Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2013 16:01 - Кой уби миньорите в мина Ораново? 16.07.2013 · by Светът днес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1399 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
· in Анализи, България. ·

imageв. 24 часа, 3 декември 2012 г.

Системен побой над миньори

Държавните мини в Бобов дол са взети без търг или конкурс

Радомирският бизнесмен Красимир Михайлов-Паргов, който има конеферма и гледа говеда в селото, от няколко години не допуска свободно движиние на хора край земите си, въпреки че пътят, водещ до язовира, е общински и това е незаконно, коментираха от полицията. От МВР са подавали сигнали за самоуправство към прокуратурата и общината, но до момента проблемът не е решен. Тонове строителни и скални материали са изсипани преди загражденията. Те са като укрепления в Кербала. Направени са, за да не може да се минава нормално с автомобил, обясняват полицаи. Униформените неведнъж са предупреждавали бизнесмена да махне загражденията и насипите, но това така и не се случило. Не пуска случайни хора, защото иска да си отглежда на спокойствие конете и говедата. Лошо е, че дори някой да иска да отиде да лови риба, не може, казват и селяните в Прибой. Собственикът на конефермата и различни голеи фирми в района на Радомир Красимир Михайлов-Паргов, е известен още от 90-те години на XX век, когато притежаваната от него Добруджанска банка фалира. (Виж в карето долу как придобива банката и кога стрелят по него.) Паргов, както е известен в региона, е собственик и на зърнените складове в Добруджа, на месокомбината в Перник, фуражния завод в с. Александър Димитров, Радомирско, и на други имоти. През 2005 г. придобива и мините „Канина” и „Ораново”. Пер¬нишкият милионер е разследван за множество данъчни и финансови престъпления през последни¬те няколко години, сочат данни на НАП и МВР.
„Частна собственост!!! Влизането разрешено само за собственици. Обектът се охранява денонощно!!!”. Това са надписи от табелите, които стряскат хората, решили да стигнат до красивата местност на яз. Пчелина. Заграденият път е единственият, който водел до водоема откъм Перник, казват местните. В с. Прибой обаче хората се страхуват да се изправят срещу бизнесмена Михайлов, за да не стане по лошо за тях. Той е най-едрият собственик и от него зависят много неща, коментират те. Всички обаче от години недоволстват, че не могат свободно да ходят да ловят риба или изобщо да стигнат до язовира. Проблемът започнал през 2009 г., когато служители на Паргов поставили огради и табели. Първоначално хората търпели, но преди година след оплаквания на граждани и сигнали в интернет от областната дирекция на полицията в Перник почват проверка.

“Открита е общинска улица, ползваща се като частна в края на радомирското с. Прибой, посока село Поцърненци”, е записано в документа след проверката от Областната дирекция на МВР в Перник.

Отишлите на място полицаи открили, че в края на Прибой, преди моста за Поцърненци, има изградена дървена ограда, преграждаща път, водещ към частни имоти. От двете страни на оградата още тогава била изсипана скална маса, а от дясната му страна били разположени множество табели с надписи “Частна собственост”, “Ферма! Влизането на лица, несвързани със землището на фермата, абсолютно забранено. Обектът се охранява.” Имало и нестандартни знаци, наподобяващи “Стоп” и “Влизането забранено”. Навътре в имотите, на около 3 км от първата ограда, полицаите видели, че са изградени още две дървени бариери, разположени една след друга, и още 3 заплашителни табели. Веднага след полицейската проверка материалите са предадени на Районна прокуратура-Радомир, и е образувано досъдебно производство, потвърдиха за „24 часа” от пернишката полиция. След проверката и становището от кметството в Радомир обаче обвинителите прекратили случая с мотива, че липсва състав на престъпление Но хората продължават да не могат да се движат свободно по общинския път. “Тук в селото идваха на проверка и прокурори, и хора от общината, но оградите си остават. Паргов от 20 г. се смята за феодал”, негодува жител на Прибой. Хората се надяват, че институциите ще си свършат работата и няма да има хора, които да са над закона, макар и да са богати.

