Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2014 23:09 - Васил Василев: Държавите от Северна Африка умишлено насърчават миграцията към Европа http://nreporter.info
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 848 Коментари: 0 Гласове:
1



Васил Василев: Държавите от Северна Африка умишлено насърчават миграцията към Европа

image

Васил Василев, бивш журналист – международник, дългогодишен кореспондент в Близкия Изток, в интервю за Агенция „Фокус”
. Текстът е със съкращения.

- Подценява ли Европа ролята на Северна Африка в спирането или обратно, в толерирането на емигрантска вълна?

- Северна Африка и държавите, които са там, правят всичко възможно да улеснят емиграцията към Европа. Както от страна на Мароко, така и Тунис, Либия, Алжир, всичко бяга към Европа. Включително бягат и при нас хора – нещастни, бедни, които за парче хляб са готови да преплуват Средиземно море, само и само да се докопат до европейския бряг и там да легнат на социалните помощи и така да изживеят живота си. Не бива да се хранят никакви надежди, че които и да са власти, в която и да е северноафриканска държава, ще направят нещо за обуздаване на емиграцията. Тази емиграция е толерирана, тя ще продължава да бъде подкрепяна от властите във всички тези държави и европейците трябва много сериозно да вземат мерки в това отношение, защото Европа все повече и повече ще бъде заливана от тези емигрантски вълни от Централна Африка до Средиземноморското крайбрежие.

- Винаги ли е била толкова голяма бежанската вълна оттам към Европа или сега със случващото се в Сирия се е засилила?

- Никога не е била толкова голяма бежанската вълна. Първо, защото всички бедни хора, които виждат, че не могат да съществуват по този начин, по който са си представяли, че могат, не могат да го реализират това нещо в държавата си. Затова гледат да се махнат и да отидат в Европа или Америка. Но до Америка е много по-трудно, много по-сложно. Европа е на две крачки от тях. Емигрантската вълна, още един път казвам, ще се засилва и може да вземе огромни размери, ако Европейският съюз не вземе някакви мерки. Но мекушавостта на европейските ръководители, тяхното желание да не посрещнат истината в очите и да се справят с нея, да намерят някаква формула е причина за това в следващите години Европа да бъде наводнявана все повече и повече от подобни емигранти. За нас това също е много опасно, тъй като емигрантите не са само от Северна Африка. Те идват и от Афганистан, от Пакистан, Бангладеш, минават през Турция, както виждаме безпрепятствено и се опитват през България да достигнат до Германия, Франция, Австрия, и другите страни в ЕС. Тези, които не могат да пробият, остават на наша територия, правят всичко възможно да останат в България и да си оправят живота по този начин.

За Кадафи и неговото управление, Васил Василев каза: „Мнението срещу този човек се обърна, поради зверствата по отношение на българските медицински сестри. Но той успяваше в някакъв момент да държи държавата; най-вече с него можеше да се преговаря за прекратяване на емиграцията, защото всичко зависеше от него. Той можеше да разреши огромна емиграция през Средиземно море, а можеше изцяло и да я спре. Сега, когато Кадафи го няма, никой не е в състояние оттук нататък повече да наложи такъв ред в либийската държава, че емиграцията да бъде намалена”.

Зорница Полеганова





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19841270
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930