Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2014 17:13 - Глас срещу референдума е удар по демокрацията http://www.segabg.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 2188 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 31.01.2014 19:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Глас срещу референдума е удар по демокрацията Как е възможно да си народен избраник и да те е страх от гласа на народа? Петьо Цеков
image
Петьо Цеков
Дори самото политическо говорене срещу референдумите трябва да бъде инкриминирано. Да бъде вкарано в Наказателния кодекс - в глава "Престъпление против републиката". Ако депутат, примерно, каже от парламентарната трибуна, че няма смисъл от референдум, тъй като той нямало да реши нищо, то този депутат моментално трябва да се върне на село, да изрови скатаните по време на мандата пари от дюшека, да ги занесе с куфар в хазната и след това трябва да отиде в софийския централен за период от 1 до 3 г. при първоначален строг режим. Много строг. И без това тази държава се управлява от бивши или бъдещи затворници.

Шега? Не, каква шега? Не може да си прокламирал, че "цялата държавна власт произтича от народа", не може тази власт да "се осъществява от него непосредствено", не може да се удряш в гърдите, че по конституция си представител на целия народ, и в същото време да крещиш, че
простите, глупави и подкупни плебеи не бива да се изказват, щото може да сгрешат и да объркат свещения ред.
Немея пред аргументите на ДПС, БСП и онова недоразумение "Атака" срещу предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждането на национален референдум с три въпроса - за мажоритарен вот, за задължително гласуване и за електронно гласуване.
Всеки е виждал тонове политическа наглост, но това е нещо различно. Тази националсоциалистическа наглост на БСП и "Атака", примесена с либерално-ориенталските псевдоинтелектуални бъртвежи на Лютви Местан, директно къса обществения договор. Ние, простосмъртните неполитици, минаваме от трудови на временни правоотношения с Тях, ставаме случайни изпълнители, които за целите на предприятието Власт можем да бъдем сменени без предизвестие. Онзи ден се питах как е възможно сред социалистите да има депутат от ЕНП!? Днес се питам това, което се питах и на 14 юни м.г. - защо не си тръгват с мир тези хора?
Не съм фен на мажоритарния вот, но едва ли ще гласувам с "Не". Със сигурност ще отхвърля задължителното гласуване и със сигурност ще подкрепя електронния вот. Експресната ми анкета сред десетина дремещи пред телевизора нежурналисти установи, че трудно може да се прогнозира крайното решение на народа при едно такова допитване. На директно зададен въпрос последва детайлен анализ на "актуални" въпроси от рода на: "Кво прави първата дама?", "Бойко бръкна ли му в окото тогава или не?" и "Има ли офшорки този човек?", минахме през "Сидеров пие ли?" и "Барека с кои е?". Накрая всички се кахъряха: "Как го прецакаха онзи Бисеров" и доразводниха темата с: "Първанката ще му дръпне ли гласове на онзи комсомолец..."
Разбира се, всичко това няма значение. Няма абсолютно никакво значение кой номинира Плевнелиев. Няма никакво значение той добър президент ли е или лош. Дори няма значение дали неговото предложение за референдум обслужва интересите на ГЕРБ. Още по-малко значение има що сега ще го правим този референдум, а не друг път. Единствено важното е, че мижавата пряка демокрация в България, която досега се пробужда само за да обслужи нечий политически проект, трябва да бъде подкрепена, защото обратното е още повече власт в ръцете на онези организирани групи, които, прикрити от медии, преразпределят на воля обществените блага.
И за да бранят делегираните си права, те лъжат
Мая Манолова лъже, че "с дело № 4 Конституционният съд е обявил електронното гласуване за противоконституционно". С решение № 4 от 4 май 2011 по конституционно дело № 4 КС не прави това. Там КС се съмнява, че има достатъчно гаранции за съхранение на данните, страхува се от семеен вот и др. подобни. Но там КС казва в пряк текст: "Само за себе си електронното гласуване не е противоконституционно, бидейки вид дистанционно гласуване, каквото е отдавна практикуваното в други държави гласуване по пощата; принципно не е в противоречие с международни договори, по които Република България е страна".
Манолова трябва да е наясно, че след монтанската правна школа не е задължително да идва кюстендилската. Щото и в Бобов дол искането за промяна в конституцията не го наричат "противоконституционно". Не знам Мая ли го заблуждава, но и Станишев здраво лъже, че референдум, на който да бъде поставен въпросът за задължително гласуване, е противоконституционен. Не е. Един въпрос не може да е противоконституционен Един въпрос може да е недопустим по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Но конкретно този въпрос дори не е и такъв. Недопустимите въпроси са изброени в чл. 9 на закона. Този е допустим. И след като хората решат, че искат мажоритарни избори, НС трябва да си свърши работа и да промени конституцията. Толкова.
И Станишев, и Манолова лъжат, че с референдума някой иска да попречи на прекрасното им изборно законодателство. Едното няма нищо общо с другото. Тоя Изборен кодекс го мъдрят вече осми месец и е крайно време да го родят най-после, въпреки че дори и на специалистите им е трудно да видят някакви съществени промени в него.
"Президентът, който беше "против" референдума за "Белене", сега изведнъж стана "за" референдум", викаше вчера Станишев. Така е, прав е. Прави са и всички, които напомнят, че Плевнелиев общо взето проспа дебата за промените в изборното законодателство. Само не мога да разбера защо Станишев, който мъкнеше кутии с подписки и сам агитираше по улиците за участие в онзи ядрен референдум, сега е "против". Чувам доводите му - някои от тях са разбираеми, логични. Но това само подчертава още веднъж, че поставените въпроси са спорни и обществото наистина трябва да се произнесе. Доводите на Станишев срещу електронното гласуване например не могат да са доводи срещу референдума. Ненавистта на Сидеров срещу Плевнелиев не може да бъде глас срещу пряката демокрация. Дори страхът от "лош" резултат не може да бъде довод. Тази държава е такава, каквато я направим. Досега нямаме много успехи. И бъдещите ни грешни решения едва ли могат да объркат повече перспективата.

