Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2014 20:12 - Административният съд се произнесе в полза на обществото за златните концесии http://zazemiata.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1462 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 01.04.2014 20:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Административният съд се произнесе в полза на обществото за златните концесии

 

През август 2013 г. един българин – Роман Кендеров, активист и организатор на протести срещу ограбващите договори за добив на ценни метали – иска от Министерство на икономиката информация за договорите на България с концесионерите на подземни богатства: злато, мед, сребро, платина, германий, молибден, волфрам, кадмий и още 40 метала. Министерството отказва достъпа, оправдавайки се с отказа на концесионерите да разкрият договорите. Роман завежда дело срещу този отказ.

На 14 март 2014 година Административният съд в София решава, че договорите за златните концесии са от обществен интерес и Министерството е длъжно да ги разкрие.

Съдът казва:

„…Информация за това при какви условия се осъществява търсенето, проучването, добива и първичната преработка на подземни богатства, представляващи изключителна държавна собственост /чл.18, ал.1 КРБ/ и дали се спазват предвидените в закон предпоставки за това, несъмнено представлява информация, безспорно свързана с обществения живот в Република България.
Съдът намира, че исканата от жалбоподателя (Роман Кендеров) информация е „обществена“ по смисъла на чл.2, ал.1 ЗДОИ, и тъй като дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължени по закона субекти – в случая министъра на икономиката и енергетиката, който съгласува проектите съгласно чл.82 Закона за подземните богатства…“

„…Съгласно легалната дефиниция за „надделяващ обществен интерес”, съдържаща се в §1, т.6 от ДР на ЗДОИ, такъв е
налице, когато чрез исканата информация се цели разкриване на корупция и злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на субектите по чл.3…“

„…Такъв интерес се предполага до доказване на противното в случаите на §1, т.5 от ДР на ЗДОИ, и в частност в случая по б.”е” – когато исканата информация е свързана със страните, подизпълнителите, предмета, цената, правата и задълженията, условията, сроковете, санкциите, определени в договори, по които едната страна е задължен субект по чл. 3 от с. з. Позоваващият се на този текст не е длъжен да доказва съществуването на надделяващ обществен интерес; онзи, който твърди обратното, е длъжен да го докаже. Мотиви за липса на надделяващ обществен интерес в решението на главния секретар на МИЕ, върху когото лежи доказателствената тежест да обори законовата презумпция, липсват…“

Поздравяваме Административния съд – София и съдия Веселина Женаварова – 31 състав, Второ отделение, за доблестта да постановят това справедливо решение в полза на българския народ!

Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок.

Вижте цялото решение на съда

 

България е държавата с най-ниски доходи от собствените си подземни богатства. В света! Тук концесионната такса е 1,5%, а данък печалба – 10% = 11,5%. Африканските страни, богати на злато и други стратегически метали взимат от концесионерите над 50% такса + данък. В повечето от тях държавата има пряко участие в концесиите.

В Европа: Във Франция всички ключови концесии са държавни. В Норвегия държавата държи задължително 90% от всяка концесия за подземни богатства.

Наскоро киргизстанският народ след бурни протести и полицейско насилие изгони чуждестранните концесионери на злато. Народът в тази бедна страна реши, че 33% концесионна такса е несправедлива и го ощетява. В България таксата е 1,5%

Министерството има възможност също да изрази вярност към обществения интерес, не към този на чуждестранните компании, и да даде договора. А може и да обжалва съдебното решение.

Десетки българи завеждат дела срещу правителството заради отказа му да покаже на обществото договорите за златните концесии http://zazemiata.com/



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. olivie - И още
01.04.2014 20:51
Шулева предоговори таксата на 0.75%, след като не успя да продаде и да изкяри от Булгартабак. За да престанат тези увреждащи обществените интереси договори е необходимо само да се гласува закон комисионната от всяка сделка да отива не в джоба на озовалия се с писалка на точното място политик, а във фонда за лечение на деца в чужбина. ББ го направи извън закона, ама никой не разбра и всички виеха, че са ги ограбили и в края на краищата му подляха вода.
цитирай
2. nikikm - Приятелю,
01.04.2014 22:14
не трябва да има комисиони,нито лобиране,което си е узаконена корупция! Не се ли направи в интерес на народа,било то закон или сделка,те са нищожни,невалидни и направилите ги и осъществили,подлежат на съд,като национални предатели!
цитирай
3. olivie - Моите уважения, но има международно търговско право и
02.04.2014 09:17
ДА, това е узаконена корупция 10% комисионна. Щом не може да се премахне - то поне да се вкара във фонда за лечение на деца в чужбина. Но не по Боковски /царски/ начин, а със закон. Няма как да се премахне нещо, което не е създадено от нас. Както и търговията в международни води за която не се плащат данъци.
цитирай
4. nikikm - Оливие,
02.04.2014 21:39
ти ми говориш за изпиране на пари!Признаваш,че е корупция,но щом се използва за деца...Това не е удар срещу корупцията,а индулгенция.Не се сърди! А,ако си мислиш,че нещо не може да се промени,НИКОГА НЯМА ДА МОЖЕШ! Най-вредните внушени ни мисли на нас, Българите са: че нищо не зависи от нас,че е прекалено рано,че вече е късно,че не може да се промени,че сами сме си виновни,че сме виновни,че сме нищожни,че другите са културни и умни,а ние не и пр. НА ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ! БЪЛГАРИЯ Е ОСНОВАТА НА СВЕТОВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ! ТОЧКА! СРЕЩУ НАС СЕ ВОДИ ВОЙНА,НО НИЕ НЕ ЗНАЕМ! УНИЩОЖАВАТ НИ БИВШИ НАШИ СЛУГИ! И ТОВА НЯМА НИЩО ОБЩО С ГРАНДОМАНИЯ,ИЗХВЪРЛЯНЕ И ПР. ИМА ОБЩО С ИСТИНАТА,С ИСТОРИЯТА,КОЯТО СЕ УКРИВА И ФАЛШИФИЦИРА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19811401
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930