Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2013 18:28 - КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И НАКАЗВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ГЕНОЦИД (*) http://news.ibox.bg/comment/id_742446026
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 2089 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

(Приета от Общото събрание на ООН на 9 декември 1948 г. с резолюция 260 А (III). Ратифицирана с Указ № 300 от 23 юни 1950 г. - ДВ, бр. 153 от 1950 г. В сила за България от 12 януари 1951 г.)

Издадена от Министерството на външните работи

Обн. ДВ. бр.99 от 17 Декември 2010г.

image image image image

Договарящите страни,

като имат предвид декларацията, направена от Общото събрание на Организацията на обединените нации в негова резолюция 96 (I) от 11 декември 1946 г., че геноцидът е престъпление съгласно международното право в противоречие с духа и целите на Организацията на обединените нации и е осъден от цивилизования свят;

признавайки, че през всичките периоди на историята геноцидът е причинил огромни загуби на човечеството; и

убедени, че е необходимо международно сътрудничество, за да бъде освободено човечеството от това отвратително бедствие,

се споразумяха за следното:

image image image image

Член І

Договарящите страни потвърждават, че геноцидът, независимо дали е извършен в мирно време, или по време на война, е престъпление съгласно международното право, което те се задължават да предотвратяват и наказват.

image image image image

Член ІІ

В тази конвенция геноцид е всяко от следните действия, извършени с намерение да бъде унищожена изцяло или отчасти една национална, етническа, расова или религиозна група като такава:

а) убиване на членове на групата;

b) причиняване на тежки телесни или душевни повреди на членове на групата;

c) умишлено налагане на групата на условия на живот, целящи нейното пълно или частично физическо унищожение;

d) налагане на мерки за предотвратяване на ражданията в групата;

e) насилствено предаване на деца от групата на друга група.

image image image image

Член ІІІ

Следните действия са наказуеми:

а) геноцид;

b) заговор за извършване на геноцид;

c) пряко и публично подстрекателство за извършване на геноцид;

d) опит за извършване на геноцид;

e) съучастие в геноцид.

image image image image

Член ІV

Лицата, извършили геноцид или което и да е друго действие, посочено в член ІІІ, се наказват независимо дали са отговорни по конституция управляващи, държавни служители или частни лица.

image image image image

Член V

Договарящите страни се задължават да вземат съгласно техните съответни конституции необходимите законодателни мерки за осигуряване изпълнението на разпоредбите на тази конвенция, и по-специално да предвидят ефективни наказания за лицата, виновни за извършването на геноцид или на което и да е друго действие, посочено в член ІІІ.

image image image image

Член VІ

Лицата, обвинени в геноцид или в което и да е друго действие, посочено в член ІІІ, трябва да бъдат съдени от компетентен съд на държавата, на чиято територия действието е било извършено, или от международен наказателен съд, който може да бъде компетентен по отношение на онези договарящи страни, които са признали неговата юрисдикция.

image image image image

Член VІІ

Геноцидът и другите действия, посочени в член ІІІ, няма да се смятат като политически престъпления, що се касае до екстрадицията.

Договарящите страни се задължават в такъв случай да допускат екстрадицията в съответствие с тяхното законодателство и действащите договори.

image image image image

Член VІІІ

Всяка договаряща страна може да сезира компетентните органи на Организацията на обединените нации с оглед последните да предприемат в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации мерките, които смятат за подходящи за предотвратяване и преследване на актовете на геноцид или на което и да е друго действие, посочено в член ІІІ.

image image image image

Член ІХ

Споровете между договарящите страни относно тълкуването, прилагането или изпълнението на тази конвенция, включително и споровете относно отговорността на държава по отношение на геноцид или на всяко друго действие, посочено в член ІІІ, се отнасят до Международния съд по молба на една от страните в спора.

image image image image

Член Х

Тази конвенция, чиито английски, китайски, испански, френски и руски текст са еднакво автентични, носи датата 9 декември 1948 г.

image image image image

Член ХІ

Тази конвенция е открита за подписване до 31 декември 1949 г. за всеки член на Организацията на обединените нации и за всяка държава - нечленка, на която Общото събрание е изпратило покана за тази цел.

Тази конвенция подлежи на ратификация и ратификационните документи се депозират при Генералния секретар на Организацията на обединените нации.

След 1 януари 1950 г. всеки член на Организацията на обединените нации и всяка държава - нечленка, която е получила посочената покана, може да се присъедини към тази конвенция.

