Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2022 14:14 - Значение на четирите посоки изток-запад-север-юг
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 3586 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 24.12.2022 09:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    Става въпрос за значението на имената на четирите посоки на български език, съответно изток-запад-север-юг.

    За първите две не е трудно човек да се досети. Може би най-лесно е „запад”, посоката в която слънцето залязва или „запада”. Ще рече, че това е посока, в която слънцето постепенно пада и се скрива зад хоризонта – запада и изчезва.

    Малко по-трудно е да се досетим за значението на думата „изток”, мястото от което изгрява слънцето или „изтича”. Точно това е значението на думата изток - идва от  „изтичам”, в случая изтичането на слънцето и появата му на хоризонта. Слънцето бавно изтича на хоризонта сутрин, от изток, огрява силно по обяд и след това започва да запада, на запад. На украински език „изток” е схiд – схождане, а „запад” е – захiд – захождане. Подобно е и в другите славянски езици. Думите за север и юг в украински са много особени – и означават „полунощ и полуден”. На руски език и четирите думите за посоки са както на български.

 

    Следва и двойката север-юг. За нашето полукълбо север е посоката, която води от горещи страни към страни с умерен климат и след това към страни с по-студен или по-суров климат. Именно оттук идва думата север - от суров – по-тежък, по-твърд, по-груб, по-неблагоприятен. Става въпрос за климата и годишните времена нагоре по географските паралели. На латински също думата severus означава също „суров, жесток, страшен”, а също и „строг, сериозен”.

    Голямата ми гордост е че тази година, това лято най-сетне открих значението на думата „юг”. Тази загадъчна кратка думичка, не прилича и не може да се свърже с нищо. Същевременно носи приятна асоциация – „топлия юг”, „южните страни”, „южните морета”, „югът” или „Югът” и т.н. и т.н. Дори и класическата и известна фраза „птиците отлитат на юг”, въпреки че носи някаква тъга и съжаление, носи и това приятно чувство свързано с топлия юг, накъдето човек ако беше птица също би му се искало да отлети, където ще е топло и приятно по време на цялата студена зима. Тази дума дошла дори до албанския език и се използва в него. За посоките изток и запад албанците използват думи съвсем различни от славянските, какъвто е и езикът им - особен ендемичен език, формирал се на Балканите. В него има примес от латински, персийски, славянски думи и други съвсем неизвестни. Така изток е lindja, а запад е  perendim. Думата север обаче е veriu, сходна на славянските и българската. Думата за юг си е направо съвсем същата – jug.

 

    Вестник с името „Юг” е излизал за кратко в Скопие, преди Втората световна война. Такъв вестник за доста по-дълго време е издаван и в град Пловдив. Хрумвало ми е да подновя издаването на един такъв вестник, само заради неговото име, без да знам нищо за неговата история и политика. Както казах думата „юг” носи приятни асоциации.

    И така тази загадъчна кратка думичка „юг”, само от две букви, а всъщност от три звука – [йуг], си оставаше пълна загадка, без връзка с нищо и без никакъв реален шанс да бъде разгадана… Вървях си по единствения прав път в нашето родопско село, към място наречено „Усойката”, т.е. усойно място, неогрято от слънцето и изведнъж в главата ми дойде родопската дума „йогрева”. Тази дума я има в така наречения химн на Родопите, още в началото - „Бела съм бела юначе, цела съм света йогрела…” И изведнъж прозрях връзката – юг - йуг – йогрева – огрявя! Югът мястото където слънцето огрява!... Не е задължително това място да е надолу, към топлите страни, то може да е на стръмната ливада под отсрещната къща, която е пред очите ми или върху самата къща или където и да било, ако слънцето там огрява – йогрева! Юг!

    Древен е нашият български език, две мнения няма… само в академичната наука още спорят по този въпрос.






