Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2013 16:20 - АЕЦ Козлодуй Автор: balkan1
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 808 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Красимир Николов, управител на АЕЦ Козлодуй в периода 1997- 2000 г., в предаването Капитала“ на тв Алфа: Решение на ЕС за затварянето на блокове на АЕЦ Козлодуй няма

2006 г. беше фиксирана като година за продължаване на преговорите, а не за закриване

Боян АСПАРУХОВ

image

- Г-н Николов, последните дни се заговори отново за евентуалното отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“, ще ни припомните ли как бяха затворени.

- Да, наистина целият ми трудов стаж – 30 години, е минал в АЕЦ Козлодуй. 3-ти и 4-ти блокове съм ги пускал, експлоатирал и когато работех, ги затвориха. След като падна Берлинската стена и дойде демокрацията, дойде проверка в АЕЦ Козлодуй, която установи недобро външно състояние на първите 4 блока и на база на тази проверка групата Г-7 взе решение, че всички руски атомни централи са невъзможно икономически обосновани да бъде повишена тяхната безопасност и затова трябва да бъдат затворени. На база на това решение започнаха преговори с всяка от страните, експлоатиращи такива блокове.
В резултат на този натиск, който беше оказан на страните от бившия социалистически лагер, реактори затвориха България, Словакия и Литва. Останалите страни, които експлоатират такива реактори – Финландия, Чехия, Унгария, останаха да работят и дори повишиха мощността. Например от 440 мгвт, тези реактори сега работят на 500 мгвт и удължиха срока си на експлоатация. Единствено и само България затвори тези блокове.
След като беше взето решение за затваряне на 3-ти и 4-ти блокове, ние започнахме модернизация. Бяха приети и изпълнени редица програми за модернизация в периода 1991 – 2003 г., като по време на тези модернизации бяха реализирани над 100 нови системи и бяха изразходени 300 млн евро – 24 млн. евро от ЕС, останалото със собствени средства, на АЕЦ Козлодуй, и в същото време постоянно продаваше най-евтиния ток в България дори под себестойност, т.е. АЕЦ със своята работа през тези години постоянно е оказвала инфлационно сдържащо значение за икономиката на България.
Дори и в момента АЕЦ продава за защитените потребители на цена под себестойността и разликата я избива от продажбата на свободния пазар.
В резултат на тази модернизация през тези 12 години и вложените средства блоковете достигнаха качествено ново проектно ниво. т.е. българската инженерна мисъл, хората, които работят в АЕЦ Козлодуй, доказаха, че е възможно тези реактори да бъдат модернизирани и да бъдат изведени на качествено ново проектно ниво. Ние от един проект, в резултат на модернизацията сме направили друг проект и това го казвам не аз, а една от последните проверки, която беше извършена ноември 2003 г. от експерти от Групата по ядрени въпроси към Европейския съвет, която заключи, че в резултат на модернизацията 3-ти и 4-ти блок са достигнали качествено ново проектно ниво и могат да работят още 30-35 години.
- Кои бяха най-ревностните привърженици на идеята за спиране на блоковете?
- Първи даде разпореждане за спирането на 1-ви и 2-ри блок Александър Томов като зам.-министър председател през 1991 г. След това се изредиха всички политици, но никой от тях не успя да отстои напълно българските интереси. Например, първият срок за затваряне на 1-ви и 2-ри блок беше 1997 г., а за 3-ти и 4-ти- 1998 г. Но в резултат на модернизациите и успешната проверка на Международната агенция в началото на 1999 г. срокът на служба на тези реактори беше удължен. Когато правителството на Костов преговаряше за присъединяване на България в ЕС, тези срокове бяха поотложени, като за 1 и 2 блок беше записано 2002 г., а преговорите за 3 и 4 блок да продължат до 2006 г. Т.е.
2006 г. беше фиксирана като година за продължаване на преговорите, а не за затваряне.
