Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2013 20:25 - УМБЕРТО ЕКО ЗА БЪЛГАРИЯ Автор: bosia
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 2631 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Умберто Еко за нас.
Този текст ми изпрати мой читател. Реших да го публикувам в моя блог поради фундаменталността му. С обикновени думи Умберто Еко е казал най-големия проблем на посткомунистическия българин. Тотално объркване на ценностната система упорито се поддържа и развива от един център, който чалгализира, идиотизира и мачка българските граждани, превръщайки ги в лесни жертви на демагогията, създадена с парите на олигарсите и конформизма на социолози, политолози, журналисти, композитори, писатели и преподаватели. Това води до едно пропадане на личността в дупката на оцеляването, менталната деформация и липсата на здрави правила за обективно виждане на реалностите.Тва ми прилича на нещо като да изнасилват майка ти пред очите ти и да ти обръщат джобовете, а ти да си казваш "Да, ама си имаме магистрали и метро!"
ревожните думи на Еко никак не са преувеличени. В същото време българските граждани се отказват от гражданското си поведение и се превръщът просто в избиратели. Този отказ от гражданственост е много опасен и е необходимо незабавно да вземем мерки за рязка промяна към реалностите и възприемането им.



Ето един откъс от интервюто с Умберто Еко, който за съжаление е много точен в преценката си за България и българите:
""...Според мен България е една умираща, изчезваща държава, чието общество е загубило способността си да реагира адекватно на наглостта на подлеците, наметнали върху си наметалата на демокрацията и пазарната икономика, и представящи се за политици и бизнесмени. Нима е възможно в 21 век, в пределите на Европа, изграждането на пътища и метро да бъде считано, като огромно постижение, откриването на пречиствателни станции, обновяването и ремонтирането на различни сгради да бъде значимо събитие? Та това са нормални функции на държавата. Какво значимо достижение е това да асфалтираш път, докато другите строят космодруми, изследват космоса, създават иновации и развиват модерни технологии? Можеш ли да се хвалиш, че по улицата няма дупки, докато по тротоарите не можеш да вървиш? Че строиш църкви, а закриваш болници? Че прокарваш пътища, докато се обезлюдяват градове и села?
Не е тайна, че вие се топите. И то не бавно и полека, а със скорости огромни в исторически план. Вие сте единствената държава в Европа, която действително е заплашена от изчезване, и дори наименованието България да продължи да съществува, то хората населяващи тази територия надали ще имат нещо общо с българите, или ако имат то ще толкова, колкото общо имат българите с траките. Такъв процес на изчезване на дадена нация е рядкост да се наблюдава, особено в съвременният свят, затова и вие представлявате интерес за редица изследователи и з
а мен в частност.


Тагове:   България,   за,   истината,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. socialismus - Повтарянето на измислица не я прави истина
22.04.2013 21:11
Какъв е интересът от разпространяване на тази неистина?
цитирай
2. nikikm - Ако може,
22.04.2013 22:43
по-конкретно?..
цитирай
3. socialismus - Не обичам някой да се представя за друг. Това е измама.
23.04.2013 10:07
nikikm написа:
по-конкретно?..

Такова интервю не съществува. То е мистификация.
Използван е авторитетът на Еко за да прокара авторът свои тези.
Използвана е формата на песимистична прогноза и презрително отношение към родината ми, което ако бе казано от Пешо, щях да кажа- не е така, ще променя нещата, но казано от световно известният Еко, просто ги приемам- да, България ще загине. А това не е истина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19707812
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031