Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2011 22:32 - Тънката “златна” линия на правешките олигарси
Автор: borsi Категория: Политика   
Прочетен: 8277 Коментари: 7 Гласове:
14

Последна промяна: 08.06.2011 23:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тънката “златна” линия на правешките олигарси

image

Аристократичен блясък, магнетично излъчване, усещане за стойност и съзнавана непреходност. Това са малка част от причините златото хилядолетия да привлича интереса и енергията на хората.

“Омагьосано” от благородния метал, човечеството създаде мита за Златното руно, идола на Златния телец, приказката за рибаря и златната рибка, преживя лудостта на “златната треска”, откри “златното сечение”, измисли “златен стандарт”, нарече Прага „златна”, а границата между Босфора и Мраморно море – Златния рог.

И ние, българите също имаме принос в “златния” фонд. Гордеем се със Златен век и Златни съкровища, имаме Златен Орфей, Златни мостове, Златна Панега, Златни пясъци, радвахме се на успехите на “златните момичета” (на Нешка Робева). В недалечното минало. Днес, “адмирираме” “златните момчета” от Правец Васил и Валентин Златеви.

Васил Златев Петков – „любимец” на Тодор Живков, несменяем кмет на Правец от 1968 г. до 1989 г., осъден за „обществено-политическата си дейност” с ефективно влязла в сила присъда от 29.01.1992 г. по наказателно дело № 177/1991 г. на Софийски окръжен съд на две години лишаване от свобода за длъжностни престъпления. Днес – “почетен гражданин” на Правец, „инвеститор първи клас” чрез проект за голф комплекс, собственик на хотели по Черноморието, в Правец и София, пети по богатство сред стоте най-богати българи за 2010 г.

Валентин Златев – син на баща си, генерален директор на руския петролен гигант “ЛУКойл – България”, „мистър Икономика” за 2004 г., “почетен гражданин” на Правец, афиширащ приятелства по най-високите етажи на официалната власт в това число с премиера и президента на републиката. Присъствието му в публичното пространство е свързано с грандиозни скандали – истерията с цените на горивата и монополното положение на компанията, за която работи; конфликта с министър Трайчо Трайков; изненадващото му участието като “експерт” – консултант по ядрена енергетика на руската компания “Росатом” по проекта АЕЦ „Белене” и “необяснимата” подкрепа на Бойко Борисов. Напоследък името му натрапчиво се среща в грамите на американските посланици, разпространявани в интернет пространството от „Уйкилийкс”, уличаващи го като един от ключовите задкулисни играчи, диктуващи случването в държавата.

image

Но не всичко, което блести е злато, уви! И златото на Златеви – също. Защото…

Защото, ако беше спазена българската именна традиция, „златното” момче от Правец, нямаше да е Златев, а … Свинарски. Ако някой се осмели да опише в стила на библейските отци родословието на „аристократичното разклонение“ (според някои медии) на българската олигархия, то той вероятно би започнал така:

„1:1 Иван Вълков Свинара роди Петко Иванов Свинара;

1:2 Петко Иванов Свинара роди Златю Петков Свинарски*, (който пасеше „свиньете” на Никовците от махала Манастирица**);

1:3 Златю Петков Свинарски роди Васил Златев Петков (който пасеше и доеше правчани в годините на народната власт ***);

1:4 Васил Златев Петков роди Валентин Василев Златев (който пасеше и доеше всички българи във времената на демокрацията****)…“.

Свинар да стане цар не е само сюжет от приказките, а историческа реалност за България, реализирана през ХІІІ век от народния вожд Ивайло, наречен Бърдоква („Зелката”). В ХХІ в. нещата сякаш не са се променили особено. Разликата е в нюансите и мащаба. Само дето сме станали по-добри във фалшификатите. И златото ни е “златно”, ама само на повърхността! Подобно на новия Златен телец***** от Правец!

image

Голям формат:

Фотокопие на Акт за раждане на Златю Петков Свинарски, баща на Васил Златев Петков, показан с любезното съдействие на Държавен архив.

Популярен виц от интернет: “Когато бил студент в Москва, приятели на Вальо Златев го попитали, какво работи баща му. Той отговорил: „Другарят Живков го назначи за овчар в родното му село.” Като видял учудения поглед на братушките, продължил: „Сега той стриже и дои 11 000 овце в Правец!” (По това време баща му Васил Златев е вече дългогодишен кмет.)“. Източник: http://www.blitz.bg/article/15073

Павлин Цветков,  Светла Василева

Източник: http://pozicii.net


image

Злато (Gold) Инвестиции и злато




Гласувай:
14



1. chara - Макар да изглежда "жълта" новината, тя се основава на няколко документа,
09.06.2011 06:41
от които притежаваме официално заверени копия от Държавна агенция на Архивите, получени по надлежния ред.

Това, че някой се притеснява от фамилията си е негов проблем, комплекс или вътрешен конфликт, с който не може да се справи.

Помниш ли, че имахме зам. министър на външните работи с две имена - Петър Юриев Чаушев/Феим Юсеинов Чаушев.

Има и други "герои на нашето време". Ще стигнем и до тях.
цитирай
2. анонимен - Дори и под "златните" им имена и одежди
09.06.2011 13:11
си личи, че са овчаре и козаре, защото в душите им има един чифт цървули (най-много - два)... ))))
цитирай
3. haralanov - Приятелю...
09.06.2011 16:45
От плебея никога не става истински патриций!
И ако на всеки от нас(като християни) истинската награда е на небето то бъди сигурен,че и тези другари(комунисто-капиталистически бандити) ще си получат тяхната ,,награда" на небето!
цитирай
4. lambo - Още през далечната 2006 г. писах
09.06.2011 22:35
Че сегашните червени богаташи, до един са 3-то поколение на бившите безкрайно мързеливи и заради това безкрайно бедни селяни тип "Андрешко", от планинските и полупланинските селца из България,
Пословични със своята селска лукавост

И че въпреки благородническите гербове които си измислиха, покрай тях още мирише на прокиснат боб и кози барабонки

И ... познах
цитирай
5. borsi - . . . Само мога да ви поздравя за това ...
10.06.2011 14:33
chara написа:
...

Само мога да ви поздравя за това което сте написали!
цитирай
6. анонимен - ot juli
13.06.2011 21:03
samo kato mu gledam svinskata fizionomiq......,NO GOSPOD zabavq ,NO ne ZABRAVq
цитирай
7. schumpov - Кашлица, пръдня и произход не могат ...
15.06.2011 22:42
Кашлица, пръдня и произход не могат да се скрият. По Партиина повеля ( закон ), в края на шесдесете години, на всички българи бяха сменени фамилните имена. Записваха собствено, бащино и за фамилно записваха името на дядото. Така свинарови стават петкови, а петкови - златеви. Та турците да не се обиждат и сърдят за възродителния процес. Свинарите също са засегнати от Партийното мероприятие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6021379
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930