Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2014 22:43 - Иван Лазаров: Българите през Средновековието са били много по-здрави от хората днес http://nreporter.info
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 2051 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Иван Лазаров: Българите през Средновековието са били много по-здрави от хората днес

image

Край Боянската църква се проведе Софийския средновековен фестивал, бяха пресъздадени бита, занаятите, военното дело и културата на хората от България, Византия, Ориента и Латинския свят. Наред с това бяха представени и традиционни храни и напитки от XII-XIV век.

Именно кухнята и кулинарните особености на народите спомагат за опознаването на епохата. Така например през Средновековието българите се хранели 1 път дневно по препоръка на византийски автори.

Преяждането и излишествата по отношение на храната били укорявани, а християнските пости се спазвали стриктно.

Оказва се, че и през Средновековието са се спазвали диети, макар и не точно в смисъла на думата, който влагаме днес, разказва историкът Иван Лазаров, който от години изследва хранителните навици и вкусове на българите от Средновековието.

„И тогава е имало мода в храненето, през X-XII век се е смятало, че е най-здравословно да се яде веднъж на ден, обикновено вечер, по препоръка на византийски автори. Храненето сутрин се е смятало за условие за леност. За да може да се работи през деня бодро и постоянно, трябвало едва привечер да се яде“, обясни историкът.

Лазаров уточнява, че и тогава са съществували кулинарни излишества, особено при представителите на висшата богата класа като свещеници и благородници. Като цяло обаче българите през Средновековието са били много по-здрави от хората днес.

„Дебелите хора тогава са били явление, което не е било така познато, както в наши дни. Просто времето, с което те са разполагали за храна, имам предвид най-вече обикновените хора, е било само в промеждутаците на тяхната работа. Освен това когато са били на път, на полето, хората са се хранели с плодове, зеленчуци и малко сирене“, допълни Иван Лазаров.

Освен с плодове и зеленчуци българите още тогава се хранели и с редица ястия, познати до днес. От Средновековието датират традиционните луканки и суджуци, които още тогава се приготвяли по същия начин и със същите подправки, доставяни по нашите земи от Индия и Китай.

Източник: bolgari.net





Гласувай:
1


Вълнообразно


1. nld - Средновековието ли?
11.07.2014 23:53
Какво значи по- здрави, и кой написа тези писания? Аз съм на 51 г., моята баба си гледа и сега световното, познайте на колко години е!
Доказателства за "Византия, Ориента и Латинския свят" - къде са, дайте ги какво са яли тези хора.

Общо казано, неиздържана и некадърна статия от човек, който не е запознат с много неща, или не иска да каже истината.

Заключение: По препоръка на "византийски" автори българите са се хранели 1 път дневно? Стига бе! Познавате ли истинската история?

Нашите баби и дядовци в момента са по-здрави от нас, но нека да оставим нашите предци от т.н. Средновековие на мира.

Иначе, поздрави от мен!
цитирай
2. nikikm - Иначе казано
12.07.2014 00:36
поздрави и от мен! Това е гледна точка!А,че са били,нашите предшественици по-здрави и по енергични,по-дълголетни,това е факт! Не е съвсем некадърна статията и ти я атакуваш доста общо,което пречи да ти се отговори по същество.Нищо лошо в отговорът ти,освен,ако не е нарочен!
Та, ти си на 51,аз съм на почти 69,мислиш ли,че можеш да ми кажеш нещо,щом се касае до възраст и последвал опит от това? При това все още не съм изперкал, или поне горе-долу! ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА,СА БЪДЕЩЕТО НА ЕДИН НАРОД! ТАКА НЕ СИ ГО ЧУВАЛ,НАЛИ? И АЗ ДО СЕГА НЕ СЪМ СИ ГО МИСЛИЛ! НО ПРОЗРЯХ,ЧЕ Е ПО ВЯРНО ОТ ТОВА,ЧЕ ДЕЦАТА СА БЪДЕЩЕТО! ПОМИСЛИ САМ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19803703
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930