А ето какво пише за Красимир Михайлов в. Сега на 6 март 2007 г.:

12 миньори пострадаха при взрив в рудник

Петима работници са в тежко състояние след експлозия на газ
Наделина Анева
Снимка: Николай Дончев

image12 миньори на възраст между 25 и 50 години бяха пометени от взрив на 200 метра под земята в рудник “Ораново” в Симитли. Петима от работниците са в тежко състояние. 31-годишният Живко Серафимов е с 80% изгаряния и опасност за живота. Росен Андреев е получил 70% изгаряния, други трима са с обгаряния между 30 и 50%, съобщи снощи директорът на “Пирогов” Спас Спасков. В института са постъпили 7 от ранените.

Експлозията е станала в 12.15 ч. По това време на смяна са били 33-ма миньори. Най-вероятно взривът е тръгнал от възпламенила се искра, стана ясно след съвещание на експерти и инспектори по труда, съобщи “Фокус”.

Сутринта миньорите установили, че вентилаторът в 52-ри участък не работи и опитали да го поправят. В 11 ч. е направено замерване на газ, но не са установени завишени стойности. По неизвестни причини трима от най-тежко пострадалите са се качили на 51-ви участък и са включили машината, която тегли вагоните с въглища. От инспекцията по труда предполагат, че точно от нея е тръгнала искра и е предизвикала експлозията. Категорично становище, че става дума за взрив на газ гризу, обаче до снощи нямаше.

Пострадалите са били изнесени от рудника от свои колеги още преди идването на спешна помощ и полицията. Благодарение на тази бърза и адекватна намеса на самите миньори няма още пострадали, коментира кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Всички работници в момента на взрива са били със самоспасители, които автоматично се отварят за вдишване при липса на въздух, обясни управителят на мина “Ораново” Валери Манов. Според него спасителите са били с каски, но при този взрив това не е можело да им помогне особено. Манов уверява и че вентилационната система е била в изправност.

image10 линейки от няколко населени места се струпаха в двора на рудника минути след аварията, включително и единственият такъв автомобил на Симитли. Полицейски патрули осигуриха трасе за транспортиране на пострадалите до Благоевград и София. Всички работници от първа смяна извън тежко пострадалите бяха пратени на медицински преглед. Шестима постъпиха в благоевградската болница, трима от тях бяха изписани по-късно през деня.

Час и половина след инцидента в рудника слязоха десетина спасители на отряда в мини “Пирин” в Бобов дол, за да установят причините за аварията. “Всичко, което са установили, ще бъде написано от тях, но в момента няма категорична яснота”, каза пред “Сега” управителят Валери Манов.

Около 14 часа в двора се събраха миньорите от втора смяна. Всички те бяха в работно облекло, гледаха мрачно и част от тях нервно лющеха семки. Един от тях обясни, че са готови да слязат в рудника и не го е страх, защото това му е професията. “Причините могат да са много, питайте шефовете”, процеди през зъби работникът. Служители в рудника обясниха, че миньорите печелят добре. Майстор-копач вземал месечно до 2000 лв.

imageВзрив в рудника не е имало от двайсетина години, каза кметът Апостолов. Имало е инцидент с момче, което при срутване загубило двата си крака. “Ораново” е от рисковите обекти, които на всеки 3 месеца се проверяват”, обясни шефът на регионалната инспекция по труда в Благоевград Николай Мавродиев. На 17 февруари била последната и тогава са дадени 8 предписания по безопасност на труда. Срокът за изпълнението им изтичал на 30 март. От вчера инспекцията започна цялостна проверка по инцидента. Образувано е и следствено дело.