След това дойде правителството на Симеон Сакскобургготски с преговарящи Меглена Кунева и външен министър Соломон Паси. Те въобще не защитиха интересите на България, въпреки многобройните документи, които бяха подготвени от АЕЦ Козлодуй и разпратени в другите европейски страни да се запознаят с това, което е направено в АЕЦ Козлодуй. Тези документи не бяха използвани, а и блоковете са по-добри от всички останали работещи блокове в ЕС.
- Т.е. можело е 2006 г. отново да се водят преговори и политици с достатъчно воля са можели да договорят да не бъдат затворени тези блокове, нали така?
- Точно така. Но преди да стигнем до 2006 г., искам да кажа за 2002 г. Тогава ние 7 частни лица заведохме дело против ЕС в Люксембургския съд за отмяна решението на ЕС за затваряне на първите четири блока в АЕЦ Козлодуй и решението на този съд беше, че не може да отмени решението на ЕС, защото такова решение няма. Има изказвания на г-жа Депаласио пред българския парламент, че трябва да се затворят тези блокове, но в решението на Люксембургския съд се казва, че това е едно политическо изказване и то не може да бъде взето предвид, защото всеки политик може да си говори каквото си иска.
Решение на ЕС за затварянето на блоковете на АЕЦ Козлодуй няма.
- След това решение, след тази проверка от ЕС през 2003 г. от Европейския съюз ни посъветваха, когато подписваме договора за присъединяване, към договора да се приложи едностранна декларация подписана само от българския министър-председател, че желаем преговорите за 3 и 4 блок да продължат и след 2006 г. Само един едностранен подпис трябваше и председателят на Комитета за защита на 3 и 4 блок проф. Стефан Воденичаров, изпрати писмо до министър-председателя с молба да подпише такава декларация и да я приложи към договора за присъединяване. Но тогавашният министър-председател не взе под внимание нито успешно проведените проверки през тези години, нито направеното от българските инженери. Беше зачеркнат трудът на всички тези хора и блоковете бяха спрени в края на 2006 г.
Реакторите руски проект имат същата вътрешна безопасност, която я няма в западния тип реактори. Целият първия реактор е изпълнен от високо легирана стомана, която не допуска рязко скъсване. От тази гледна точка също не може да се допусне голяма авария. Тези реактори имат над два пъти повече вода в обем около реактора, а най-важно е водата да охлажда реактора и да не допусне разтопяване на активната зона. По този показател те са два пъти по-безопасни от западните аналози. Да не говорим, че всички проверки показваха  много добра подготовка на персонала на работещите в АЕЦ. И по този показател бием всички западни централи. Освен това по време на модернизацията, освен вътрешната безопасност на тези реактори, ние реализирахме и цялата западна концепция за безопасност. Т.е. бяха създадени и въведени в експлоатация много други системи, които отвън подават вода, за да осигурят допълнително безопасността на тези реактори. И в резултат на това реакторите станаха два пъти по-безопасни от всички реактори, работещи в Европа. Освен това и по възраст от около 144 работещи реактора в ЕС, 77 – половината, са по-стари от 3 и 4 блок.
- Колко може да паднат сметките за ток за потребителите с включването на 3 и 4 блок?
- С 20% минимум автоматично падат цените за крайния потребител.
По икономическите разчети, които са правени през последните 10 години, не само в България, но и на Балканския полуостров в близките години ще се изпитва нужда от електричество. Имаме недостиг в този регион от електричество и са необходими нови мощности. Дали ще се построят нови мощности или ще се пуснат 3 и 4 блок, това няма да повлияе на работата на останалите енергопроизводители.
- Прехвърлянето на собствеността на 3 и 4 блокове на АЕЦ Козлодуй на ДП РАО от предишния кабинет на Борисов, означава ли, че е направена първата стъпка за вземане на решение за нарязване им?
