Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2013 21:22 - Енергийният регулатор наложи затъмнение на цените на тока http://www.segabg.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 605 Коментари: 0 Гласове:
0



Появи се пореден бутафорен пакет от мерки за защита на гражданите - този път от електрическите монополи РУМЯНА ГОЧЕВА, ГАЛЯ ГОРАНОВА
image
СЕГА СНИМКИ Компаниите са длъжни да съобщават предварително за предстоящите прекъсвания на електричеството.
Държавната комисия за енергийно регулиране вчера изненадващо обяви, че ще обсъжда при закрити врата новите цени на тока, въпреки че бе обявила открито заседание. Това затвърждава опасенията, че готвеното намаление на тарифите ще бъде изпълнение на политическа поръчка в разрез с икономическата логика. Още повече че от регулатора не успяха да обяснят какво ще решават при липсата на обществено обсъждане на проектоцените. Не се разбра и какви са предложенията на трите ЕРП-та за новия ценови период от 1 август. Само от "Енерго-Про" заявиха, че исканото от тях увеличение е "много под 10%". Вчера енергийната комисия обеща да качи докладите си за новите тарифи късно вечерта на сайта.

Още повече ще станат неяснотите за формирането на сметките ни за ток идния месец, ако бъде приложена новата методика на ДКЕВР за ценообразуването. Тя предвижда от фактурите да отпаднат редовете, показващи колко плащаме за добавките за зелена енергия, комбинирана енергия и "невъзстановяеми разходи". Това обаче не означава, че ще ни бъдат спестени, просто ще бъдат вкарани в т. нар. единна цена за енергия. Просто разходите за скъпия ток от вятър, слънце, когенерации и др. ще се калкулират като един от многото невидими елементи на общата цена", коментираха от Института за енергиен мениджмънт. Купувачите на ток на свободния пазар пък ще плащат "цена за задължения към обществото", която ще се определя по много сложен начин от ДКЕВР, предвижда методиката.

Междувременно социалистите лансираха пореден "пакет от мерки" за защита на потребителите - този път срещу енергийните монополи. Депутатът Явор Куюмджиев ги представи като "простички неща, които ще подобрят живота на обикновените хора". Оказа се обаче, че БСП предлага съществуващи правила. Едно от тях е например да бъде създаден институт за независим контрол на измервателните уреди". Искаме да избегнем абсурдната ситуация, ако клиентът не е доволен от сметката и се съмнява, че електромерът не мери правилно, може да го провери само в съответното ЕРП, което е собственик на електромера", заяви Куюмджиев. Той обаче явно не знае, че в момента има Институт по метрология, в който гражданите могат да направят проверка.

Друго предложение е държавата да задължи доставчиците на ток да поддържат качеството на електроенергията, за да не гърмят уреди, или пък "когато в дома се подават 100 волта електроенергия и човек трябва да избира дали да си включи телевизора, или да си пусне пералнята, защото не може и двете едновременно", обясни Куюмджиев. Всъщност и в момента доставчиците имат задължение, но явно контролът куца.

Наред с това се предвижда доставчиците на ток да информират клиентите си за всяко предстоящо спиране на тока. "Предполагам, че всеки от вас е изпадал в ситуацията да се прибере вкъщи след работа и да установи, че няма ток, защото е забравил да плати такса от 1 лев преди 6 месеца или нещо подобно. И после три дни да се разправя със съответното ЕРП, за да му го пуснат", добави той. И в момента обаче трите ЕРП-та са задължени да обявяват планирани спирания на тока.



ОСОБЕН СЛУЧАЙ

Куюмджиев обясни, че се предвиждало, ако доставчик на монополна услуга по някакви причини направи така, че сметката за даден период е по-висока от средната за предишния период, да се промени правилото за плащането и съдебните разправии след това. "В някои случаи сметките надвишаваха 50-60% нормалните сметки за дадено домакинство. Всички те бяха принудени да си платят сметките, въпреки че не бяха съгласни с тях. И чак след това, евентуално, ако докажат, че не са потребители, парите им се връщат", каза още депутатът. Той обеща "мерките" да се задвижат бързо, за да заработят още в началото на отоплителния сезон.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19807569
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930