Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2013 16:36 - Атанас Чобанов пред АРТЕ: "Европа не трябва да легитимира бандити" от Биволъ
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 694 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Интервю на Атанас Чобанов за френско-германската публична телевизия ARTE. Репортаж на ARTE за изборите в България ще бъде излъчен на 10, 11 и 12 май. от Биволъ Петък, 10 Май 2013 11:47 956 посещения

image

Атанас Чобанов е един от основателите на Биволъ, сайт посветен на разследващата журналистика и говорител на BalkanLeaks. Вероник Барондо разговаря с него в навечерието на предсрочните парламентарни избори на 12 май.

АРТЕ Журнал: Какви са настроенията на българите? Тези предсрочни избори отговарят ли на техните очаквания и надежди?

Атанас Чобанов: Като цяло се усеща несигурност и отвращение от политическата класа. Извън твърдите ядра на привържениците на основните партии има все повече нерешени избиратели, които ще се определят в последния момент. Изглежда, че рекорден брой избиратели ще се въздържат, което ясно показва, че те не виждат изход от ситуацията и не са убедени от посланията на партиите. Вижда се по-скоро задънена улица, отколкото изход. Българите се надяват, че нещата ще се подобрят най-вече в заетостта и доходите, но не си правят илюзии. Те знаят, че икономическата машина няма да тръгне сама с новото правителство.

АЖ: Но все пак, нали тези избори бяха организирани след като правителството подаде оставка под натиска на улицата, след манифестациите, които се състояха в началото на годината?

АЧ: Съгласен съм с мнението на някои политически анализатори, че оставката беше тактически ход на премиера Бойко Борисов. Социалното недоволство вървеше нагоре. Той можеше и да издържи, но подаде оставка, за да не понесе още по-брутален спад на популярност в общественото мнение преди изборите, предвидени за юли.

АЖ: Как си обяснявате, че толкова много хора слязоха на улицата, а сега това движение изглежда е изчезнало?

АЧ: Оставката на правителството и изтощаването на протестите си казаха думата, но ситуацията далеч не е успокоена. Твърде възможно е протестите да започнат отново след повишаването на цените на енергията, очаквано през лятото, което ще се усети наесен и в началото на зимата.

АЖ: Протестното движение имаше ли последици?

АЧ: Започнаха разследвания за цените на енергията. Те са сложни и ще траят дълго. Има също някакъв напредък в областта на прозрачността, благодарение на гражданските бордове към министерствата, сформирани под натиска на улицата. Наистина става дума за структури без реална власт, но самият факт, че НПО и групи от граждани могат да огласяват своите жалби и изисквания през тези бордове позволява да се вкарат в публичното пространство теми, които преди бяха игнорирани или прикривани от властта.

АЖ: Европейската комисия критикува многократно България за корупция или по въпросите за прозрачността в енергетиката. Мислите ли, че Европа може да влияе?

АЧ: Да се критикува не е достатъчно. Европейските политици имат дълг към българския народ, тъй като те легитимираха истински бандити на власт в България, приемайки ги в своите редици. Доктрината "Знаем, че е кучи син, но е наш кучи син" е срамна за Европа. А кучи синове в България има, като се започне с бившия премиер Бойко Борисов, извървял пътя от местен мафиотски шеф до салоните на Европейския съвет. Време е г-жа Меркел, която беше неговият най-ревностен поддръжник, да си даде сметка, че често се е прегръщала публично с един тип, който е извършвал престъпления в миналото. С нейната подкрепа Бойко Борисов потопи страната в мизерия, задуши медиите, стъпка гражданските свободи и установи истинска полицейска държава.

АЖ: Мислите ли, че Европа трябва да играе по-значителна роля?

АЧ: Бих искал. Бих искал Брюксел да е твърд и непреклонен за гражданските свободи, за свободата на медиите, реформата в съдебната система и по-общо за критериите от Копенхаген. Не желая Европа да легитимира бандити, безпросветни и авторитарни типове, дори да са успели чрез лъжи, страх и силата на парите да придобият политическа легитимност. Това е фалшива, срамна и мръсна легитимност. Тази мръсотия рано или късно ще изцапа и европейските политици, които имат много двузначни отношения с Мафията. От една страна притискат страната ни да се освободи от нея и толкова по-добре, но от друга страна големите западни фирми осъществяват икономически проекти с местни групировки, директно произхождащи от организираната престъпност. Мисля пак за г-жа Меркел, за която се чува, че персонално е ходатайствала пред бившия премиер Станишев концесията на летищата във Варна и Бургас да бъде дадена на немската група "Фрапорт", в съдружие с мафиотската групировка ТИМ. Питам се дали Ангела Меркел е чувала за Пламен Горанов, този млад мъж от Варна, който се самозапали и загина, протестирайки именно срещу ТИМ и местната корумпирана власт, която е подчинена на тези бандити, станали "бели якички".





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19841424
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930