Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2014 18:47 - Кой управлява България?http://www.epochtimes-bg.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 786 Коментари: 0 Гласове:
1



Кой управлява България?

 

 
 
 
 

БСП не управлява. Кой тогава? Списъкът с изоставените предизборни ангажименти на БСП става все по-дълъг. Партията е напълно изолирана от процеса на управление и все повече прилича на параван на нечия чужда власт, пише в коментара за Deutsche Welle Иван Бедров.

"Ангажиментът практически е изпълнен" - така в първото си интервю за годината премиерът Пламен Орешарски отговори на въпроса за очакваните и обещани от БСП преди изборите данъчни промени. С това той на практика заключи чекмеджето с предизборната програма на социалистите, която лично беше представил миналата година. Наред с ангажиментите в данъчната сфера БСП забрави и за редица други свои обещания. А отказът всеки път се обяснява с липсата на съгласие от страна на партньорите от ДПС.

Единици са гласовете сред червените, които забелязват това противоречие – водещата партия, която осигурява най-много депутати за мнозинството, която дори е излъчила министър-председателя, на практика не управлява. Популярни лица от левицата твърдят, че ръководните органи на партията почти не заседават, а когато все пак това се случва, те не се занимават с управлението. Представители на местни организации алармираха, че в регионите се случва същото и БСП е в положението на заложник. Точно както в онази петъчна сутрин на 14 юни, когато Сергей Станишев изведнъж съобщил на своите депутати: "Или гласуваме Пеевски, или правителството пада".

БСП обеща още от тази година премахване на плоския данък от 10% и замяната му с прогресивна ставка за облагане на доходите. Не го изпълни. Обеща въвеждане на т.нар. данък "богатство", при който удръжката за доходите над 4500 лв. месечно да стане 20%. Идеята обаче беше сериозно променена и "богати" се оказаха всички с доходи над 2700 лв., а предложеният данък падна от 20% на 15%. Дори и това обаче не беше направено след удобното скръцване със зъби от страна на ДПС.

БСП обеща и нулева ставка за най-ниските доходи. Това обещание беше видоизменено и сега най-бедните продължават да плащат всеки месец данък, но след една година биха могли да поискат държавата да им го върне. Обещано беше и семейно подоходно облагане, но премиерът обясни, че вече изобщо нямало смисъл това да се обсъжда. Обещаха и отмяна на приетата от предишното правителство пенсионна реформа, която предвижда постепенно увеличение на възрастта за пенсиониране. Отмяната се превърна в "замразяване" само за една година, а социалният министър Хасан Адемов (ДПС) предупреди, че обещаните социални жестове могат да доведат до там, "че да не можем да плащаме дори и ниския размер на пенсията". И тази серия от обещания беше пратена в чекмеджето.

Не отмениха 10-процентния данък върху доходите от лихви, а само го намалиха на 8%. Подобно символично изпълнение на предизборно обещание се случи и с партийните субсидии – те бяха намалени от 12 лева на 11 лева годишно за получен глас и пак остават нахално огромни. Обещаното строителство на АЕЦ "Белене" също вече е някъде в коша. Обещаната либерализация на режима за пушене все пак беше внесена в парламента и социалистите спокойно могат да казват на своите избиратели "Е, опитахме, ама не стана".

Пълното разминаване между предизборни обещания и управление не е патент само на БСП. Винаги досега обаче в годините на т.нар. преход в тази партия е имало дебати. Конгресите драматично приемаха завоя към пазарна икономика и необходимостта от приватизация, по-късно и ориентацията към НАТО, след това съгласието за настаняване на американски военни бази, дори на Станишев му се налагаше да обяснява пред съпартийците си защо БСП въвежда плосък данък. Днес дебати няма, а партийният актив научава от медиите какво прави или не прави собственото му правителство.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19792836
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930