Единственото,което мога да кажа по повод материал е,че защиттата на електронното гласуване е манипулация и национално вредна!След като отдавна се доказа от американски неправителствени организации,че софтуерът на тези машини,дава възможност за обръщане на резултата реципрочно,или както си го заложите,...сега да го вкараме у нас!След доказателствата в америка,направиха и изобличаващ филм,електронните машини се поръчаха отново на същата компания и със същият софтуер!Така,че ясно ли ви е,за какво става въпрос и какво се гласи? Пчеличката Мая обща,обрала меда на много политически цветове у нас,може да си ги приказва,каквито иска и има възможност за това! Това не означава,че говори истината независимо от комунистическият и плам!А истината е една!Електронното изборно престъпление ще е трудно доказуемо и у нас едва ли ще се намерят специалисти да развенчаят мита за честността на електронните избори! Американците си внесоха специалисти от Финландия за това,доказаха го и нищо не последва! Ние какво?Чакаме електрониката,като панацея за честни избори???Айде стига наивност!Това не трябва да мине!
Н.Москов





Гласувай:
2


Вълнообразно


1. mt46 - Аз съм за референдуми...
31.01.2014 18:40
Но с по-съществени въпроси, като:
1. Брой на депутатите - 80, 120, 160, 240 /давам примерни числа/...
2. Държавна субсидия за партиите - 2 лв. , 4 лв. , 6 лв., 11 лв. на глас...
3. Национализация или не в стратегически области - енергетика, водоснабдяване...
4. Излизане или не от ЕС и от НАТО...
Важно е да се уточни кога референдумът е законен - при 20, 30 или 50 % участие... Според мен е нужно да се въведат електронни референдуми, необвързани с избори /за евродепутати или други избори/...
цитирай
2. nikikm - Аз съм за:
31.01.2014 23:52
Премахване на субсидиите,
Премахване на партиите,
И реализиране на референдум по т.3 и 4
И внимателно с електрониката,човешко творение!Мисля,че по-горе изказах мнение!Много неща са възможни при нормално общество,ние не сме!
цитирай
3. borko83 - Аз съм твърдо против
01.02.2014 09:51
Не може в държава, която поне официално е приела принципите на демокрацията, да предлага задължителното гласуване. Както не може със зло да твориш добро, така не може с недемократични мерки да работиш за демокрацията. Задължителното гласуване ще бетонира статуквото. Гласуването е право, а не задължение. Може би Герб имат интерес от него, осъзнавайки факта, че много хора са отвратени от политиката на БСП и ДПС, която е в невероятна вреда за България. И по принуда биха гласували за тях според техните анализи. Но пък и много хора изпитват същите чувства и към политиката на Герб от близкото минало. Защото реално Герб И БСП са двете лица на едно и също зло. ОСвен това е твърде вероятно управляващите да залагат на женската тактика и да се правят, че са против, когато в същото време го искат, защото такова гласуване ги устройва идеално. Много старци поради напреднала възраст ще бъдат принудени насила да се разходят до урните, за да не им вземат от оскъдния залък с предвидената глоба, ако не гласуват. А те традиционно гласуват за любимите си оправячи. Същото важи са малцинствата, които ще бъдат мобилизирани с познатите плашила, развявани на избори от ДПС и БСП, а от скоро и от новите по-радикални етнически партии, създадени по чужд проект. И те гласуват за БСП - ДПС. Единствената истинска алтернатива и кауза засега остава национализма, но няма нужда вота да става задължителен, за да гласуват хората за нея. На практика в България проблема е във фундамента, а липсата на реален избор е следствие. В България няма истинска демокрация , а диктатура на чуждата и българската олигархия. Която си пазарува политиците. И не задължителното гласуване ще реши проблема, а смяната на формата на демокрация и изборна система.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19808818
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930