“В момента подготвяме авариен план как да се влиза в рудника след инцидента”, съобщи снощи пред “Сега” управителят Валери Манов. Според него втората смяна вчера не е слязла в рудника. Миньорите имат задължителни застраховки, увери още Манов. Кметът Апостол Апостолов също увери, че общината ще подпомогне пострадалите. “Най-тежко пострадалия миньор Живко лично го познавах, но трябва да ви кажа, че се потресох от това, което видях. Дано има късмет”, разказа той.

ЧЕРНА ХРОНИКА

Последният инцидент с газ гризу е от август 2006 г. Трима роми се задушиха, докато копаят въглища в изоставена минна галерия в Перник. Според информация на БТА в старите рудници са намерили смъртта си десетина перничани. Трудови злополуки имаше и през декември м.г. в Мини “Бобов дол” – метално въже се откъсна в рудник “Бабино” и счупи долната челюст на майстор-миньор. Дни по-рано работник счупи крак в съседния рудник “Бобов дол”. На 16 юли 1998 г. взривни дейности в рудник “Мързян” на “Горубсо-Златоград” убиха трима миньори, а петима бяха обгазени. Като причина за смъртта разследването посочи подценяване на въпроса с вентилацията, освен това работниците не бяха ползвали самоспасители в обгазената среда. На 1 септември 1997 г. газ гризу уби 10 и рани 11 миньори в рудник “Иван Русев”. Всички обвиняеми за трагедията получиха условни присъди.

БИЗНЕСЪТ

Рудник “Ораново” е собственост на “Балкан МК” ЕООД от декември 2004 г. Ежемесечно продава на ТЕЦ “Бобов дол” по 4-5 хиляди тона кафяви въглища. Официално “Балкан МК” се представлява от 25-годишния перничанин Станислав Тасев. Младият бизнесмен е племенник на скандално известния Красимир Михайлов Паргов – собственик на фалиралата Добруджанска банка, на зърнени складове в Добруджа и на други предприятия. В началото на ноември 2005 г. джипът на Красимир Паргов бе обстрелван с автомат край Радомир.

Друга фирма на Тасев – “Ораново” ЕООД, м.г. беше намесена в поредица скандали. Тя взе под наем държавните мини в Бобов дол без търг или конкурс от министерството на икономиката и енергетиката. На 7 февруари т.г. кабинетът прехвърли тихомълком концесията за добив на въглища за два от рудниците на “Мини Бобов дол” от държавната мина на фирмата наемател “Ораново”. Условията на самата концесия не са променяни от 2005 г., когато е издадена, т.е. частният концесионер ще ползва всички облекчения, които държавните мини са получили през 2005 г. В края на февруари Инициативният комитет в Бобов дол сезира главния прокурор Борис Велчев за тази сделка, както и за концесията. Междувременно във фирмата бяха назначени поредица проверки заради сигнали за системен побой над миньори от охранители.

http://www.segabg.com/article.php?issueid=2578§ionid=2&id=0000301

На 15 Февруари 2013 в 17:22 ч. сайтът “Пиперник” алармира следното:
До най-неочаквани събития, които се случват на непристъпната територия, владение на радомирския бизнесмен Красимир Паргов,

неволно се добра репортер на сайта Pipernik. По неофициалнни данни, от известно време насам, е забелязано необичайно раздвижване. Богати търговци, някои от които и с турски произход, изкупуват активи на прочутия радомирец. Първоначално се започнало от фермите с угоените бикове, после със сламата, а злите езици говорят и за следващи стъпки.

Всичко може да е и случайно, но натрапчивото съвпадение с разваления договор за сметопочистването от кмета Пламен Алексиев, неприятните слухове за намеса и на Котараците, водят до твърде сериозни изводи и размишления. Неяснотите се умножават и от това, че упоритият Паргов, чрез групата на БСП общински съветници, държи в свои ръце контролния пакет от местни сенатори. Има верни, и многократно доказани послушници. Владее земи, язовир, собствен машинно-тракторен парк, свинекомплекс.  Многобройни работници, десетки прислуги.

