Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2014 21:33 - Ток поскъпва - държава се тресе, АЕЦ-а нови схеми си плете. Автор: gikotev
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 522 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.07.2014 21:34


Ток поскъпва - държава се тресе, АЕЦ-а нови схеми   /за измама-Н.М./  си плете.  
Преди три дни (на 30-ти юни 2014 г.) на интернет страницата на АЕЦ "Козлодуй" се появява следното съобщение:
30.06.2014 Съобщение относно инвестиционно предложение

image

А ТУК можете да видите и същинското предложение (на 19 броя PDF страници):

image

Но за да добиете по-реална и конкретна представа, за какво точно става въпрос, нека да погледнем върху площадката на АЕЦ-а и околноста от птичи полет, с помоща на Google Earth:

image

Така от река Дунав, през действащия студен канал се взима вода, която охлажда каквото трябва (по технологични причини) да се охлажда и през топлия канал, защото вече е с по-висока температура, се връща обратно в реката. С червените цифри, в долния ляв ъгъл, съм обозначил номерана и месторазположението на шесте енергийни блока на АЕЦ-а. Както повечето от вас със сигурност знаят блокове 1 и 2 са спрени за винаги в края на 2002-ра г., а 3 и 4 - в края на 2006-та г. В момента работят само блокове 5 и 6.
Така излиза, че действащия студен канал е успявал в продължение на десетилетия (от 1974-та г.) да осигурява и обезпечава и шеста блока с нужните количества студена вода, а сега, години след спиране на почти половина та по мощност съоръжения, изведнъж се налага да се строи нов, допълнителен студен канал 2. Защо е необходимо и въобще необходимо ли е това? Нека видим първо обяснението на "инвеститора" и меринджей на АЕЦ-а Ив. Ген.:

image

Абсолютно всичко, във всяка една АЕЦ, където и да се намира тя по света, коетосе изгражда или модифицира в нея или около нея се прави за повишаване на безопасноста, защото всички те са по презумпция опасни. Защо тогава въобще ги строят?
Да не би това да означава, че до сега, в продължение на цели 40 години тези съоръжения не са били никога ремонтирани и рехабилитирани? Цъ-цъ-цъ ... Ти да видиш! Сигурно скоро ще прочетем за тях в Книгата на рекордите Гинес?
При почти два пъти повече мощности до преди 8 години не е имало необходимост от допълнителен източник, а сега изведнъж ... О чудо!
Последния "аргумент" на практика дублира предходния, но толко и позволява въображението на ядрената мафия. Вместо да се позоват на положителния международен опит от други братски и сродни АЕЦ? А може би такъв няма?

Излиза, че реално няма никаква необходимост от тази нова "инвестиция" (практически наши пари), която ще състави няколко десетки милиона лева. В публикуваното предложение не срещнах конкретна или ориентировъчна сума.

Защо е тогава цялата тази мъгла и мътилка, уважаеми дами и господа?
Ако пак погледнете сателитната снимка на площадката и прилежащите на АЕЦ-а райони, в горния десен ъгъл е посочено уникалното съоръжение ВЕЦ "Козлодуй", което се захранва от дебита на топлия канал, който от своя страна пък зависи от дебита на студения канал. Започна ли да ви се прояснава?
ВЕЦ "Козлодуй" беше пусната в експлоатация за първи път преди по-малко от години, след дългогодишни корупционни скандали и изнесени данни за повече от двойно оскъпяване на съоръжените с мощност от 5 електрически-МВт-а. (За сравнение всеки един от действащите блокове с номинална мощност от 1000
електрически-МВт-а.)

На практика новото "инвестиционно" предложение цели повишаване на мощноста на ВЕЦ-а и няма нищо общо с локумите, с които се опитват да ни олигавят. Кой печели от всичко това? (Не питам, кой губи, затото вие сте ми ясни. Ядрената мафия гледа на вас, като на непресъхващи дойни крави.) За да разберем кой печели нека видим как АЕЦ-а отчита своята продукция (произвежданата електроенергия) в реално време, на интернет страницата си:

image

Виждате ли някъде ВЕЦ? А? Не виждате? Погледнете още веднъж! НЕ?
Е, и аз не виждам. Отчита ли се въобще тази продукция, от съоръжение изградено с вашите пари? Ако не се отчита то кой прибира парите от реализацията на произведените около 3,6 милиона киловат-часа месечно? А кой ще прибира още повече парички, когато бъде реализирано новото "инвестиционно" предложение, пак с нашите пари, и мощноста на ВЕЦ-а нарастне? КОЙ?

КОЙ? КОЙ? КОЙ? КОЙ? ...

Е, сега. Пак ли всичко аз да ви казвам? Помислете малко.
Преди два дни влезе в сила новата, по-висока тарифа за цената на електроенергията. На есен обещават още. А по натам и още. Честито!

Г. К.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702863
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031