Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2013 20:18 - Украинската арабска пролет не се състоя http://www.desant.net
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1041 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Украинската арабска пролет не се състоя
    Путин пък призова ЕС да се въздържа от рязка риторика по адрес на Москва   Украйна ще изчака по-добри условия, за да разгледа евентуално подписване на споразумение за асоцииране с ЕС, обяви украинският президент Виктор Янукович.
"Ще направим всичко Украйна да укрепне икономически. Щом достигнем комфортно за нас ниво, ще пристъпим към подписване на споразумението", заяви Янукович за украински телевизии. 

"Кога ще стане това, времето ще покаже. На мен ми се иска този момент да настъпи по-скоро", отбеляза украинският държавен глава. 
По думите му страната не трябва да прави прибързани външнополитически стъпки. 
Не сме длъжни да тичаме накъдето и да било, за да не си разбием главата, каза Янукович, който обаче увери, че Киев не е променил курса си. Искаме единствено да се съобразяват с нашите интереси, каза президентът. 

През последните три години представители на ЕС са заявявали, че подписването на споразумение на Украйна с Международния валутен фонд за отпускане на заем е условие за предоставяне на техническа помощ на Украйна от ЕС в размер на 610 млн. евро, напомни Янукович. 
"От 2010 г. три години поред ни показваха този бонбон в красива опаковка и ни казваха: "Ще го получите, когато подпишете споразумение с МВФ". Не трябва да ни унижават.
Ние не сме малки деца, не сме лакоми за бонбони.

Ние сме сериозна европейска страна, а МВФ ни казва: "Увеличете данъците на населението, замразете заплатите и пенсиите" и т. н. Никога няма да се съглася на това", гласеше аргументацията на украинския президент. 
Той посочи, че за икономическия преход към европейските стандарти са необходими най-малко 20 млрд. долара годишно, а като цяло до 2017 г. - около 160 млрд. долара. 
"С отказа за присъединяване на Украйна към ЕС страната ни няма да бъде допусната до европейските фондове. Ние няма да бъдем там", каза държавният глава. 

Украйна сама трябва да направи избор между сътрудничеството с ЕС или митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан, коментира пък руският президент Владимир Путин на пресконференция с италианския премиер Енрико Лета в Триест, Италия. 
Путин посочи, че критиките на ЕС към отказа на Украйна да подпише споразумението за асоцииране с Брюксел, за да се обърне към Москва, пораждат недоумение и разочарование, предаде „Франс прес”. 

Той допълни, че очевидно тези критики целят да изкарат Русия отговорна за решението на Украйна. 
Така Путин реагира на общото изявление на Херман ван Ромпой и Жозе Барозу, направено тези дни след решението на Украйна. Те изразиха крайно неодобрение към позицията и действията на Русия в контекста на решението на Украйна да прекъсне процеса на подготовка и подписване на споразумението, посочва ИТАР-ТАСС. 
Путин призова за деполитизиране на отношенията между Москва, Киев и ЕС и за тристранни консултации. Той увери, че възможността за преразглеждане на договора за доставка на руски газ за Украйна във връзка със ситуацията с отношенията Москва - Киев - Брюксел дори не е била обсъждана. 

Русия ще сътрудничи с Украйна, независимо дали тя ще подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз, увери Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. 
Накрая президентът на Русия призова брюкселските приятели да се въздържат от рязка риторика по адрес на Москва. 

Смехории по американски:
На уебсайта на Белия дом е била публикувана петиция с искане за налагане на персонални санкции на президента на Украйна Виктор Янукович и членове на украинското правителство, ако не бъде подписано споразумение за асоцииране с Европейския съюз.
Всъщност текстът е публикуван в платформата "Ние, народът" за онлайн петиции на американските граждани, отправяни до Белия дом и искането, лансирано в нея, не произхожда от американските власти.

"Ние не можем да се примирим с факта, че президентът Виктор Янукович и неговото правителство отказват на народа на Украйна сближаване със западната цивилизация. 
Ние искаме да бъдат наложени персонални санкции на г-н Янукович и на членове на правителството на Украйна, ако г-н Янукович не подпише споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС по време на срещата на върха на Източното партньорство във Вилнюс на 29 ноември 2013 г.", пише още в петицията. 

Администрацията на президента Обама е дала възможност на гражданите да се възползват лесно от правото си, гарантирано от Първата поправка на американската конституция - да отправят петиции до властта. Ако те съберат 100 хил. подписа в рамките на един месец, Белият дом е задължен да им отговори. 

В началото на годината администрацията например трябваше да отговори на петиция защо САЩ няма да строят "Звезда на смъртта" - като тази от филмите "Междузвездни войни". Според тогавашните правила петициите трябваше да съберат само 25 хил. подписа за месец, а тази конкретно беше събрала почти 35 хил.
За момента петицията, отнасяща се до Янукович, е подписана от малко над 1800 души. Срокът за достигане на нужните подписи е 26 декември.

Добре,че все още има мислещи хора и политици! А гадовете се пукат,че този път не им се отвори парашута,въпреки петата им колона на чело с крадливата маймуна,която се прави на украинка! Пък не е и Сърбия,че да и пратиш демократично послание по въздуха!Н.М.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19830708
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930