- Може да се каже, но като говорите за решение на МС бих искал да се върна по-назад в годините още през 2002 г. когато се взе решение от МС чрез подпис в края на септември за затварянето на 3 и 4 блок. Тогава група депутати от НС оспориха това решение пред тричленка на Висшия административен съд, която го отмени. След това МС в лицето на Меглена Кунева, Соломон Паси и Милко Ковачев оспориха това решение пред петчленка, но петчленната комисия на ВАС потвърди отмяната на решението на МС. Т.е. решението на МС за затварянето на 3 и 4 блок беше отменено от българския съд и въпреки това те ги затвориха. Т.е. нарушени са българските закони. Изпълнителната власт не се съобрази със съдебната власт, която всъщност трябва да контролира изпълнителната власт.
Следователно 3 и 4 блок са спрени незаконно и трябва да бъдат пуснати. В момента състоянието на 3 и 4 блок е такова, че собствеността е прехвърлена от АЕЦ Козлодуй на ДПРАО и от 27 февруари т.г. има издаден лиценз на това държавно предприятие за експлоатация на съоръжение за извеждане от експлоатация. Т.е. държавното предприятие сега трябва да се подготви да изведе тези блокове от експлоатация. Направена е първата стъпка към нарязването на тези блокове и трябва да се вземат спешни мерки това да не се случи.
- Съвсем скоро едно специализирано техническо издание пусна новината, че Енергосервиз сключва договор с Уестинг хаус, за АЕЦ Козлодуй. Като подизпълнител на Уестинг хаус компанията Енергосервиз ще предостави инженерингови услуги, свързани с комплексно обследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на системата за радиационен мониторинг в 5 и 6 блок в ядрената електроцентрала. Какво означава това?
- Това е един договор за продължаване срока на експлоатация на 5 и 6 блок и преди той да се продължи трябва да се обследва моментното техническо състояние на оборудването. По принцип заводите производители, които са произвели даденото оборудване, трябва да направят и обследването на тяхното съществуване. Защото те най-добре могат да кажат какво е състоянието им и какво трябва да се случи. Росатом на това, което е произведено в Русия, Уестинг хаус на това, което е произвела Уестинг хаус, Франатом на това, което е произведено във Франция и Германия.
Думата модернизация във връзка с АЕЦ Козлодуй се превръща във финансова помпа, която служи за изпомпване на средства от една бедна икономика, каквато е България, и в частност АЕЦ Козлодуй, към по-развитите западни икономики.
От 1990 г. до сега стимулираме западните икономики, като финансираме в тях. За модернизацията на 3 и 4 блок сме дали 300 млн евро, за да закупим системи от западни фирми и когато трябва да ги използваме, те не работели. Но ние сме дали тези 300 млн евро вече. В същия период беше извършена модернизацията и на 5 и 6 блок, за която бяха дадени 280 млн евро, т.е. още едни пари бяха взети от западните банки, които изпомпаха България. И докато модернизацията на 3 и 4 блок беше наложителна, за да продължат да работят още 30 години, 5 и 6 блок бяха сравнително нови. 6-ти блок е въведен в експлоатация 1993 г. Т.е. ние на едни съвсем нови блокове направихме модернизации, като част от тях бяха извършени със собствени средства, а тези средства, които взехме като заем и които след това върнахме солено с лихвите, бяха за разни проучвания, които сега са хвърлени в една стая в АЕЦ и не служат за нищо, но по този начин ние стимулирахме френската икономика. Сега, когато продължаваме срока на служба на 5 и 6 блок, те имат  вече 40-годишен проектен срок на експлоатация. Т.е. техният срок на експлоатация не завършва през 2017 г. (5-ти блок), а през 2027 г. През 2017-2018 г., това, което се говори в публичното пространство за свършване срока на експлоатация на тези блокове, това е просто свършване на лиценза. Агенцията по ядрено регулиране е дала за 10 години лиценз, той свършва през 2017 – 2018 г. и съответно трябва да бъде удължен с още 10 години. Така проектният срок на експлоатация на тези блокове ще завърши за 5-ти през 2027 г., а за 6-ти през 2033 г. И тогава трябва да се правят тези обследвания на оборудването. Световният опит показва, че в зависимост от това как е експлоатиран блокът и ако е