Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2014 20:00 - Euractiv: ЕНП засилва натиска над Шулц заради твърдения за манипулиране на обществени поръчки на Парламента https://www.bivol.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 897 Коментари: 0 Гласове:
0



Euractiv: ЕНП засилва натиска над Шулц заради твърдения за манипулиране на обществени поръчки на Парламента от Euractiv

image

Сергей Станишев и Мартин Шулц, снимка БГНЕС

Предизборната кампания в ЕС претърпя яростен обрат в сряда (29 януари) след като дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) нападна председателя на Европейския парламент Мартин Шулц заради договор за 60,000 евро присъден на съпругата на Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

На 31 октомври миналата година българският новинарски сайт Бивол съобщи, че фирма за връзки с обществеността, ръководена от съпругата на Станишев, Моника Станишева, е спечелила обществена поръчка на Европейския парламент за 60,000 евро за проект за популяризиране на евроизборите в България.

От тогава германският евродепутат Ингеборг Гресле (ЕНП) бие камбаната за да алармира за „очевиден“ конфликт на интереси с участието на някои от най-известните фигури в европейското семейство на социалистите. Германското списание Дер Шпигел (Der Spiegel) писа за обвиненията в броя си от 21 декември.

Проектът е финансиран от Европейския парламент и се свежда единствено до сайт, който обяснява на българското общество как функционира институцията. Според експерти, цитирани от българската преса, сайтът е изграден на базата на безплатен софтуер и съдържа информация копирана директно от официални страници на институциите на ЕС.

Политически услуги?

„Когато служители на Европарламента под ръководството на социалистическия председател Мартин Шулц сключват договор за 60 000 евро със съпругата на председателя на ПЕС - това мирише на политическa услуга”, Гресле заяви днес (29 януари) на официалния сайт на групата на ЕНП.

"Използва ли г-н Шулц парламентарни фондове, за да помага на политическите си приятели?", попита тя.

Гресле, която е говорител на групата на ЕНП в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, припомня в изявлението си, че Станишев ще оглави листата на Българската социалистическа партия (БСП) за европейските избори.

Конфликтът на интереси е очевиден дори преди г-н Станишев да обяви, че ще бъде кандидат за европейските избори, каза Гресле, добавяйки, че Шулц трябва да излезе чист от тази история и да обяви публично обстоятелствата и процедурите, по които е отпусната тази безвъзмездна помощ на фирмата на съпругата на Станишев.

Във вторник Станишева, която е ПР експерт, ръководител и главен изпълнителен директор на фирма за връзки с обществеността, наречена „Актив Груп“ (Active Group), обяви, че се оттегля от проекта „заради спекулациите около него“.

Тя заяви още, че връща първоначалната вноска от 29,679.93 евро.

„Злонамерени обвинения“

В писмо, публикувано на интернет страницата на Дневник, партньорският сайт на Юрактив (EurActiv) в България, Станишева обяснява, че нейната фирма е спечелила проекта след участие в открита конкурсна процедура, като, по нейните думи, това е било признание за професионализма на екипа й.

„В последните месеци обаче, сме свидетели на поредица от опити, той да бъде натоварен с необосновани и злонамерени обвинения, да бъде употребен безпринципно и спекулативно в политически противоборства. Като агенция, която гради своята професионална репутация повече от 12 години, за нас е невъзможно да поставим под риск смисъла и целите на този проект. Дейностите, заложени в него имат за цел да изграждат доверие, а не да служат за храна на нездрави политически интереси.“, пише в писмото.

Лидерът на ПЕС Станишев защити жена си, заявявайки, че тя се занимава с подобни проекти преди да сключат брак през 2013 година.

„Нали не намеквате, че тя трябва да спре да работи?“, казва той, според цитати в пресата.

Юрактив помоли Шулц за коментар и ще публикува реакцията му веднага след като я получи. Според наши източници, Шулц е концентриран върху изборната си кампания за заемане на поста на Жозе Мануел Барозо като председател на Европейската комисия и изтръпва от всяка новина, която би могла да обърка плановете му.

Станишев е под политически натиск у дома, където бившият му политически ментор и бивш президент Георги Първанов го обвинява в лошо управление на социалистическата партия. Първанов беше лидер на Българската социалистическа партия (БСП) от 1996 г. до 2001 г., когато беше избран за президент и остави юздите на партията на Станишев.

Сега Първанов казва, че „най-голямата му грешка“ е, че е направил Станишев свой наследник в БСП. На изборите за Европейски парламент, Първанов ще подкрепи отделна листа, начело с Ивайло Калфин, уважаван евродепутат, който дезертира от БСП на 13 януари поради сериозни политически различия със Станишев.

ПЕС ще проведе конгрес в Рим на 1 март. Смяната на Станишев като лидер на ПЕС не е в дневния ред, казаха източници на Юрактив.

Позиция

Бойко Борисов, бивш министър-председател и лидер на партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България), която е свързана с ЕНП, и която според социологически проучвания е най-голямата политическа сила в България, заяви, че фактът, че Станишева е върнала финансиране от Европейския парламент е „срам за България“.

„Явно в България може да се взимат пари от обществени поръчки, от тази фамилия“, каза той, визирайки слухове, че обществените поръчки са облагодетелствали фирми притежавани от Станишева.

„Ако е било честно, ако е било принципно, те няма да връщат пари. Ще се защитят“, каза Борисов.

Статията е публикувана на 29.01.2014 базираното в Брюксел онлайн издание Euractiv. Превод: Биволъ





Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697766
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031