Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2013 17:50 - Шокиращи истини за Макдоналдс www.epochtimes-bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 2916 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Преди известно време немският журналист Ерик Шлосер направи разследване на транснационалната компания МакДоналдс; той научи откъде идва месото и престана да яде говежда кайма, отговори на въпроса защо са толкова вкусни пържените картофи и каква е истинската цена на хамбургера; журналистът успя дори да надникне в кухнята на тези заведения за бързо хранене и остана шокиран. Многогодишната си работа Шлосер обобщи в книгата "Нация на фаст-фуда".image

 

Ето някои факти, извадени от книгата:

1. Средният американец изяжда средно три хамбургера и четири порции картофи седмично.

2. В заведенията на компанията има постоянно текучество на кадри, което стига до 400%. Обикновеният работник напуска след четири месеца. Сред работниците има много тийнейджъри от бедни семейства и имигранти, особено от Латинска Америка, които знаят на английски само имената в менюто.

3. Младежите, които работят в закусвалните, обичат да се шегуват. Във Лос Анджелес видеоматериали показват как тийнейджъри кихат над храната или плюят в нея, бъркат в нея и си ближат пръстите, бъркат в носа си, загасят цигари в продуктите, изпускат ги на пода. През май 2000 г. трима младежи в Ню Йорк бяха арестувани за това, че около осем месеца плюели и пикаели в ястията.

В миксерите е пълно с хлебарки, а мишките пълзят по нощите по оставените навън за размразяване хамбургери… Известно е, че много работници в закусвалните не ядат в тях.

4. През 1970 г. американците са харчили за храна 6 милиарда долара годишно, през 2001 г. – 110 милиарда… Тази сума надхвърля вложенията за висше образование, компютри и автомобили.

5. За МакДоналдс се отглежда специална порода петли с огромни гърди – "Мистър МД". От бялото месо се приготвя специално ястие (досетете се какви химикали и лекарства са използвани, за да натрупат петлите тази маса).

6. Пържените картофи харесват на всички. Десетки години в МакДоналд за пържене използвали смес от 7% памучно масло и 93% говежда мазнина. През 1990 г. потребителите се опълчиха срещу холестерола и в закусвалните минаха на 100% растителни мазнини. Но се наложи вкусът на пържените картофи да се запази. За целта днес се използват "натурални ароматизатори"…

7. Вкусът на пържените картофи и хамбургерите се създават в огромни химически заводи в Ню Джърси, т.е. тези храни са продукт на технологиите в хранителната промишленост и генното инженерство.

8. Фермерите хранят кравите с трева. Но онези, които трябва да бъдат умъртвени за месомелачката на заведенията фаст-фуд, три месеца преди смъртта на огромни стада се вкарват на специални площадки, където ги хранят със зърно и анаболи.

До 1997 г., когато пламна епидемията "луда крава", 75% от американските животни се хранели с остатъци от овце, крави и дори кучета и котки от приюти за животни. Само през 1994 г. кравите в САЩ изяли 3 милиона фунта пилешки тор. След 1997 г. към менюто на кравите добавили още остатъци от прасета, коне и пилета заедно със стърготините от курниците.

9. Затлъстяването е втората причина за смъртността в САЩ след пушенето. Всяко година от него умират около 28 хиляди души (но това е стара статистика, днес смъртността в Щатите от затлъстяването е в пъти по-висока). Два пъти се е увеличило затлъстяването сред англичаните, които най-силно от европейците обичат фаст-фуда./rasper-bg.com/




Тагове:   химия,   отрова,   храни,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704620
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031