий за качествено кино. Сезонът на филмовите награди всяка година нито започва, нито пък се изчерпа с престижната церемония в Dolby Theatrе - все пак съществуват фестивали като “Сънданс” и “Берлинале”, например. Но “Оскарите” напълно заличиха смисъла от своето съществуване. Квотите убиха изкуството. Закривайте церемонията.

Новината от миналата седмица, че за престижното отличие “Най-добър филм” ще се борят само продукции, отговарящи на определени правила, взриви кино средите. Филмите трябва да отговарят на поне два от общо четири критерия - сред тях са участието на поне един главен актьор или раздаването на 30% от второстепенните роли на актьори от маргинализирани групи, които обикновено имат слабо представителство.

Целта е да се осигури по-голямо многообразие във филмовите екипи както пред, така и зад обектива. Изискванията на Американската академия по филмови изкуства и наука влизат в сила от 2024 г.

 MeToo и расизма

 Това са два огромни проблема, с които се сблъскват в САЩ. От няколко години темата за еманципацията е на фокус. За движението #MeToo се изписа много през изминалите вече няколко години. И започнаха номинации на все повече жени в престижни категории, а словата тръгнаха по оста на толерантността.

 Самоцелното присъствие на чернокожи пък се превърна в трън в очите на мнозина.

Тази година темата с расовата дискриминация е на гребена на вълната. В САЩ продължават да бушуват протести, които бързо стигнаха и до Европа. Обществото започна драстично преосмисляне на миналото си упорито се опитва да заличи историята си, вместо да се поучи от грешките й. Започна бутане на статуи на исторически важни личности, само заради възгледите им и расовата дискриминация. Започна пренаписване на литературни заглавия.

 Сега филмовата академия се опитва да вкара изкуството в рамка, за да отговори на определени обществени очаквания и да реши проблем, който не може да бъде решен по този начин. Защото изкуството не търпи рамки. То е създадено, за да ги чупи.

 Въпросните въведени критерии ще създадат повече проблеми, вместо да решат належащите. Иначе казано - така Оскарите ще се превърнат в част от проблема, а не част от решението и критериите за качествено кино ще бъдат изравнени със земята. Всичко ще се вкара в един калъп, а творчеството ще бъде максимално ограничено.

 Честито. И без това масовото изкуство се превърна в масово производство. Ще има приемственост. Но няма да има стойност.

 Джесика Вълчева




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19706376
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031