Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2022 21:12 - Патриоти
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2264 Коментари: 0 Гласове:
15

Последна промяна: 15.08.2022 21:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днешните „патриоти“

Есе на Дара Върбанова, ученичка в ПГ „Христо Ботев“, гр. Дупница 

Напред или назад? Патриотизъм или национализъм? За да вървим напред в глобалния свят е нужен патриотизъм, който да запази бита и традициите, културата и разнообразието. За да вървим назад към тъмните времена е нужно само да се върнем към национализма и сегрегацията на база пол, религия, етнос и т.н.

Патриотизмът е родолюбие. Патриотизмът е в кръвта на всеки човек. Патриотизмът е да обичаш родината си без да омаловажаваш останалите хора и тяхната народност. Патриотизмът е любов и преданост към отечеството.

Национализмът е суетно възгордяване. Национализмът е модерен. Национализмът е поставяне на една нация, един народ над останалите. Национализмът е просто друга дума за дискриминация.

Патриотизмът е човешко мислене и поведение, което се основава на любовта към родината и сънародниците си. Да обичаш отечеството си не значи да мразиш другите различните от теб, а напротив.

Национализмът е начин на мислене и поведение, в чийто център стои омразата към другия, към различния по пол, раса, изповядвана религия. Да дискриминираш и да изпитваш ненавист към другите народи не означава, че обичаш родината си.

Патриотизъм е имало още по времето на създаването на българската държава край Онгъла. Аспарух обединил българи и славяни. Да, тогава е имало разделение, но и равноправие. По-късно Борис Първи покръства народа и с това негово действие и разделението намалява драстично. И така нататък, и така нататък. Докато не стигнем до борците за освобождение от османското владичество. Възрожденците са истински патриоти. Те са се борили за справедливост и равноправие за всички хора на територията на българските земи без значение от техния етнос и религия.

В днешно време в България се насажда национализма. Не може да се каже, че изпитваме голямо национално самочувствие. Много от така наречените „патриоти“, онези, които апелират, че са „наследници на възрожденците“, не познават България. Българите, в чиито сърца след пет века робство все още горял пламъкът на патриотизма. Българите, чието знаме никога не е пленявано. Българите, които криеха и бранеха евреите по време на гоненията. Къде са тези българи сега?

Народът, българското общество е пълно с фалшиви усмивки, дискриминация и престорен патриотизъм. Малкото хора, които наистина ценят България  не натрапват обичта към родината си на останалите. Те заслужават респект, те са съвременните възрожденци. А на останалите мога само да кажа: „Ако нямате национално самочувствие не твърдете, че сте патриоти само, защото е на мода“.

Материалът е изготвен от Дара Върбанова, ученичка в ПГ „Христо Ботев“, гр. Дупница, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 – Книга на спомените“


image




Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100445
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961