Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2020 19:01 - 8 причини да си купите мултикукър
Автор: raiap Категория: Рецепти   
Прочетен: 4019 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 20.05.2020 19:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От известно време и на българският пазар се появи чудото на техниката, наречено мултикукър. Наименованието подсказва, че в него може да се готвят множество ястия, но много хора още се чудят какви, как, и изобщо - заслужава ли си инвестицията. Магазините за техника предлагат модел до модела, като цената варира от 100 (особено ако уцелите промоция), до 600 лв на марков мултикукър с множество функции (които няма да ползвате – замислете се колко точно от програмите на пералнята ползвате – ще се изненадам, ако са повече от три. Ако са повече от четири, ще се изненадате самите вие). И така, от доста време чувате оттук-оттам да се споменава за този уред, а и тъкмо наближава следващото намаление.  Ето защо си заслужава да заделите някой лев за това бебче в кухнята: 

Спестява време. Ако някой ви каже, че най-ценният ресурс са парите, или знанията, или престижът – ще ви излъже. Това, което никой не може да ви прехвърли от своето, е времето, с което самите вие разполагате. То е ограничено, и колкото по-добре го управляваме и оптимизираме, толкова повече от него печелим за истинският живот, така, както всеки го разбира - нещата, които ни радват, забавляват, мотивират, вдъхновяват, осмислят, завладяват... Когато започнете да използвате един допълнителен помощник в кухнята като мултикукъра, ще добавите време за себе си, докато той готви и „пази ястието да не прегори“. Постига се с помощта на програмите, които се задават в зависимост от ястието, натискате бутона след като заредите в него продуктите, и дим да ви няма.

Опцията „бавно готвене“ е безценна най-вече за ястия, които изискват извличане на ценни вещества от кости, или онези, които просто стават хубави само на бавен огън. Така например,  представете си какво ще е усилието ви да приготвите на обикновена тенджера прословутият костен бульон от телешки тръбни кокали, който според рецептите на древни инквизитори,  трябва да къкри между 24 и 48 часа. Представете си нощните смени,  за да нагледате дали не сте се запалили, представете си и сметката за ток. А сега си представете, че не прецените водата, или силата на температурата, и вземе, че изкипи, или безценният бульон, за който твърдят, че лекува от ишиас до кокоши трън, вземе, та изври. Всички тези главоболия са ви спестени от мултикукъра, който в течeние на дълги часове поддържа не много висока температура, така че например една упорита домашна кокошка да не покаже спортна форма и да излезе жилава от тенджерата. Вие си спите, той си готви, а на сутринта кокошката си е дала най-ценното – бульонът, без бой. Небезизвестният в квартал Горубляне и още няколко околни села готвач Гордън Рамзи така например готви доматеният сос за неговите спагети болонезе – в течение на дълги, сълзливи  48 часа. Или поне твърди така, за да оправдае цената от 80 Евро на порция. Но със сигурност тези сосове са вироглави и се сгъстяват бавно, а той едва ли наднича с кехлибарена броеница отгоре им с денонощия, за да докара вярната консистенция. Сто на сто и той използва мултикукър!

Топло ястие ви чака, готово за сервиране. Всеки работещ е изпитвал неудобството от това да се прибере изнурен от работа, още да не се е изул, и да трябва да започва да готви вечерята, а тя става след толкова време, че вече си прекалил с чипса „за подхапване“ и то няма смисъл. Освен ако не сте ВИП и нямате домашна помощница, която да ви очаква със седем степенно меню, но тогава едва ли какво ще се вечеря ви е основната грижа. Всички останали мечтаят да хлопнат вратата след себе си, и да има нещо топло за хапване. С мултикукър, грижливо зареден от предния ден, или от сутринта, имате дъхаво димящо ястие, като стъпките се свеждат до три – отваряш, сипваш, изяждаш (даже без да отлепяш и облизваш, но и това е опция). А и топлината в кухнята има склонността да се пренася и в спалнята, което си е бонус и три четвърти. И за всички, които ще си кажат: да, ама не е ли много сложно, е следващият плюс:

Не изисква умения на професионален готвач. Общо взето трябва да знаете горе долу какво очаквате като краен резултат от ястието, като например да сложите в уреда месо и картофи, за да излезе свинско с картофи, но да натъпчете всичко накуп, да треснете капака и да натиснете съответната програма, няма да ви отнеме 4 години в ТОХ-а, нито хиляди левове за готварски курс. Почти няма степени на готвене, в които на всеки 4,8 минути да добавяте по щипка прясно набрани диворастящи билки, а повечето ястие се готвят на принципа – всичко накуп от самото начало, което си е голямо преимущество.