Необичайно раздвижване, което ще даде повод да вдигне още повече самочувствието на герберския градоначалник. Вероятно, нормални процеси за преразпределяне на пари и влияние. Вероятно, но за сега, само на пръв поглед!

http://www.pipernik.com/index.php/region/item/1966-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%BE%D1%81-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5

imageПо повод случилата се трагедия в мина Ораново Общият работнически синдикален съюз (ОРСС) заяви следното:

Общият работнически синдикален съюз обвинява за смъртта на миньорите алчността на собственика

Виновник за смъртта на миньорите в мина “Ораново” е собственикът Красимир Михайлов. Така смята ръководството на ОРСС. То е на мнение, че в мина “Ораново” са занижени нивата за безопасност, а за непосилния си труд работниците получават като кучета някакви си 400 лв. Безопасността и заплатата на миньорите са жертва на извънредните темпове за добив на въглища.

В мина “Ораново” работят 300 човека.

Всяка една мина по проект предвижда определено натоварване за въгледобив.

Факт е, че натоварването в мината не съответства на нивото на безопасност, което трябва да гарантира живота на работниците в нея. Стремежът към бързо усвояване на въглищни пластове води до пренебрегване на нормите за сигурност. От друга страна, високото ниво на трудова експлоатация и ниското заплащане притъпява бдителността на миньорите. Хората просто не издържат на такова натоварване.

Изхождайки от тези факти, можем да предположим, че първопричината за тази трагедия е алчността на собственика и административното ръководство.
За съжаление, държавата досега не е повлияла върху тези процеси – все пак става въпрос за частна собственост. Министерството на икономиката няма пълномощия да влияе на частниците и да обуздава стремежите им за печалби, което ощетява преди всичко работниците по отношение на безопасността.

Мината се експлоатира от “Пирин Ораново” ЕООД с управител Валери Манов, а едноличен собственик на “Пирин Ораново” ЕООД е “Балкан МК” ЕООД, а на “Балкан МК” ЕООД собственик е Красимир Михайлов.

Напомняме, че, по предварителни данни, след срутване на скална маса тази сутрин са затрупани четирима миньори, като двама от тях загинаха.
ОРСС изразява своите съболезнования на близките на загиналите, а на всички миньори – солидарност и съпричасност.

А ето какво пише на 28 сеп 2007 г. в. Капитал:

Частна сделка с държавна мина

Красимир Паргов прехвърли рудниците в Бобов дол на Христо Ковачки, без да е изплатил дълговете им

Концесионерите се сменят, дълговете се трупат, инвестиции няма, а държавата се дистанцира от отговорността си на собственик.

Това се случва с мини “Бобов дол” през последната година и половина, откакто Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) реши да допусне инвеститор там. За това време рудниците бяха отдадени първо под наем, после – на концесия, а отскоро и частникът е друг. Концесионер на мините вече е самоковският бизнесмен Христо Ковачки. Той влезе в тях, след като купи от перничанина Красимир Паргов дружеството концесионер “Ораново”. Сделката беше сключена като типично частна – без държавата изобщо да бъде уведомявана и без тя да търси отговорност на първия концесионер изпълнил ли е ангажиментите си. В резултат Ковачки взе концесията за мини “Бобов дол” до 2010 г. при доста добри условия и без ангажименти за инвестиции.

