Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2013 18:17 - Неофит е новият патриарх на Българската православна църква Камбанен звън от "Св. Александър Невски" извести събитието 13:57 | 24.02.2013 |
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1207 Коментари: 0 Гласове:
3



Русенският митрополит Неофит е избран на втори тур за предстоятел (патриарх) на Българската православна църква и митрополит на Софийската епархия.http://www.mediapool.bgimage Това обяви веднага след преброяването на бюлетините досегашният временен наместник-председател Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който бе и председател на специално формираното избирателно бюро.

 

Изборът се проведе от свикания Патриаршески изборен църковен събор в сградата на Светия синод. Участваха 138 делегати от избраните 142.

 

Неофит се състезава на втори тур с Ловчанския митрополит Гавриил. На първи тур отпадна Старозагорският митрополит Галактион, който не присъства на събора.

 

Събитието бе оповестено публично пред гражданството и медиите пред сградата на Синода от говорителя за патриаршеския събор митрополита за Америка, Канада и Австралия Йосиф.

 

В същия момент забиха камбаните на храма "Св. Александър Невски", които отбелязват със звън тържествения избор до късния следобед.

 

"Имаме патриарх. Неговото име е Неофит. Всички чувате камбанния звън, който възвестява, че имаме патриарх. Негово име е Неофит", възвести митрополит Йосиф.

 

В храма започна и тържествената церемония по въвеждането в сан на Неофит в присъствието на над 800 гости – представители на поместните православни църкви, президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, последния български цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски и много граждани. Присъствието на Симеон е особен жест на историческото отношение на църквата към монархическата институция.

 

По стечение на обстоятелствата ръководител на църковния хор в патриаршеския храм е братът на Неофит доц. Димитър Димитров.

 

Как протече изборът

 

Патриаршеският избирателен църковен събор бе свикан 42 години след последния избор на български патриарх. Тогава начело на БПЦ застана Максим, които почина преди няколко месеца след най-дългия престой на патриаршеския пост от всички поместни православни църкви.

 

Неофит е третият патриарх след възстановяването на патриаршеското достойнство на БПЦ – преди него патриарси бяха Кирил и Максим.

 

Изборът се проведе при безпрецедентни условия на прозрачност – на самото гласуване в Синодалната палата бяха допуснати камера и микрофони на БНТ.

 

На събора присъстваха 138 от делегатите на събора. Двама от митрополитите отсъстваха – тежко болният от години Западно и Средноевропейски митрополит Симеон и единият от кандидатите за президент – Старозагорският Галактион. Той е болен от бронхопневмония и според БНТ се намираше в жилище наблизо до Синода. Ако се бе случило да е избран, щеше да дойде веднага на тържествената церемония, насрочена веднага след обявяването на резултатите от избора.

 

Не дойдоха и двама от делегатите.

 

Съборът обаче бе обявен за напълно легитимен и отговаря на уставните изисквания на БПЦ и църковния канон.

 

Наместник-председателят трябваше да бъде избран на първи тур с две трети от гласовете на делегатите, в случая – 92 гласа, а на балотаж - с обикновено мнозинство . Изборът се извършваше тайно с бяла бюлетина, на която са написани имената на тримата кандидати – митрополитите Галактион Старозагорски, Гавриил Ловчански и Неофит Русенски. На бюлетината трябваше да се отбелязва предпочитаният кандидат.

 

Първият тур обаче завърши без победител. Неофит получи 72 гласа, Гавриил – 43, а Галактион – 22 с една невалидна бюлетина.

 

На втория тур Неофит получи 90 гласа, а Гавриил – 47. Била е пусната и една невалидна бюлетина. По-голямата част от гласовете, дадени за Галактион, са прелели към Неофит.

 

Кой е Неофит?

 

Митрополит Неофит е роден в София през 1945 г. със светското име Симеон Димитров. На 20 години завършва Софийската духовна семинария, а през 1971 г. – Духовната академия в София. Специализира в Москва, а след завръщането си преподава и ръководи студентския хор в Духовната академия. През 1975 г. е подстриган за монах от патриарх Максим в Троянския манастир.

 

В края на 1989 г. става ректор на Духовната академия, а през 1991 г. – пръв декан на възстановения през същата година Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По-късно е главен секретар на Светия синод и председател на настоятелството на катедралния храм "Св. Александър Невски".

 

През 1994 г. става митрополит на Доростолско-Червенската епархия, а когато тя е разделена на Русенска и Доростолска през 2001 г. Неофит става Русенски митрополит. Към момента той е и председателстващ заседанията на Светия синод на БПЦ, а също е избран за председател на Синодалната просветна комисия.

 

Неофит е един от митрополитите, за които Комисията по досиетата през януари миналата година обяви принадлежност към бившите тайни служби. Досието му обаче е едно от "най-чистите" - запазени са едва 16 листа, в които няма писмени следи от владиката. Там пише, че произхожда от силно религиозно семейство на железничар и чистачка и че е бил пълен отличник и в духовната семинария, и в академията.

 

Веднага след 10 ноември 1989 г. е изваден от списъка на кадрите на бившата Държавна сигурност.

 

Изборът на Неофит бе посрещнат с одобрението на богослови и миряни общественици. Той е сочен за високоерудиран и начетен духовник с консервативни възгледи, много добър администратор, склонен към компромиси и дипломатичност. Неофит остро заклейми уклоните на някои духовници към неканонични титулувания в архонства, членуването на клирици в тайни общества като масонство и тамплиерство.

