Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2014 22:09 - Загадките на украинската икономика http://bulgarian.ruvr.ru
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 684 Коментари: 0 Гласове:
0



Загадките на украинската икономика image

© Архивно фото: РИА Новости/Валерий Мелников

Експертите на Международния валутен фонд (МВФ) не разбират, какво става с икономиката на Украйна.

Те дори продължили командировката си в Киев за да съберат повече информация и за сега отложили превеждането на втория транш на финансовата помощ. В същото време, за независимите аналитици ситуацията в Украйна е пределно ясна: страната и така беше на границата на банкрут, а сега разпалената от Киев гражданска война в югоизточната част на Украйна унищожава останките на инфраструктурата и промишлеността.

ВМФ през април обяви за предоставянето на Украйна на двугодишен кредит в размер на 17 млрд. долара. Първият транш, малко повече от 3 млрд., скоро беше преведен, а с втория възникна забавяне.

Явно Западът започва да разбира каква яма е изкопал, и не само за Украйна, но и за цяла Европа. Западните медии постепенно променят тона на своите заявления. Например, агенция Ройтерс признала, че икономиката на Украйна се разрушава поради продължаващата от май война в югоизточните региони на страната. А английският вестник «The Guardian» публикува интервю с мирни жители на онези градове, които днес украинската армия и бойците от Националната гвардия изравняват със земята. Изданието отбелязва, че условията се нетърпими: в мнозинството домове няма вода, електричество и газ, мобилните съобщения работят с прекъсвания. Артилерийските обстрели и авиоударите унищожили водонапорните кули, електрическите мрежи, газопроводите. Бойните действия само на железниците в югоизточните региони нанесли загуби за 100 млн. долара.

И преди началото на гражданската война украинската икономика балансираше на границата на краха. Новите киевски власти сами не могат нищо да направят и явно разчитат на помощта на Запада. Заради получаването на помощ от МВФ на тях им се наложи да съкратят числеността на бюджетните служители и работници, да замразят размера на заплатите и социалните плащания, да повишат торифите на газ, отопление и електроенергия. И това е само началото, смята икономическият наблюдател Александър Кареевский:

- Ако трябва да се каже пряко, то Украйна е в банкрут. Само тази година за да погаси отрицателното салдо на платежния баланс, са й необходими 20 млрд. долара - т.е. повече от онзи кредит, която Украйна получи от МВФ.

Ето още някои показатели за състоянието на украинската икономика. Златновалутните резерви на Украйна само за юни се съкратили с 5%. Загубите на украинските предприятия се увеличили с повече от 5 пъти в сравнение с аналогичния период на миналата година. Тази година сеитбата е провалена, главно поради цените на гориво, които се увеличили с 35-40%. Хлябът поскъпнал с 30-70%, основните продукти - два-три пъти.

Западните транш
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_07_07/Zagadkite-na-ukrainskata-ikonomika-8439/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19832683
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930