Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2013 16:49 - Европа отказа да забрани пестицидите, които убиват пчелите Автор: eklisiast
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 2182 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Правителствата на държавите от ЕС не   успяха да се споразумеят за забрана на използването на пестициди, които са причина за масовата смърт на пчелите. Забраната бе подкрепена само от 13 държави. Девет гласуваха “против”. Още пет с  “въздържал се”.

Рязкото измиране на пчелните кошери по целия свят  дълго време притеснява биолозите. Скорошно проучване от страна на Комисията за контрол на безопасността на храните в ЕС (EFSA) потвърди, че причината за това е използването на торове от класа  неоникотиноиди.

От своя страна  производителите на тези вещества – Syngeta и Вayer твърдят, че вредните ефекти на пестицидите върху пчелите не сa доказани и, че забраната ще струва на ЕС милиарди евро загуби.

Редица организации за защита на животните обвиниха правителствата в  лобиране  за интересите на агробизнеса. В съответствие с регламентите на ЕС, държавите разполагат с два месеца, за да се постигне компромис, в противен случай Европейската комисия ще има право да вземе едностранно решение.

“Принудителна забрана – това е една от опциите, които имаме, но преди това все пак може да се договорим” – каза говорителят на комисаря на ЕС по въпросите на здравеопазването Фредерик Венсан.

Активно обсъждане на този въпрос започна през януари тази година, когато EFSA официално обяви резултатите от изследванията си.

Пчелите играят важна роля в опрашването на културите в Европа. Смъртоносните за  тях торове увеличават добивите от пшеница, рапица и други култури.

 

По време на дискусията беше предложено ЕС да се откаже от неоникотиноидите за всички култури, с изключение на зимна пшеница и царевица, както и за растения, които не са привлекателни за пчелите, като, например, захарното цвекло.

Що се отнася до масовата смърт на пчелите се  изказват и алтернативни теории. Например, смята се, че за това са виновни паразитите преносители на болести, като кърлежите Varroa.

Въпреки това, повечето учени вярват в заключенията на Европейския орган за безопасност на храните.

Според Дейвид Голсън, професор по биология в Университета на Стърлинг Шотландия, има ясни доказателства, че именно  контактът с растенията, третирани с пестициди, е смъртоносен за насекомите.

“Политиците предпочитат да игнорират това . Може би тяхното мнение се основава на фалшивата представа, че ограничението на инсектицидите  ще донесе голяма икономическа загуба, “- казва професорът.

Изчисленията показват, че забраната на използването на неоникотиноидите може да намали нетния


Read more: http://30dumi.eu/2013/03/evropa-otkaza-da-zabrani-pestitsidite-koito-ubivat-pchelite/#ixzz2OT6G0gto


Тагове:   отрови,   еко,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. shout - Не са виновни само пестицидите!!
24.03.2013 18:05
Една малка част от пчелите измират от пестицидите. Заразените с тях пчели не се допускат в кошера, тъй като пчелите са изключително чисти животинки и остават навън от кошера. Повечето от тях на другата сутрин са измрели около кошера, тъй като не могат да оцелеят навън.
Повечето пчели измират от пръскането с КЕМТРЕЙЛС, което в Европа е от 20 години, в България от 7 г. Пръскането става със самолети, които и днес 24 .03.2013 бяха стотици над главите ни! Целта на това пръскане с тежки метали, алуминиеви наночастици, диетилен бромид, канц. вируси и гъбни спори е масова заболяемост на населението от тежки болести и преждевременна смърт на населението. Отравя се още почвата, водата за пиене, растенията и се избиват пчелите, а това също засяга човечеството. Синдрома на празния кошер се дължи именно на това тотално отравяне. Учените да не се правят на вода ненапита, ами да заявяват нещата с истинските имена.
"Когато пчелите загинат, на човечеството му остават 4 години!" - Айнщайн
цитирай
2. nikikm - Рядко
24.03.2013 20:31
съм съгласен на 100% с коментарите,но в случаят съм ЗА! За Вашият коментар! shout ,предлагам Ви,нещо от мен по този повод!Ако прецените,разбира се! http://nikikm.blog.bg/?&page=19 Врабчета
цитирай
3. cvetanas - Пръскането над България приключи.
24.03.2013 22:38
Наблюдавайте небето следващите седмици и ще видите, че вече няма такова нещо у нас.
цитирай
4. danailvdimitrov - и на мен ми се струва, че пестицидите са само част от проблема
24.03.2013 22:49
а основният причинител са аерозолните коктейли на "Монсанто" и други подобни "терористи", най-вероятно изпробвани още във Виетнам.
Целта е спиране на опрашването и зелена светлина за ГМО.

Тогава и само тогава, ще може да се постигне контролирано намаляване на населинието (при ГМО се постига пълна стерилност при второ поколение) ,както и 100% зависимост от храна през големите вериги магазини.

Това е необходимото условие за слагане на чип, и невъзможност без него да имаш достъп до храна.

Но първата необходима крачка са пчелите- за да спре естественият кръговрат и възпроизводство в природата.
цитирай
5. nikikm - ДАЙ
24.03.2013 23:17
cvetanas написа:
Наблюдавайте небето следващите седмици и ще видите, че вече няма такова нещо у нас.

нещо по-подробно,ако е възможно! Трудно ми е да повярвам,но разбира се нямам информация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19842149
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930