Документите за присъединяване се депозират при Генералния секретар на Организацията на обединените нации.

image image image image

Член ХІІ

Всяка договаряща страна може по всяко време чрез уведомление, адресирано до Генералния секретар на Организацията на обединените нации, да разпростре прилагането на тази конвенция върху всички или която и да е от териториите, за чиито външни отношения тя е отговорна.

image image image image

Член ХІІІ

В деня, в който първите двадесет документа за ратификация или присъединяване бъдат депозирани, Генералният секретар съставя протокол, като изпраща препис от него до всички държави - членки на Организацията на обединените нации, и до държавите - нечленки, посочени в член ХІ.

Тази конвенция влиза в сила на деветдесетия ден след датата на депозиране на двадесетия документ за ратификация или присъединяване.

Всяка ратификация или присъединяване, извършени впоследствие след тази дата, влиза в сила на деветдесетия ден след датата на депозиране на документа за ратификация или присъединяване.

image image image image

Член ХІV

Тази конвенция е валидна в продължение на десет години от датата на влизането й в сила.

Тя остава в сила за всеки следващ период от пет години по отношение на онези договарящи страни, които не са я денонсирали най-малко шест месеца преди изтичането на съответния срок.

Денонсирането се извършва с писмено уведомление, адресирано до Генералния секретар на Организацията на обединените нации.

image image image image

Член ХV

Ако вследствие на денонсирания броят на страните по тази конвенция спадне на по-малко от шестнадесет, конвенцията престава да бъде в сила от датата, на която последното от тези денонсирания е влязло в сила.

image image image image

Член ХVІ

Искане за преглед на тази конвенция може да бъде направено по всяко време от всяка договаряща страна чрез писмено уведомление, адресирано до Генералния секретар.

Общото събрание решава, ако сметне за необходимо, какви мерки трябва да се вземат относно такова искане.

image image image image

Член ХVІІ

Генералният секретар на Организацията на обединените нации уведомява всички държави - членки на Организацията на обединените нации, и държавите - нечленки, посочени в член ХІ:

а) за подписванията, ратификациите и присъединяванията, извършени в съответствие с член ХІ;

b) за уведомленията, получени в съответствие с член ХІІ;

c) за датата, на която тази конвенция влиза в сила в съответствие с член ХІІІ;

d) за денонсиранията, получени в съответствие с член ХІV;

e) за прекратяването на конвенцията в съответствие с член ХV;

f) за уведомленията, получени в съответствие с член ХVІ.

image image image image

Член ХVІІІ

Оригиналът на тази конвенция се депозира в архивите на Организацията на обединените нации.

Заверен препис от конвенцията се изпраща до всички държави - членки на Организацията на обединените нации, и до държавите - не- членки, посочени в член ХІ.

image image image image

Член ХІХ

Тази конвенция се регистрира от Генералния секретар на Организацията на обединените нации в деня на нейното влизане в сила.


(*) Преводът на български език на заглавието на конвенцията, така както е в Указ № 300 от 1950 г. (Конвенция за преследване и наказване на престъпленията по геноцида), не съответства изцяло на официалните езици, на които конвенцията е съставена, поради което е поправен.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. freeoldmen - От този закон разбрах, че:
21.07.2013 19:47
1. Съществува реална възможност България да предприеме процедура по обвинение в геноцид срещу управлявалите 24 години престъпни групировки / партии /.
2. Основанието може да бъде едно реално преброяване на българското население, съпоставено с такова преди 24 години.
3. ООН е длъжно да ни съдейства в това начинание.
4. Може би това е единственият ни шанс да продължим да бъдем.
цитирай
2. olivie - к1
21.07.2013 20:43
Не е така - тук уловката е ООН да ти решава вътрешен проблем, а част от виновните са членове на друг неин "клон" - Световна банка, МВФ, НПО и т.н. Ако се предприемат такива стъпки, това е вземане на страна. А иначе сте прав - махнете 1.5 млн. мъртви души от списъците на ГРАО и направете честни избори. Махнете така Сидеров и др. провокатори, ако ще и с детектор на лъжата, обявете смело временна международна изолация, докато структурирате наново държавата и върнете обратно всички неблагодарни дългове и задължения във вид на договори и концисии. И България ще се възроди. Дори и във вид на представителите ни на олимпиадата в Лондон /грозна гавра с нас/
цитирай
3. freeoldmen - к2
21.07.2013 22:27
Нямах предвид ООН да ни решава проблемите / пази Боже! /. По- скоро идеята ми беше, че не може да ни попречи. Възможно е да използваме закон на ООН / НСР / срещу тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703125
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031