Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2014 19:45 - Кой източва еврофондовете? България, разбира се?!http://www.epochtimes-bg.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 791 Коментари: 0 Гласове:
0



Кой източва еврофондовете? България, разбира се?!

imageДе факто, загубите от корупцията се равняват на европейския бюджет за една година. Досега Европа отказваше да признае, че е затънала в корупция и че огромна част от всичките €327 млрд., които се отпускат за общо 271 региона в 27 държави-членки попадат в ръцете на организираната престъпност, местната олигархия и политици, обвързани със схеми за източването на фондовете...

 
 

Европейската комисия публикува първия си доклад относно нарастващата и придобила рекордни нива корупция в Евросъюза

С огромно закъснение ЕК най-накрая състави и публикува доклад относно корупцията, която се шири във всички държави-членки.

Според докладът, корупцита нараства осезаемо и се „шири в целия съюз“. Годишните загуби поради корупцията и източването на европейските фондове струва над €120 млрд. годишно на европейския бюджет. Де факто, загубите от корупцията се равняват на европейския бюджет за една година.

Досега Европа отказваше да признае, че е затънала в корупция и че огромна част от всичките €327 млрд., които се отпускат за общо 271 региона в 27 държави-членки попадат в ръцете на организираната престъпност, местната олигархия и политици, обвързани със схеми за източването на фондовете.

Обичайно държавата, която получава най-малко средства от еврофондовете и която и за новия програмен период отново ще получи най-малко средства се превърна в „носна кърпа“, в която всеки европейски лидер или чиновник от евросъюза се избърсва, когато бъде повдигната темата за рекордните нива на европейската корупция.

Истината е, че България е държавата, която най-малко може да бъде обвинявана. Въпреки, че българските политици и най-вече управляващите смирено приемат всеки размахан пръст и заплаха за спиране на средствата от еврофондовете по конкретна програма. Ии иначе казано – европейските лидери, чиито държави получават стократно повече средства от европейският бюджет отклоняват вниманието от себе си, сочейки превърналата се в „боксова круша“ България.

Математика за първи клас

Простата сметка показва, че България е получила за първите седем години от членството си в Евросъюза цели 24 пъти по-малко средства от изчислените загуби поради корупция в ЕС от € 120 млрд.

Страната ни е получила в пъти по-малко средства от предварително „договорените“ (доста пресилено е да се нарече „договаряне“ чинното изпълнение на всички желания, които ЕС ни постави, за да бъдем приети в 2007г.) – точно  5 050 688 522 лв до края на 2013г. По-трагичното е, че за същия период сме внесли в евробюджета повече, отколкото получихме - 5 227 600 000 лв. Или просто казано: за всяко € 1,3, което държавата ни внася в бюджета на съюза в края на годината получава € 0,70. Очевидно е, че митът за милиардите евра, които ще завалят над България и „светлото европейско бъдеще“ се сгромолясаха доста бързо и на преден фон изтъкна геополитическата действителност – България бе приета в НАТО и ЕС като поредния постсъветски „трофей“, в които Русия вече няма контрол. 

След 8-месечно разследване на Бюрото по независима журналистика и авторитетното издание „Financial Times“ адреса на крадците се оказа далеч от Източна Европа

В разследването си Бюрото и изданието Financial Times през 2010г. проследиха как е било разходвано всяко евро и къде е отишло то. Проследено е как общо над 646,000 реципиенти са разходвали получените от еврофондовете средства. През 2010г. все още от Европа отказваха да признаят, че континента и съюза тъне в ширещи се безработица и корупция и дори възпрепядстваше подобни разследвания, отказвайки да предостави информация. От Бюрото заключават, че като цяло във всички държави-членки няма ясна публична отчетност и информация как се разходват парите от фондовете. България е дадена за пример като държава, в която регулярно в интернет сайт се публикува информация, добре забутана сред цялото съдържание на уебстраницата, което е повече от недостатъчно и ненадеждно средство за информиране на българските данъкоплатци как практически се разходват техните пари – защото, както сметнаха и „първолаците“ България внася повече пари, отколкото получава, но пък е принудена да разходва тези пари само по инфраструктурни проекти и подобни, а не по начин, който реално да подобри икономиката и социалните условия на българските граждани.

Бюрото и „Financial Times“ заключават, че примерно една от най-крупните, сраснала се с властта италианска мафиотска организаци – Ндрагента изцяло се е „специализирала“ в източването на еврофондовете, а Италия е страна, която получава много повече от европейския бюджет, отколкото България.

Очевидно е, че по-наложителна нужда от мониторинг има в държавите, които получават най-много пари от европейските фондове и съответно са основните виновници за огромните загуби на европейски бюджет и съответно нашите и на всички европейски данъкоплатци средства, а не само за България и останалите държави-членки в „задния двор“ на евросъюза.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19804807
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930