Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2013 20:07 - Лумпени от Съпротива юни 21, 2013
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1727 Коментари: 6 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

imageВече цяла седмица страната ни отново е във вихъра на протестите. Не може да не ви е направило впечатление, че днешните протести непрекъснато биват окачествявани като много „интелигентни”, наред с други позитивни определения. Трите национални медии (БНТ, БТВ и Нова телевизия) на практика рекламират протестите непрекъснато, словославейки ежедневно и ежеминутно красотата и интелекта, които струят от тях. По принцип в това няма нищо лошо, даже може да се каже, че е похвално. А и безспорно протестът има своите добри моменти. Но всъщност когато точно тези медии, доказали във времето, че дневният им ред далеч не е дневният ред на обществото, започнат да ми говорят колко хубаво е нещо, на мен почва да ми свети червената лампичка.

Прави впечатление, и то доста неприятно, че сегашният протест се противопоставя на този от зимата. Прави се съвсем умишлено внушение, че зимните протестиращи били просто едни бедни, грозни, необразовани орки, които боботели нечленоразделно по улиците. Даже един от организаторите на протеста, Асен Генов, си позволи следното изказване:

„Хайде да си го признаем! Януари-февруари протестираха хора, които искат безплатни или евтини привилегии и бяха против евроатлантическата ориентация на България.„

Лицето Генов няма нужда от коментар, така както няма нужда от коментар Яне Янев и всеки друг придворен пудел. Тези от вас, които са запознати с въпросното лице, няма да се учудят, че го наричам така. Другите ще разберат по-нататък. Нека не се отклоняваме обаче, нека се фокусираме върху самото изказване. Разбира се, в него няма нищо вярно. Първо, януари-февруари протестираха хора, които просто искаха да плащат за това, което са консумирали, а не двойни и тройни сметки, формирани на базата на неясни критерии и методики. Да се говори за някакви евтини, безплатни и т.н. привилегии е не просто смешно, това си е чиста проба лъжа. Умишлена лъжа и манипулация. Просто защото в нито един момент не е било поставяно такова искане. Аз винаги съм си мислел, че да се бориш срещу енергийната мафия, която ти надписва сметките по свое усмотрение и абсолютно безконтролно, е нещо хубаво, ама явно съм грешал. За интелигентните успели красавци от днешните протести обаче това било искане за безплатни привилегии. Така е, пичове, борихме се за „привилегията” да не ни лъжат. Посипвам си главата с пепел и се извинявам на всички „интелектуалци”, които тогава си седяха вкъщи и цъкаха с език. Второто обвинение е още по-изсмукано от пръстите, защото да генерализираш, че хора, излезли на протест за сметки на ток, били против „евроатлантическите ценности”, изисква меко казано широк полет на въображението. Това също никога не е било лайтмотив на протеста. Не че не е имало такива хора, естествено, че имаше, имаше всякакви хора. Точно както е и днес. Пламен Горанов и той ли беше от „орките-лумпени”, г-да? И той ли беше срещу „евроатлантическата ориентация”, а? #засраметесебе

Тук резонно идва въпросът „Защо се прави това и кой иска разделение на сегашните и тогавашните протести?”. Всъщност, цялото това заиграване с „интелигентния, красив протест на успялата средна класа, която плаща сметки и т.н.” не е нищо повече от маркетингов трик. Нищо повече от галене с перце на егото на масите. Аз лично не бих казал, че викането на „червени боклуци”, „кой не скача е червен”, „Волен – курво“ и други лозунги, познати повече от футболните мачове, отколкото от аудиториите на университетите е много интелигентно. Да не говорим за шизофреничното положение, в което хем подкрепяме турските протести за парка Гези, хем обиждаме опонентите си с крясъци „Турци сте”, също патент на агитките. Също така не бих казал, че да взимаш заплатка от 800-1000 лева е средна класа. Това си е бедност, но явно тук важи приказката за „пръв на село”. Защото характерно за тази „средна класа” е, че тя се срамува да покаже слабост. Тя не може да си позволи да излезе да протестира дори тогава, когато мафията (в лицето на ТИМ например, миноритарен собственик в ЧЕЗ България) най-нагло я ограбва. За тази „средна класа” е срамно да признае, че не живее добре. Тя трябва да поддържа образа на успешния модерен консуматор. Иначе престижният етикет ”средна класа” много бързо губи тежест дори в собствените й очи. Затова си плаща сметките, псува, но само пред телевизора и под мустак, и си трайка. Да излезеш с лумпените на улицата е смъртен грях, много по-голям от това да превиваш гръб пред мафията. Снобарийката изисква жертви, к‘во да правиш. Но, кой съм аз да определям? За тая работа си има ьТВ и Нова, слушайте ги, те никога не лъжат.

