Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2018 10:50 - ЗА ЕНЕРГИЯТА ПРИ ЦИКЛИЧНИТЕ ДВИЖЕНИЯ
Автор: alniko Категория: Технологии   
Прочетен: 650 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Резюме: При всички циклични движения, в това число и при електромагнитните вълни, става въпрос за процес на преобразуване на енергия чрез многократно повтаряне на един и същ цикъл. Тук ще покажем трите законови положения, които определят това преобразуване, а именно: 1) Количество на преобразуваната енергия Е0 от един цикъл. На квантово ниво Е0=h – Планковата константа...зависи от непроменливата структура на полевата материя. 2) Общо количество на преобразуваната енергия Е от n извършени цикъла. Сумарната енергия Е е рявна на постоянната енергия от един цикъл E0=h, умножена по броя n на извършените цикли – Е=h.n. 3) Скорост на преобразуване на енергията dE/dt или мощност на процеса, съгласно зависимостта: N=dE/dt=h.(dn/dt), т.е. N=h.f, където f=dn/dt е честотата (брой колебания за секунда). Компилацията E=h.f, предложена от М. Планк, е недоразумение. Това личи от нейното съпоставяне със зависимостта Е=h.n за произволно излъчване – например с честота f=600.1012Hz, където n=600.1012 е броят на колебанията: Според днешната формула Е=h.f , за 1 сек. излъчeната енергия е Е1=h.f , за 2 сек. – Е2=Е1=h.f, за 3 сек. – Е3=Е1=h.f и т.н..Този резултат очевидно е неправдоподобен. Вярното заключение следва от формула Е=h.n, а именно: Е1=h.n Е2=2Е1=h.2n  ; Е3=3Е1=h.3n  и т.н. (с времето броят n на колебанията се удвоява, утроява и т.н.).

 Становището на съвременната физика по въпроса за енергията на електромагнитните излъчвания е формирано без ясно очертани основания – с изводи, повече по линията на предположенията, отколкото на рационалното познание. Затова нека се върнем отново върху познатите, считани за окончателно утвърдени, формулировки.

Обективно погледнато, при електромагнитните вълни става дума за преобразуване на енергия от потенциална форма в кинетична чрез многократно повтаряне на един затворен цикъл. В това отношение те са напълно идентични с периодичните процеси на макро ниво – ротативни, махалообразни, възвратно постъпателни, вълнови. Този род материялни проявления формира голямото семейство на цикличните движения. С една дума, електромагнитните вълни, по своята същност (съгласно основните си характеристики), се явяват неотделима част от това семейство. Оттук и заключението: Електромагнитните вълни би следвало да са подвластни на всички, присъщи на цикличните движения, закономерности.

В конкретен план, цикличният начин на преобразуване на енергията на квантово ниво (и на всяко друго) се определя от следните три законови положения:  

1) Количество на преобразуваната енергия Е0 от един цикъл. Енергията Е0 от един цикъл ще е постоянна величина, тъй като е резултат от неизменими начални условия. В случая, Е0=h – Планковата константа...зависи от непроменливата структура на полевата материя.

2) Общо количество на преобразуваната енергия Е от n извършени цикъла. Общото количество на преобразуваната енергия Е ще е рявна на постояната енергия от един цикъл Е0=h , умножена по броя n на извършените цикли – Е=h.n .

3) Скорост на преобразуване на енергията dE/dt (преобразуваната енергия за единица време).или мощност на процеса N=dE/dt . Скоростта на преобразуване на енергията ще следва зависимостта: N=dE/dt=h.(dn/dt) или N=h.f, където f=dn/dt е честотата на процеса (брой колебания за единица време).

Както се вижда, формулата за количеството енергия Е=h.f ,1 предложена от М.Планк, стои извън тези норми. Това означава, че не е вярна. Тъкмо на грешката в нея се дължи фактът, че дименсията на константата h се получава без физически смисъл.

Нека покажем това в числен пример с електромагнитна вълна с постоянна честота f =600 THz , където n=600.1012 е броят на колебанията;

Според формулата Е=h.f на М.Планк, при продължителност на излъчването 1 секунда, количеството на преобразуваната енергия ще е Е1=h.f.  При продългителност 2 секунди, преобразуваната енергия ще е Е2=Е1=h.f. При продългителност 3 секунди, преобразуваната енергия ще е Е3=Е1=h.f и т.н..Този резултат очевидно е неправдоподобен. Вярното заключение ще следва от формула Е=h.n, а именно: Е1=h.n;  Е2=2Е1=h.2n ; Е3=3Е1=h.3n  и т.н. (с времето броят n на колебанията се удвоява, утроява и т.н.).

За информация, уредът „електрамер“ работи по формулата: dE/dt=h*.(dn/dt) или (dE/dt).dt=h*.dn, респективно Е=N.t=h*.n    [vat.sec]   (h* постоянната енергия от едно завъртане на дисказависи само от нетовите размери и материал). Други примери: Осцилатор „АК-47“, където h* е постоянната енергия от един заряд, n е броят на зарядите в пълнителя и Е=h*.n е общото количество на освободената енергия, независимо от честотата f на стрелбата (f=брой изстрели/секунда). Осцилатор „ДВГ“, където h* е постоянната енергия от едно завъртане на коляновия вал, зависеща само от неизменния обем на цилиндъра, n е броят на извършените завъртания и Е=h*.n е общото количество на освободената енергия, независимо от честотата на въртене на вала f=брой обороти/минута. Изобщо, при всички цикличнш процеси, за количеството на преобразуваната енергия е в сила една и съща зависимост Е=h*.n (на квантово ниво Е=h.n).

Не е излишно да споменем и научния факт (за който не един и два пъти сме говорили), че Светът е устроен на Принципа на противоположност (материално-идеален дуализъм). Същият е и Принцип на определеност, понеже едната противоположност се определя чрез другата. Друг начин за определяне не съществува. В този смисъл, от макро до микро структурите на материята, всичко е качествено и количествено определено до границата h. Така Принципът на противоположност се явява и Принцип на познаваемост – от макро до микро структурите на материята, всичко е познаваемо, защото се поддава на всестранно определяне. А когато теоретичното мислене води до неопределеност (какъвто е случаят с константата h на Планк...и др.), това означава, че е допуснато някакво объркване, че концепцията се нуждае от корекция, а не от търсене на нови призрачни обяснения.   

 Справка

1. Джанколи. Д – Физика, част 2, стр. 501, М. 1989.

2.  Николов А. – Към смяна на идеите във философията и физиката, София 1999 стр. 307-309

---------------------------------------------------------------------------
Александър Николов © 2010-2018 Всички права запазени (COPYRIGHT © 2010-2018)

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alniko
Категория: Технологии
Прочетен: 263262
Постинги: 125
Коментари: 122
Гласове: 82
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031