Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2014 20:54 - Канал за оръжие тече през Украйна към Русия От Redactor | на 27/03/2014 прочитания: 76 | Новини 42707_300_225_2 Феде­рал­ната служба за сигур­ност на Русия пр
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 840 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Канал за оръжие тече през Украйна към Русия    

image

Феде­рал­ната служба за сигур­ност на Русия пре­сече канал за кон­тра­бандна доставка на оръжие от страни на ЕС през тери­то­ри­ята на Украйна за Русия, съобщи ИТАР-​ТАСС. Използван е бил автомо­би­лен и жп транспорт, както и пощен­ски опе­ра­тори. Задър­жани са били няколко участ­ници в кри­ми­нална групи­ровка — укра­ин­ски и руски граж­дани, запо­до­зрени в орга­ни­за­ци­ята на канала, чиято крайна цел е била про­даж­бата на оръжи­ето в раз­лични райони на Русия.

В момента на задър­жа­нето и послед­ва­лите обиски в домо­вете на аре­сту­ва­ните са били иззети няколко десетки еди­ници раз­лични марки писто­лети, кара­бини, вин­товки, патрони, взри­вни веще­ства и запасни части за огне­стрел­ното оръжие. Срещу задър­жа­ните са обра­зу­вани дела по кри­ми­нал­ния кодекс. След като банди и ради­кални акти­ви­сти от Май­дана през послед­ните сед­мици напад­наха и разгра­биха военни скла­дове и поде­ле­ния на укра­ин­ската армия, чер­ните търговци на оръжие осо­бено се раз­движиха. Във връзка с това рус­ките мит­ни­че­ски служби заси­лиха кон­трола по руско-​украинската граница.

По-​рано стана известно, че в Киев са били пре­хвър­лени няколко сто­тин чуж­де­странни наем­ници. По данни на военно-​дипломатически източ­ник на агенция „Интерфакс” става дума за „сътруд­ници на частни военни компа­нии с голям опит в бойни опе­рации в раз­лични кра­ища на света”. Съобщава се за около 300 – 400 наем­ници, при­стиг­нали с въоръже­ние, спе­ц­обо­рудване и екипи­ровка. Мно­зин­ството от тях са от САЩ, като преди това са били с частни дого­вори в Ирак и Афганистан.

Прави впе­чат­ле­ние, че наем­ниците на аме­ри­кан­ски частни военни компа­нии, които често изпъл­ня­ват зада­ния на пра­ви­тел­ствени служби на САЩ — от Държав­ния депар­тамент и Пен­тагона до ЦРУ, са при­стиг­нали с обик­но­вени път­ни­че­ски и чартърни полети. Без много шум те са били наста­нени в няколко киев­ски хотела. Основ­ната част от тях са сътруд­ници на фирмата Greystone, на чийто сайт в интер­нет пише, че „предо­ставя услуги на добре подго­т­вен, обра­зо­ван и запо­знат с кул­ту­рата на други страни пер­со­нал за орга­ни­зи­ране на опе­рации в десет страни на три континента”.

Фирмата е дъщерна струк­тура на компа­ни­ята Blackwater, ста­нала скан­дално известна в сре­дата на 2000 години с убийството на десетки мирни ирак­чани. За да „изчи­сти” реномето си, през 2009 г. компа­ни­ята смени името си на Хe Services, а през 2010 г. — на Academi. Пред­метът на дей­ност обаче остава същият и ней­ните „вой­ници на съд­бата” пред­став­ля­ват цяла армия от няколко хиляди души, разпо­лагащи с най-​модерно стрел­ково оръжие, вер­то­лети и дори безпи­лотни самолети.

Каква може да бъде зада­чата, с която са нато­ва­рени наем­ниците в Украйна? Военни експерти разглеж­дат две вер­сии. Пър­вата е, че те ще трябва да защи­тават новите вла­сти от нарастващото недо­вол­ство на ултра­дес­ните орга­ни­за­ции и тех­ните май­дан­ски банди, или от назря­ващия гняв на укра­инците, чието обед­ня­ване става все по-​непоносимо. Вто­рата вер­сия е, че отвъд­мор­ските воини са били наети от укра­ин­ски олигарси, които бяха назна­чени на губер­на­тор­ски постове в юго­източ­ните рус­ко­е­зични райони на стра­ната и про­те­стите срещу тях­ното управ­ле­ние вече обхваща няколко десетки гра­дове. В Донецк са били забе­ля­зани марши­ру­ващи по града групи от тежко въоръжени „мъл­ча­ливи” вой­ници, обле­чени в непо­знати до момента униформи.

Автор „Русия днес“




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19845735
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930