Мини “Бобов дол” бяха отдадени под наем на Красимир Паргов от МИЕ през юни 2006 г. Състезателна процедура нямаше, а договорът за наем беше представен като единствен вариант. Аргументът – никой друг не проявява интерес към мините, които иначе вървят към ликвидация. С “Ораново”, зад което по онова време стоеше Паргов, се сключи 5-годишен договор за наем. С него частникът пое ангажиментът да плати 20 млн. лв. наем на държавата и да погаси всички дългове на “Бобов дол”, които по това време бяха 43 млн. лв. Извън това бяха обещани и инвестиции в оздравяване на рудниците и увеличаване на въгледобива. Пет месеца по-късно дълговете на мините нараснаха с 20 млн. лв. и в тях не беше вложено нищо. С решение на кабинета обаче на “Ораново” беше дадена и концесия за добива на въглища – при това без концесионна такса. Така дружеството на Паргов придоби пълните права да добива въг­лищата само срещу наем. Концесионер при същите условия е и Ковачки. “Това е частен договор”, заявиха от МИЕ. С този аргумент оттам не дадоха данни за финансовите резултати на мините. Знае се само, че срещу наема самоковският бизнесмен ще печели от въгледобива, ползвайки и всички материални активи на мините. Той наследява договора с Паргов, според който общият наем за 2006 – 2010 г. е 20 млн. лв. Сумата не е твърда. Плаща се за всеки тон суровина. Ако добивът падне, намалява и наемът. “За година и половина Паргов плати 700 хил. лв., а само за 2006 г. трябваше да даде 2 млн. лв.”, твърди Димитър Ганчев, председател на съвета на директорите на мини “Бобов дол”, а отскоро и заместник изпълнителен директор на “Ораново”. “Дружеството поне не е на загуба, а “на нулата”, тъй като се вдигна продажната цена на въглищата”, каза той.

Както Паргов, така и Ковачки остава в сянка като концесионер. Официално преди продажбата “Ораново” се представляваше от перничанина Станислав Тасев. В момента негов собственик е “Въгледобивна компания” с управляващ Николай Янев, но зад фирмата стои Ковачки. Той има още шест мини, четири топлофикации, ТЕЦ “Марица 3″ – Димитровград, “Брикел” и още няколко енергийни дружества. Паргов също е собственик на мина – рудник “Ораново” (имената съвпадат), но е и в зърнения бизнес. Според Димитър Ганчев като концесионер Ковачки има намерения да плати дълговете на мините, както и да инвестира в тях.

Планираният въгледобив в мините за 2007 г. е 1 млн. тона. Въглищата са основно за ТЕЦ “Бобов дол”, който изкупува около 80 хил. тона месечно. От отдаването на мините под наем досега цената им за централата се е качила с 50 лв. на тон (до 169 лв. на тон), но качеството остава ниско. Ковачки обещава да подобри експлоатацията на руд­ниците. Заявката е обяснима, като се знае, че той иска да придобие и ТЕЦ “Бобов дол”. Въп­росът в случая е има ли държавата изобщо намерение да следи какво се случва със собствеността й, след като и досега не го е правила.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2007/09/28/381200_chastna_sdelka_s_durjavna_mina/

На 12 януари 2007 г. в. Капитал пише следното:
imageНевероятната съдба на мини “Бобов дол”

Експериментът на министерството на икономиката и енергетиката за мина под наем се оказа неуспешен

Дълговете на мини “Бобов дол” растат и има сериозен риск съвсем скоро въгледобивното дружество да бъде обявено в несъстоятелност.

Това става ясно половин година след като закъсалите държавни мини бяха отдадени под наем на частната фирма “Ораново” с цел тя ги извади от тежкото финансово състояние.

Тази е равносметката на Министерството на икономиката и енергетиката, което точно преди шест месеца без търг или конкурс сключи договор със “спасителя” на мините – “Ораново” ЕООД. Сега, след проверка на самото ведомство, се оказа, че проблемите на дружеството остават напълно неразрешени – задълженията му растат, а добивът намалява. Не е ясно и кой и как ще плаща дълговете му оттук нататък, а те към днешна дата са над 44 млн. лв.