Та, знаейки тези характерни черти на българската „средна класа”, медиите и определени политически субекти много умело разиграват картата за „интелигентния” протест в търсене на лични облаги. Комплиментите, с които заинтересованите лица обсипват протестиращите в момента, не са нищо повече от стръв. Стръв, която подготвя полето за манипулация. Веднъж захапали стръвта на водачите, масите лесно после ще бъдат вкарани в кошарата. Или вие си мислите, че дебатът за „новото дясно” ей така, просто случайно се пръкна баш сега? Даже вчера, 20-ти юни, из Интернет започна да циркулира и едно писание от групичка десни „интелектуалци”, което предхожда създаването на политическия субект „ ново дясно”. Което всъщност е рециклирано старо дясно, ама нейсе. Щели да се борят с мафията, олигархията, бла-бла. Задавам си въпроса къде бяха тия интелектуалци, когато хора се палеха срещу същата тая олигархия? Познахте – или си седяха вкъщи, или обясняваха за „лумпените”. Но сега, сега те идват на бял кон – „интелигентните”, „красивите”, успелите” – и ще ви спасят. О, да, именно те ще ви спасят. Другите спасители не успяха, но този път спасението дебне отвсякъде, нямам никакво съмнение. Вервайте им, не е шега. И да не сте чули още за тях, ще чуете, даже и да не искате. ьТВ и Нова имат грижата. А, и десните стожери от НПО-тата, разбира се, както и всички други пудели в общественото пространство. Затова реших да напиша тази статия, защото не искам протестът да бъде употребен (както стана и зимата, между впрочем, и както става всеки път).

И така, вече ясно се виждат поредните спасители на хоризонта. И пак ще борят комунизЪма. Важното е да има враг (ако е невидим и абстрактен – още по-добре) и да го борим, нищо, че тази борба е борба с вятърни мелници и няма нищо общо със суровите капиталистически реалности на днешния ден. Мафията няма цвят, тя си е чисто и просто мафия. По тоя повод един виц, с което и ще завърша:

Влак дерайлира в Сибир. Двама московчани се спасяват по чудо и шест дни треперят от студ. На седмия ден ги открива стар сибирянин с брада и пушка:
- Откъде сте момчета?
- От Москва.
- И какво става с революцията?
- Коя революция?
- Тази, която започнахме през 1917 година?
- Охо-о-о, тя победи. След това социализъм, комунизъм, перестройка. Сега вече строим капитализма.
- Абе, хора, защо не съобщавате тук? Ние още влакове взривяваме!

Георги Христов, Съпротива


Тагове:   лумпени,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - Че разлика има е пределно видно
21.06.2013 21:08
Но ситуацията е коренно различна, а и огромната част от сега участващите са нови лица.
Но всички сме българи. Някои по-красиви, други не , някои по-умни, други не, и т.н.

Но няма по-българи, а други не толкова.

Споменатите "позитивни определения" и интелигентско венцехвалене говори само за снобизъм и е демонстративна парадигма на някакъв "телевизионерски интелект".
А по-точно - слабо използване на "малките сиви клетки" от недоучени "телевизионери".
цитирай
2. nikikm - Андрешко,
21.06.2013 22:20
Поантата,както е прието да се казва при ентелигентите в матряла,е това,че протестите са манипулирани!Исторически погледнато,в последните години,кажи ми един протест,който да не е оглавен или манипулиран? Не говоря за хората,те са искрени!Но манипулаторите са в сянка и медиите са техни!Най.малкото трябва да се внимава! Да се изяснява мотивацията на всеки,който има претенции да оглавява! Това е панацея!
цитирай
3. анонимен - nikikm - Май фетишизиращ МАНИПУЛАЦИЯТА.
22.06.2013 09:11
Не отричам, че сме заливани с океан от манипулативна мръсотия.
Но не тя е причината за категоричния извод - всичко и всички заради манипулации излизат на протест.
Спорадичните, така да се каже "браншови", или "тесни" социални протести могат да бъдат предизвикани и манипулирани от "определени сили".

Но ти пропускаш нещо много важно, а то е ЛИЧНАТА МОТИВАЦИЯ.

МОТИВАЦИЯТА на всеки отделен индивид, бил той супер, средно, полу, или неинтелигентен, със собствено мнение по РАЗЛИЧНИ въпроси от бита, или управлението. Изградено на базата на способността за анализ на причини и последствия - причинноследствената връзка, която по най-различни причини не е във възможностите на малък кръг хора. Затова и те могат да бъдат манипулирани.
И не смятай, че баба Мария на село не притежава, макар и не във висша степен, способността и възможността да разсъждава по-трезво и правилно от много дървени говорещи глави.
Когато има мотивация, всеки постъпва съгласно нея.Когато протестите са толкова масови, то значи че не манипулацията, а мотивацията е извела хората навън.
Подобен наистина мотивирано спонтанен протест може да бъде ОПОРОЧЕН, но само от групички МАНИПУЛИРАНИ провокатори.

Така че поантата за едни е МАНИПУЛАТИВНА ПРОВОКАЦИЯ, за други ДЕДУКТИВНА МОТИВАЦИЯ !

Поздрави !
цитирай
4. nikikm - Преекспонираш приятелю!
22.06.2013 11:05
Не си видял в по-горното,това -"Не говоря за хората,те са искрени!" Което означава,че сме на едно мнение с теб,или..
цитирай
5. анонимен - nikikm - не преекспонирам, просто анализирам ... :)
22.06.2013 19:38
"кажи ми един протест,който да не е оглавен или манипулиран?"

Е този НЕ Е !

"Не говоря за хората,те са искрени!"

Искрени и всеки със собствения си анализ , изводи и партийни пристрастия, но всички с една идея и искане:
Оставка на това правителство и категорично искане за нови лица, нов модел и нов морал в политиката и управлението.

Манипулатори няма, дано повече няма и провокатори !
цитирай
6. nikikm - Без коментар!
22.06.2013 23:03
Без коментар!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19826955
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930