Гласувай:
11



1. dobrodan - Много добре, допълвам, че
12.12.2022 18:03
най-вероятната етимология на "север" идва от "Сибир".
Гледам, че си писал за различните епохи, "юга". Еднозначно от Индия идва това название на сезона, но не мога да уточня връзката.
цитирай
2. barin - Здравей, Андрей. И аз мисля, че и...
12.12.2022 18:05
Здравей, Андрей. И аз мисля, че изток и запад идват от изгрева и залеза на Слънцето.
Поздрави!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей! Да, в латин...
13.12.2022 09:01
Поздрави, Андрей!
Да, в латинския Север е строг, суров!
Смятам, че си прав в тълкуванието за юг - на френски юг е сюд и е явно е свързана думата с пот и потене / сюе и сюдатион/,вследствие на огряване Има си и държава с това име Судан, ще рече на юг от Египет!

Изток и запад са явно свързани с движението на Слънцето Изход и възход/ восток/ -за изток и запад-падане, прибиране -за запад!

Хубав ден!
цитирай
4. andorey - Привет, Иване, благодаря много за ...
13.12.2022 15:31
Привет, Иване, благодаря много за твоето допълнение! Това за потенето е много интересно! И като логика също... На английски е подобно на френското south, но значение трудно ще се намери. Следователно идва от френски, както и останалите 40 процента от английската лексика, която идва с норманите.
Нашето за слънцето и огряването е по- приятно като асоциация от това с потенето... :)
цитирай
5. panazea - Честита Нова 2023 Година ! Здраве и щастие в семейството !
31.12.2022 22:27
Браво за откритието !
Не бих се сетила , че Юг идва от йогрева !
Още един пример , че ю е старото йо -ьо.
Юрдан , Кралю , Бай Ганю .
Албанците имат и други думи като наште , например :
Жар .
цитирай
6. shtaparov - Здравей приятелю!
10.01.2023 15:24
За думата ЮГ съм склонен да вярвам- ЙОГРЕВ може да е в корена й,а думата ИЗТОК означава ИЗДИГ (Издигане на Слънцето) така,както Възток означава ВЪЗДИГ (Въздигане). Четирите посоки на света са 4 лица на Дионис-Свентовит: затова ВЪЗДИГ е посока на Слънцето (Първо и най-важно лице на Дионис), ЗАПАД е Сатурн- последно по важност лице на Дионис. Въпросът е- как имената на другите две посоки се свързват с него в древната Българска митолотия? Имам обяснение и на това: ЮГ би могло да е означавало ВУК и ВОК (алтернативно име на Марс- Второ по важност лице на Дионис),а СЕВЕР да е било САВАР (Сава бога т.е. Хермес- Жива бога): Трето по важност лице на Дионис.
цитирай
7. emelika - Пребивавайки в дуалистичен свят
10.01.2023 15:27
приемаме и посоките по двойки. Географски противоположните посоки, придобиват и противоположен символичен характер, отразен в различните религии и духовни учения чрез писмените им. Западът и изтокът е противопоставянето на материалния и духовния свят, на екзотеризма с буквалното приемане на нещата, а изтокът с духовното познание на езотеризма. Изтокът като извор на светлина, раждаща динамика , отговаря на пролетта. Западът обратно - на есента. По тая причина и повечето хиндуиски храмове, като тия в прочутия Ангхор са с лице към изгрева с изключение на Ангхор Ват, гледащ на Запад , който е погребален храм. Изток- Запад е своеобразна модалност на дуализма Живот. За Севера: според книгата Бахир / от неизвестен автор/, наречена още Книга на Яснотата /Първи век от н. е. - ранно произведение на еврейският мистицизъм, което за първи път се споменава през 12 век в провансалски съчинения/ - Сатаната като въплъщение на злото идва от Север. Също така и пророк Иеремия пише, че от Север ще нахлуе нещастието на всички жители на тази земя. Всеизвестно е, че и Северният вятър се смята за опустошителен. но носеното от него опустошение е също символично. А Югът е обратното на севера, както бе споменато в поста и коментарите. И ще чакам да преоткриваш и пишеш за Йогрева български. С този Йогрев са пропити и песните ни, дори жалните. С Балкански поздрав, родопчанино!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149374
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031