Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2021 18:37 - Американското ядрено гориво за България аварира
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3024 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 06.02.2021 18:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди 2 дни, на 4-ти февруари, (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия се похвали, че е сключила договор със шведския клон на американската компания Уестингхаус, за стартиране на процедура, която може да доведе до доставка на щатско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", след няколко години.

Нашите продажници си ги знаем и за това реших да инспектирам, как е отразено историческто събитие от шведите и американците. Усилието си заслужаваше.

Интернет сайта на шведския клон на Уестингхаус НЕ ПОДДЪРЖА англоезична версия. Но и това не е всичко. Последната новина публикувана в този сайт е с давност от точно ТРИ ГОДИНИ, в края на януари 2018-та година. Така стана ясно, че няма смисъл да търся там нещо свързано с Козлодуй. Ето защо се отправих към сайта на компанията - майка в САЩ. И ето на какво попаднах там. За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимките, ако трябва и втори път.

image

Ето точен превод на цялото съобщение:

Днес Westinghouse Electric Company и АЕЦ Козлодуй подписаха договор за лицензиране на ядрено гориво за реактори от типа ВВЕР-1000 за централата в Козлодуй в България, голяма стъпка напред в диверсификацията на енергийните доставки в страната.
 
Радваме се, че Козлодуй за пореден път демонстрира доверието си в ефективността на ядреното гориво на Westinghouse, важен фактор, позволяващ безопасната експлоатация на ядрените реактори“, каза Тарик Чохо, президент на Westinghouse, EMEA Operating Plant Services. „Като част от стратегията за енергийна сигурност и диверсификация на България, нашите глобални възможности ни позволяват да предлагаме иновативни технологии и най-високо ниво на обслужване за целия жизнен цикъл на експлоатационния флот“, продължи Чохо.

Процесът на лицензиране на гориво от Westinghouse е ключово условие за безопасност при доставката на ядрено гориво. Като водеща компания в ядрената индустрия, Westinghouse има доказан опит в подпомагането на процеса на лицензиране на ядрено гориво за своя дизайн и се ангажира да завърши процеса на лицензиране в съответствие с изискванията на Българската агенция за регулиране на ядрената безопасност и местните разпоредби.

Горивото Westinghouse VVER-1000 работи в шест ядрени реактора в Украйна и има текущ процес на лицензиране в Чешката република в АЕЦ Темелин, с реактори ВВЕР-1000. Това последно поколение горивни касети за ВВЕР-1000 предлага превъзходна икономия на гориво и изключителни характеристики, отговарящи на по-високи стандарти за безопасност и качество.


Удебелената и подчертаната част от текста е от мен, защото в него е зарито кучето. Казаното от представителя на Уестингхаус означава, че България, респективно АЕЦ "Козлодуй", някога вече са ползвали американско ядрено гориво, после са се отказали, а сега решават отново да "демонстрират доверие" и да се върнат към неговото използване. Но това въобще не съответства на действителността, освен ако ... ?

А истината е, че лицето Тарик Чохо бърка България с Чехия. Това става почти ясно от последния абзац на американското съобщение. Но не съвсем. Ето защо потърсих и открих и чешката позиция. Обърнете внимание на датата на публикацията.

image

Точен превод:

ПРЕЗАТЕЖДАНЕ ЩЕ ЗАПОЧНЕ В ТЕМЕЛИН. ЩЕ БЪДАТ ИЗПИТВАНИ ШЕСТ ГОРИВНИ КАСЕТИ, ПРАВЕНИ ОТ WESTINGHOUSE ШВЕЦИЯ

Техниците на Темелин ще заредят точно 163 горивни касети в реактора на изключващия се блок 1. Това ще включва шест тестови горивни касети на Westinghouse Electric Швеция. Електроцентралата ще ги тества през следващите години.

По този начин горивото, произведено от Westinghouse, се връща в АЕЦ-а в Южна Бохемия след по-малко от десет години. Засега само шест горивни касети и само за тестване. „Това не означава преминаване към американското гориво. Това е само за тестване за проверка на свойствата на горивото и двустранно придобиване на ноу-хау преди избор на доставчик за бъдещ договор. Договорили сме обем гориво до 2023 г. със съществуващия производител и договорът ни позволява да приложим опция за допълнително зареждане с гориво, ако е необходимо “, каза Богдан Зронек, член на Съвета на директорите на ČEZ и директор на отдела за ядрена енергия.

Въпреки че горивото от Westinghouse ще представлява само три процента от общия брой горивни възли в реактора, зареждането му е предшествано от взискателен лицензионен процес. „Абсолютният приоритет е, разбира се, безопасността. Следователно процесът на лицензиране отне близо три години, разработени са над седем десетки технически доклади, анализи и оценки, които са събрали над седем хиляди страници “, заяви Ян Крумл, директор на АЕЦ Темелин.



Именно в чешката АЕЦ "Темелин" за първи път започва използването на американско ядрено гориво, за руски реактори от типа ВВЕР-1000, още в началото на 21-ви век. Но след няколко години на адски мъки и проблеми чехите се отказват от американската услуга и се връщат при руснаците. Сега правят плахи усилия да опитат отново.

А великите "експерти" от Уестингхаус даже не правят разлика между България и Чехия. Ако и ядреното им гориво е с такова качество ... можем да си представим, какво ни очаква?

Георги Котев











Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9834586
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031