Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2023 12:39 - За Георги Господинов, който ни учи защо трябва да изкореним най-лошата си черта
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 2346 Коментари: 7 Гласове:
3

Последна промяна: 24.05.2023 12:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В последните няколко месеца, покрай организираната от мен за първи път в България конференция на Европейската мрежа на асоциациите на съдебните заседатели (ENALJ), не спирах да хваля нас, българите, и страната ни пред чужденците. 
С повод и без повод сипех суперлативи, защото чувствам, че така е редно - не да плюем своето, а да го извисяваме в очите на околните.

Имаме много положителни черти:
  • Не сме студена нация. Да, шумни сме, някой път и по-люти, но ще подадем ръка на ближния. Поглед към дарителските акции нагледно доказва, че ще дадем от това, което имаме, за друг.
  • Грижим се за близките си и след като навършат 18-годишна възраст, и след пенсия. Не изритваме децата си след пълнолетие, рядко изпращаме старите в дом на грижите на друг, някой непознат.
  • Държим на образованието. Е, има частична мотивация „моето гардже е студент“, но все пак. Също така съхраняваме читалищната дейност, осъзнавайки колко съществена за подрастващите е тя.

Ала помежду си е важно да си кажем и някои нелицеприятни истини, които ако имаме желание, може да променим. Например - всички се имаме за експерти по всичко: от футбола, през колите до (гео)политиката. Не признаваме майстори, анализатори, отхвърляме авторитети с „Абе ти ли на мен ли ще ми кажеш?!“. Позволяваме да ни манупилират до степен да се прехласваме пред диктатори и човеконенавистни режими... Същевременно се избиваме по пътищата в гонене на егото и криворазбрана мъжественост, която впрочем се комбинира страховито и с хомофобията, и с домашното насилие.
Същински тюрлюгювеч от несигурности, от неразбиране на света и мястото ни в него. Все мислейки, че някой нещо лошо ни мисли... Все търсене на отговора „Кой ни крои шапката на нас, българите???“. А реално никой. Опознавайки хора от тази, от онази държава разбираме, че не само ни харесват, считат ни за равни, но сме им интересни, искат да научат повече за нас. Просто трябва да сме по-отворени, захвърлили притеснението!

Но това и може, и трябва да се случи след като изкореним най-лошата си черта - да не подкрепяме другите българи при някакъв успех.
Една българка се опита да принизи успеха ми да докарам ENALJ в България. Защо го направи? Ами защото след като тя не е съумяла да го стори, решава, че е нужно да строши радостта ми. Но моето евентуално временно нещастие, неразположение, няма да осмисли собствената ѝ особа. Може би за един миг, да, но след това?

Същото наблюдавам сега около Георги Господинов. Под статиите за феноменалния му успех, спечелването на награда „Букър“, заедно с преводача Анджела Родел, се редуват положителен и отрицателен коментар.
Не знам как е възможно някой да не се радва, че българин спечели толкова престижна литературна награда?! Лично аз, признавам, не съм вярвал, че ще доживея българин да спечели „Букър“. И не защото нямаме талантливи писатели. Боже, имаме много златни пера, но толкова малко български книги, за съжаление, биват превеждани.

Но сега Господинов отвори вратата и това ще е само началото за българските творци.
Той също така ни учи защо трябва да изкореним най-лошата си черта - да не признаваме успехите на други българи.
Ами защото реалността е, че всеки един успех на българин, стъпва на успеха на друг българин, преди него. Стъпка по стъпка светът разбира за нас! И ни оценява!






Гласувай:
3


Вълнообразно


1. miri479 - още не съм чела романа на Господинов,
24.05.2023 13:14
но обещавам да го направя, разбира се, желая му нови творчески успехи, както и на всички талантливи хора- в България и по света. Поздрави!
цитирай
2. dobrodan - Миме, днес е крайният срок, побързай!
24.05.2023 16:15
https://www.az.government.bg/bg/ejobs/detail_prl/1720837/
цитирай
3. vmir - Страхотно, поздравления и честит празник!
24.05.2023 17:34
Много още успехи във всички нормални стремежи и дела на международното поле за изява!
цитирай
4. mimogarcia - miri479
24.05.2023 23:00
Препоръчвам да започнете с кратките истории на Георги Господинов „Всичките наши тела”. Един път като осъзнаете дълбочината на душевността му, няма да може да спрете да четете и романите му.

Поздрави!
цитирай
5. mimogarcia - dobrodan
24.05.2023 23:05
Скъпи ми добри Добродане,
Много благодаря за изпратеното предложение, но душичката ми е наранена. Обещахте ми наскоро шефски пост, а сега ми изпращате това... Да, няма срамен труд, всяка работа е важна, ама малко е „кон за кокошка” предложението.

На всичкото отгоре оправдахте неспазването на обещанието си с друг човек, което не го разбирам, защото Вие правите предложението, Вие заявихте, че ще основете фондация, която да оглавя, а накрая какво се оказа?! Само думи без покритие.

Не Ви се сърдя, предполагам нещо се е случило с Вас, за да не може да спазите обещанието си, защото иначе нямам обяснение как такъв добър човек като Вас би обещал нещо, което знае изначално, че не е в състояние да изпълни.

Както и да е. Важно да се дават втори шансове, нали? Така че, моля Ви, огледайте се и ми намерете нещичко друго. Хайде, дори да не съм шеф, поне вице да съм или член на Борд... пак ще е частично спазено обещание.

Пожелавам Ви късмет и чакам новини!

Поздрави!
цитирай
6. mimogarcia - vmir
24.05.2023 23:05
Честит празник и напълно се присъединявам към хубавото Ви пожелание!

Поздрави!
цитирай
7. marana69 - ..аз, видях, днес, тази помия, от г жа М.Върбанова...потресена съм, от УСТАта на тази..
25.05.2023 15:24
със съкр..

1. Тия награди нямат никаква културна стойност.

2. България в момента е изключително важен пункт за дълбоката държава - като фронтова територия, като пушечно месо и бъдеща земя за заселване на нечии потомства - подир изтреблението на българския народ.

България днес е ухажвана от глобалистите по най-евтиния начин - с връчване на "литературна награда" на един бездушен, манипулативен, нечетивен, скучен, мъртъв, небългарски текст. Единственото му "достойнство" е неговият фалш. Лъжа и изкуство са две несъвместими понятия. Утре тиражите на "Времеубежище" или по-точно "СОРОСУБЕЖИЩЕ" ще пълнят кофите за боклук и машините за претопяване. Жалко за белите листа. Един бял лист струва повече от лист, на който е отпечатана срамна сороска диктовка.

Някоя лумпенска твар ще просъска: завиждаш!

Не, никога не завиждам на лаврите на посредствеността! Нейната "корона" винаги е шутовска!

Това не е "отличие" за Отечеството! Това е храчка в лицето на България навръх 24 май!

Не размахвай трийсетте си сребърника, Господинчо, а се покай за светотатствения си алъш-вериш със словото! Завоевателят никога няма да погали по главицата някой горд национален творец, а ще връчи "награда" само на услужливия предател. Ще "удостои" слугата си, защото това "удостояване" е част от гаврата с продажника!

Не парадирай по екраните в Деня на Българската книга! Не цапай празника на Светите братя!

Юда си намери суха маслина.

А ти просто се скрий!

Sic semper proditori!

Преведи си го сам!

Милена Върбанова
http://www.budnaera/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1923152
Постинги: 1802
Коментари: 2940
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031