 

Неофит, както и другият кандидат Гавриил са московски възпитаници, което е възможно да предопределя и неговата близост с Руската православна църква.

 

Като негов основен недостатък се сочи принадлежността му към ДС, каквато, впрочем, имат 11 от 14 митрополити. Фактът, че не са открити уличаващи го в доносничество документи, донякъде намалява негативните реакции на обществото към фигурата му.

 

Церемонията в "Св. Александър Невски"

 

Новоизбраният патриарх излезе от синода, облечен в митрополитските си дрехи, за да бъде въведен на поста на церемонията в патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски". Отивайки към храма, той бе приветстван от стотици граждани, стекли се за събитието в последния час преди обявяването на избора.

 

В храма, специално лъснат и богато украсен за събитието, от часове очакваха церемонията стотиците гости. Там вече бяха членовете на Светия синод и делегатите, участвали в патриаршеския събор.

 

А неприсъствието на особено високи гости от поместните православни църкви бе определено като следствие от тежките проблеми около избора в Светия синод и скандалните разделения. До последния момент не се знаеше дали ще има изборен събор и дали той няма да бъде провален от крамолите между синодалните членове и лобитата в него.

 

На церемонията Неофит получи тържествените зелени патриаршески одежди и бялото патриаршеско було, част от ритуала по въвеждането. След което се проведе дълга тържествена църковна служба.

 

Изпълнен бе и ритуалът на три пъти възсядане на патриаршеския престол от Неофит, което се счита за кулминацията на церемонията.

 

След което бяха прочетени имената на църковните гости от поместните православни църкви.

 

Хорът запя "На многая лета".

 

Патриарх Неофит: "Смирение и единение"

 

"Аз, недостойният, бях въздигнат на българския патриаршески трон, за да поема пътя на високоотговорното служение", каза в патриаршеското си слово Неофит.

 

"Високият църковен пост предразполага към проявленията на гордостта, но съзнанието за слабите човешки сили ни води към смирена молитва. Тежък е кръстът, който Светата ни църква възлага на скромните ми плещи. Изпросвам Божията сила, която се проявява в немощ; когато съм немощен, тогава съм силен. Патриаршеското служение изисква отричане от всичко, което би препятствало неговата мисия, готовност за следване на Христа".

 

"Убеден съм в подкрепата на високопреосвещените събратя - епархийски митрополити", каза патриарх Неофит.

 

"Светъл пример ми остава патриарх Максим, чийто наследник ставам днес. Грижата за свещенство остава приоритет, ще подкрепям благотворителността и щедростта. Със задоволство ще отбележим грижата на държавните ръководители за поддържането на храмовете, каза патриарх Неофит. Той благодари на представителите на поместните православни църкви, които присъстват днес", каза още Неофит и впечатление остави обещанието за смирение и обръщението му към целия синод за подкрепа и единение.

 

"За първи път в най-новата и демократична история се проведе събор и избор на български патриарх. Обръщам се към вас, за да засвидетелствам искрената си радост от избора ви за патриарх Български и митрополит Софийски", каза в приветствието си президентът Росен Плевнелиев.

 

"Обръщам се с очакването и надеждата на всеки български гражданин избраните от тях политически и духовни водачи да работят за единение, за съзидание, за достоен живот и напредък. С божието благоволение, свободно избран, достоен и мъдър, да пребъде нашият нов Патриарх Неофит.

 

"За българите е незаменима ролята на християнските учители и духовници", каза още президентът.

 

"На българския патриарх е отделено със скромност и съзнание за дълг да спечели искрената почит на християните. Очакваме да допринася за православното единство, да съхранява целостта на Българската православна църква".

 

"Нека гражданската енергия, която виждаме днес по улиците, доведе до повече свобода и доверие. Нека запретнем ръкави и работим за справедлива държава със солидарно общество. Мотивиран и твърдо решен съм да постигам съгласие с институциите с една цел - българите да имат добър и достоен живот, базиран на човешките ценности", каза президентът.

 

"Пожелавам ви мъдрост и успех в името на нацията, нека всички се помолим - да се възстанови ценностната система на нацията", каза в обръщението си кам патриарха президентът Плевнелиев.

 

От името на премиера Бойко Борисов, който не присъства на интронизацията, кратко приветствие поднесе външният министър в оставка Николай Младенов.

 

"Вашето духовно служение започва във време, заредено с много предизвикателства", се казва в приветствието.

 

"Състоянието на икономиката, духовната криза на нашето общество, поставят и духовните лидери в ситуация да се търси начин за преодоляване на трудностите и намиране на най-верния път".

 

"Вярвам, че Българската православна църква, начело с вас, ще спомогне за поддържане на взаимното уважение между вероизповеданията, се казва в поздравлението от името на министър-председателя в оставка Бойко Борисов.

 

Нашата вяра е нашият щит, нашата вяра е нашият пристан. Сърдечно желая крепко здраве и достолепие", се казва в поздравлението на министър-председателя в оставка Бойко Борисов.

 

В разрез с църковния канон президентът Росен Плевнелиев влезе в олтара на църквата, където се бе оттеглил Неофит и камерите показаха как двамата сърдечно разговарят. Това бе изтълкувано от духовници като знак на разбирателство между светската и духовната власт в България.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697085
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031