Не трябва да сте там, за да го изключите навреме. Не казвате на съседката Миче, че ще слезете след малко, защото на яхнията и трябват още 15 минути в обикновената тенджера. Мултикукъра е добър робот и като му изтече зададената програма, просто спира с процеса на готвене, и минава на безценната функция „поддържай топло“, която е спасила не едно и две семейства. Зареждаш и излизаш, той да се оправя.

Готви под налягане. За любителите на варива си е предизвикателство да трябва да баеш на тенджерата със „супер пресния“ по думите на продавача смилянски боб около 14 часа. Което в общи линии означава, че бобът не е нито пресен, нито смилянски (то капацитета на Смилян да произвежда боб не е и една стотна от наличностите на смилянски боб на пазара), но обичате си го, и това е. А пък за нелюбителите на варива, които си пожелават безсмъртие, просто бобът си трябва да присъства на трапезата дори като лекарство, защото чисти вредния холестерол от организма. Неслучайно нашите баби са прали мазни петна с бобова вода, а холестеролът си е мазнина априори. И за двата типа хора, опцията „готвене под налягане“ на мултикукъра ще направи и от най-опърничавото шкембе – мекица, и от най-вироглавия боб –каша. При това за около час и половина сумарно. Само следете вашия уред да има такава опция, защото не всички предлагат, незнайно защо.

Отложен старт – пести ток. Ако настроите мултикукъра (става с едно натискане на копче, не трябва диплом от Харвард) така, че да започне готвенето в 11 вечерта, т.е. да готви на нощна тарифа, то в дългосрочен план за месеца, ще ви даде един спестен бюджет, който за по-обемните домакинства нищо чудно да е в размер на един нов мултикукър. Или пък ако очаквате гости в 19 ч, и искате ястието ви да е прясно приготвено точно за тогава, като преди това имате излизане, баам – отложен старт, съответно и краят е предизвестен.

Поддържа се лесно. След края на всяка кулинарна вакханалия, идва неприятният момент с почистването. Мултикукъра се състои от нещо като гнездо с капак, който се отделя, и може да се премие на течаща вода. Гнездото само се минава периодично с влажен парцал от натрупаната прах. Ако не ви се свети със собствена светлина, гледайте уреда да е изключен от контакта преди това, защото в това гнездо е нагревателната плоча, при това не скрита като яйцето на Кашчей Безсмътрни, а съвсем на повърхността. Третият елемент е най-просто казано купата, която се поставя в гнездото, и в която се осъществява тайнството на готвенето. Най-сладката част е, че тази купа може да бъде мита на съдомиялна машина, нещо, което на мразещите да мият чинии, ще докара сълзи от умиление.

Все пак е редно да се споменат и известните нам недостатъци на уреда за многофункционално готвене тип „мултикукър“. Обемен е, и ако разполагате с къща за кукли вместо дом и дванадесет квадратни сантиметра за кухненски плот, а пък ви се е свидило да доплатите за балкон, е редно да помислите къде ще го държите, когато не готвите с него (при употреба добра опция е върху самата печка). А ако сте от щастливците с достатъчно пространство, си помислете дали още един кухненски уред няма да попълни колекцията ви така, че да получите златна звезда на славата за най-многоброен набор от кухненски пособия. Но ако няма да събира прах, а ще се използва системно, действайте смело.

За връзка с мен: raia.popova@gmail.com




Гласувай:
3



1. catforlife - Здравей,
20.05.2020 19:12
Благодаря за поста! Имам мултикукър на тефал (херметик). Няма такова чудо. Всичко описано в поста е вярно. Не знам как съм живяла без него. Не съм пробвала само кекс, но ще! Слагам 9-та причина-почти няма миризма при готвене! Поздрави!
цитирай
2. tera - Това е сайт за лично творчество,
20.05.2020 20:30
а не за продажба на кухненско оборудване. Сбъркали сте мястото. Успех в продажбите!
цитирай
3. morskipesni - Никога няма да си купя ЕЛЕКТРОННО/МАСОВА техника
20.05.2020 21:39
за готварство и погром над ИЗКУСТВОТО. Причината- експертна-професионален кулинар.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raiap
Категория: Забавление
Прочетен: 27313
Постинги: 20
Коментари: 8
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031