запазен ресурсът на метал, той може да се продължи с още 10-20 години. Говорим за след 10 години, а сега обследването на тези блокове е още един начин да се изсмучат още един милиард лева от българската икономика, в частност АЕЦ Козлодуй и да се стимулира пак добре развитата западна икономика. Защо? Защото това обследване, което трябва да направят Фраматом и Уестинг хаус е на оборудване, което е монтирано преди няколко години и няма какво да му се обследва, защото има още дълго време да работи. Освен това има един факт, който мен безкрайно ме възмущава. При сключването на договора за обследване, когато работят български и руски специалисти на час се плаща по 9 евро, а на френския специалист по 36 евро, четири пъти повече в един и същ договор. По същия начин когато беше първата модернизация на 5 и 6 блок някои от дейностите се предлагаха с видимо завишени цени и когато аз задодах въпроса на западния специалист защо е така, те казаха – ами вие сте рискова страна и при вас цените са завишени. И по този начин още веднъж изсмукват средства от българската икономика.
- Какво може да се направи сега и колко време ще отнеме, за да бъдат пуснати в експлоатация 3 и 4 блокове, ако има такава политическа воля, колко време и колко средства ще са необходими?
- В началото на 2009 г. правителството на Станишев имаше такава идея за пускането на тези блокове, бяха създадени програми за пуск и бе оценено, че за около 3 месеца могат да бъдат пуснати блоковете, но тогава все още имаше част от свежо гориво на площадката, целият персонал беше наличен и тогава се направи проверка на оборудването, че е в напълно годно състояние и могат да се пуснат блоковете. Сега състоянието е малко по-различно. Вече собствеността е прехвърлена на ДП РАО, персоналът е прехвърлен, свежото ядрено гориво, което беше налично, е върнато в Русия и е необходим по-дълъг срок. Първото нещо, което трябва да направи новият министър-председател, е тези два блока да бъдат обособени в отделно дружество, да бъдат извадени от състава на ДП РАО и да бъде спряна тяхната подготовка за рязане и след това да се започне подготовка за пуск. По моя оценка около 1 година е необходимо от вземането на решението до пуска на блоковете. Необходимо е да се поръча отново ядрено гориво за подготовката на което отиват около 6 месеца и стойността да се заплати. Да се назначи персонал, да бъде направена цялостна проверка на съоръженията и да се иска лиценз за експлоатацията им от Агенцията за ядрено гориво.
- Колко ще струва това?
- Основното е закупуването на свежо ядрено гориво, което трябва да се зареди в блоковете около 30 млн. Общо за пуска на блоковете ще са необходими около 40-50 млн лв.
- Колко бързо 3 и 4 блокове могат да възвърнат инвестираното в тях?
- Двата блока произвеждат 6 млн мгвт/часа годишно по 200 лева прави 1,200 (милиард и двеста), т.е. тези 50 милиона биха ги произвели за един месец.
- Значи всичко е въпрос на политическа воля?
- Единствено. А 3 и 4 блок в това добро състояние, в което са, аз ги оценявам на около 3 милиарда инвестиции. Вместо да строиш нова къща за 3 милиарда, ти ги имаш готови, а ние ги хвърляме. И след като целия ЕС се намира в някакво затруднено икономическо състояние то е необходимо всеки както и с каквото може да помогне. И аз разглеждам пускането на 3 и 4 блок като помощ на България към ЕС. От една страна няма да има нужда повече от помощи на България във връзка със спирането на блоковете, от друга страна освен, че ще произвежда евтин ток, който може да се изнася и в страни от ЕС, ще се спестят огромни количества въглероден двуокис, който се изхвърля в атмосферата. Ще бъде защитен и климатът на цялата планета.

http://www.vestnikataka.bg/2013/04/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B5%D1%86-%D0%BA%D0%BE%D0%B7/

ОЩЕ МНОГО ПО ВЪПРОСА -

http://gikotev.blog.bg/



Тагове:   АЕЦ,   мафия,   истина,   пари,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19706864
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031