Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2013 11:25 - Жалбата на 9000 пловдивчани срещу EVN без отговор http://www.marica.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 800 Коментари: 0 Гласове:
1



imageБлаговест СТЕФАНОВ, координатор на Сдружение за самозащита ЕДНО Интервю на Галина КОНСТАНТИНОВА, 23 Април 2013; 08:01 Видяна 934 пъти, 6 коментара

- Каква е съдбата на подписката  срещу ЕВН, която обедини над 9000 пловдивчани?


- Досега нямаме отговор от нито една инстанция. Пратихме я до ДКЕВР, Народното събрание, Министерския съвет, омбудсмана и президента. Очаквахме поне от омбудсмана да имаме отговор, но това не се случи.

В същото време безчинствата продължават, отхвърлят с лека ръка въвеждането на интелигентни измервателни системи, с които цивилизованият свят работи. Те създават  предпоставка за либерализация на пазара. Не само това. Измерването на качеството на еленергията, дават възможност за повече тарифи, например в Македония има 5 тарифи, в зависимост от натовареността на мрежата. В момента действията  на ДКЕВР са само в посока запазване на сегашното статукво, като тяхната цел е да останат още една година. Това е отношение на незаинтересованост към хората, които са ги поставили на това място.

- От какво е предизвикано недоволството ви против ДКЕВР?

- От техния доклад, който е изготвен изцяло от проучванията на ЕРП-та и с копи-пейст са цитирани цели абзаци от докладите на ЕВН, ЧЕЗ и Енерго Про. Става дума за тенденциозно подадени  факти и становища, които защитават сегашното статукво и дават предложения отново потребителите да платят всичко. ЕВН например предлага разходите  по въвеждане на интелигентни системи за измерване да  се платят от крайния потребител чрез цена на измерването. Тоест логиката  им е “Повишете цената на тока, за да може ние да си вършим работата”. Питам аз: какви инвеститори са те, ако трябва ние да им платим и разходите? ЕВН година след сделката имат 500 милиона лева печалба. Нито едно от дружествата не направи инвестиции. Те залагат бъдещите инвестиции в цената на тока и искат ние да ги платим предварително.

При въвеждане на смарт метъринга така наречените големи загуби веднага излизат наяве. Такива смарт електромери са въведени на много места, те отчитат и най-малката включена лампичка. Но те имат  и много опции, които позволяват да се видят колко са загубите, какво е качеството на тока, позволява клиентът да  си вижда сметката по всяко време.  Нищо от това не се прави. Само се използва това, че електромерите са суперточни, в резултат сметките на хората се увеличиха.

- Какво пише в доклада за смарт метъринга?

- Пише, че въвеждането на интелигентни измервателни устройства в момента е икономически необосновано. Това е пълна глупост.

Когато има смарт метъринг система, отчита всички загуби. В момента при 15 процента признати загуби 5 до 7 процента са технологични - загуби при пренос, аварии и т.н. Друго всичко е търговски загуби. Тоест предварително е заложено, че грубо казано “ще откраднем” около 10 процента от тока, а държавата е признала, че дружеството няма да може да си вземе тия пари, а ние ще ги плащаме.

Въвеждането поетапно на смарт метъринг системите дава възможност поетапно да се намали и тази допустима загуба от 15 процента. Когато се види реално, че не е толкова, то ще се стигне до намаляване на цената. ДКЕВР си затваря очите и не защитава потребителите.
България в момента търпи санкции, защото не е въведена либерализация на пазара. Смарт метърингът дава възможност това да стане  по-бързо. Само с един есемес можеш да смениш оператора  или само с едно телефонно позвъняване. Сега технически това е много трудно.
Въвеждането на цялата система ще отнеме около 5-6 г. и ние трябва да започнем възможно най-скоро. През 2020 г. влизат нови санкции, които са около 40 000 евро на ден, ако ние не сме въвели смарт метъринга в 80 процента от абонатите. По този повод пращаме открито писмо до ДКЕВР.




Тагове:   мошеници,   нагли,   крадци,   ЕРП,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19829235
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930