В същото време предстои на 15 януари Кюстендилският окръжен съд да заседава по делото за обявяване на мините в несъстоятелност. От МИЕ признаха, че има сериозен риск дружеството наистина да бъде обявено в несъстоятелност заради финансовото състояние, в което се намира. Процедурата бе поискана в края на 2005 г. от “Техноресурс” заради 680 хил. лв. неплатени дългове на мините за доставки. Досега делото бе отлагано два пъти.

Големите обещания

Договорът с “Ораново” ЕООД беше сключен на 9 юни. Мината беше отдадена под наем с идеята частната фирма да погаси част от дълговете й и да инвестира в увеличение на добива. При самото сключване на договора от икономическото министерство обявиха, че “Ораново” ще даде под формата на наем 20 млн. лв. на мини “Бобов дол”, с които закъсалото държавно дружество да плати дългове към НОИ, доставчици и пр. “Ораново” е собственост на “Балкан МК”, която през април 2005 г. взе на концесия и рудник “Ораново” – единственият друг доставчик на въглища за ТЕЦ “Бобов дол”. За тези почти две години обаче от проверка на икономическото министерство става ясно, че в това дружество не са вложени никакви средства за увеличение на добива, а част­никът е освободен от плащането на концесионна такса за пет години.

Притежател на “Балкан МК” е перничанинът Станислав Тасев. Неофициално обаче дружеството се свързва с пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов Паргов, чийто джип през 2005 г. беше обстрелван с автомат. Паргов има участия в зърнени складове, месокомбинат, фуражен завод и други, както и във фалиралата Добруджанска банка.

При сключването на договора за наем с мините официалният собственик на “Ораново” Станислав Тасев обяви, че дружеството има намерения да погаси всички дългове на мината и да инвестира в увеличение на добива на въглища от 980 хил. на 1-1.2 млн. тона до 2010 г. За договора с “Ораново” освен това лобираха и синдикатите.

Голата истина

От проверка на МИЕ, правена през октомври 2006 г., става ясно, че за шестте месеца управление от “Ораново” мините са увеличили загубата си, която с натрупване за деветмесечието на 2006 г. е 8.3 млн. лв. От резултатите става ясно и че след влизането на “Ораново” в мините, дълговете им са нараснали от 43.1 на 46.6 млн. лв.. Тъй като проверката на мините е правена през октомври, от МИЕ обясниха, че междувременно частникът е погасил около 2 млн. лв. от тези задължения. Самият собственик на “Ораново” обаче не беше открит за коментар.

Като причина за нарастване на дълговете в доклад на икономическото министерство се посочва, че е сгрешен начинът за определяне на цената, която “Ораново” плаща за взетите под наем дълготрайни активи. Повече подробности обаче не са посочени. По повод констатациите от ведомството на Румен Овчаров обясниха, че схемата за формиране на цената на наема е такава, че с нея дори не могат да се покрият разходите за амортизации. Оттам обаче отказаха повече информация по въпроса. Но посочиха, че ще се мисли за някаква промяна на схемата за плащане на наема, като признаха и че очевидно ефектът от отдаването на мините под наем не е постигнат. Ведомството обаче няма намерение да прекрати договора с “Ораново”, тъй като предметът му бил свързан главно с управ­лението на добива, а целта му била да се стабилизира работата в мините.

Добивът на въглища през миналата година обаче също не е увеличен. За цялата 2006 г. той вероятно ще е и по-малък от този за 2005 г.

Иначе “Ораново” по данни от проверката на икономическото министерство е увеличило инвестициите в мините – вложени са с 2.1 млн. лв. повече от предвиденото в нова техника и строителство, както и са извършени ремонти за 1.1 млн. извън плановете. Това обаче очевидно не решава проблемите на въгледобивното дружество. Така че въп­росът е какво следва оттук нататък. Чака се просто дружеството да бъде обявено в несъстоятелност или се взимат мерки, така че дълговете му да се платят от обещалия милионите инвеститор.

“Светът днес” очаква намесата на прокуратурата!





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19806053
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930