Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2014 21:46 - ЕС и НАТО в потрес и истерия: След Китай и Куба (отново) и БРИКС (сега) - в СЪЮЗ със СИНОВЕТЕ на Великата Евро-Азиатска Мечка, разбудени от соросоиди в ОК-райна
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 613 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 20.07.2014 21:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ЕС и НАТО в потрес и истерия: След Китай и Куба (отново) и БРИКС (сега) - в СЪЮЗ със СИНОВЕТЕ на Великата Евро-Азиатска Мечка, разбудени от соросоиди в ОК-райна  

   Напрежението по границата с Украйна не попречи на президента и върховен главнокомандващ Владимир Путин да направи безпрецедентно едноседмично посещение в страни от Латинска Америка, което приключи със сключването на значими икономически проекти. Започна и възстановяване на военнополитическия съюз с Куба и Никарагуа с оглед да бъде разширен в южна посока, към гигантите на континента - Бразилия и Аржентина. Русия има нужда от алтернативи, от съюзници в Западното полукълбо, пише Любов Люлко в "Правда".
   Кремъл възстановява военнополитическия съюз с Куба и Никарагуа с цел да го разшири на юг с гигантите Бразилия и Аржентина
   Американците смятаха още от началото на 90-те години на миналия век, че Русия няма интереси в Латинска Америка - но стана ясно, че има, и то големи. Тук е от особено значение визитата в Куба, започнало с опрощаването на многомилиардния й дълг, натрупван още от съветско време.
    "След демарша от началото на този век, когато се отдръпнахме от Куба изцяло, водехме съвсем идеалистическа политика: отстъпвахме всичко възможно с надежда американците да го забележат и с множество благодарности да отвърнат по адекватен начин - коментира за "Правда" Виктория Легранова, аналитик по сигурността и бивш служител от въоръжените сили на САЩ. - Американците се държат другояче. Колкото повече отстъпваш, толкова повече те мислят за слаб и още повече се наежват. Ето защо обиколката е толкова важна. На Русия са нужни като въздуха алтернативни варианти, диверсификация във всички сфери."
 
    Легранова смята, че засега става дума за диалог в икономиката, "но при всяко положение тече и военно-политически диалог. Според мен това става в кулоарите, не за пред камери, но е факт".
    Русия има нужда от Куба, за да изгради там военнотехническа база за обслужване на свои кораби, подводници и самолети, за да възстанови силовия баланс, който й бе гарантиран в региона по съветско време. Това е крайно необходимо, за да създадем паритет на потенциалните заплахи в противопоставянето със САЩ.
    "За да присъстваме пълноценно в Атлантическия и Тихия океан, не е задължително да строим десетки военноморски бази, достатъчни са две-три, които да дозареждат корабите ни и да подсигуряват постоянно присъствие", посочва Виктория Легранова.
    Вече са направени стъпки в тази посока. През май т. г. Съветът за сигурност на Руската федерация и Съветът за национална отбрана на Куба подписаха меморандум за сътрудничество и договориха създаването на съвместна работна група. По време на посещението на руския президент бе сключено споразумение за модернизиране на морското пристанище Мариел, също и на международното летище с товарен терминал в близкия град Сан Антонио де лос Баньос. Това е вече първообраз на един бъдещ транспортен център.
    В Куба, Никарагуа, Аржентина и Бразилия бяха сключени важни икономически споразумения, и то реални инвестиционни проекти, а не заробващи договори като тези на МВФ, насочени към призрачни реформи, които водят до разпродажба на държавна собственост и кредитно робство за страните получателки. С участието на Русия в Куба ще бъдат изградени или модернизирани две топлоелектроцентрали, летище и пристанище, в Никарагуа Русия ще съдейства за строежа на трансатлантически канал, в Аржентина и Бразилия - за строителство на АЕЦ.
  
    Навсякъде са подписани споразумения, според които руски фирми ще участват в проучване и разработка на нови енергийни находища - на петрол и газ.
    Друг важен момент. В Куба и други страни – Никарагуа, Аржентина, Бразилия, Путин договори строеж или развитие на бази за навигация и позициониране от системата ГЛОНАСС. Не само че лансираме челни руски технологии, но получаваме и възможността да проследяваме американски потенциални цели.
    "Това, че имаме договореност за ГЛОНАСС, е добре само по себе си, може да монтираме там апаратура за проследяване, за радиоразузнаване. Ще стане лесно, това е скрита апаратура. Просто един сандък с апаратура. Ще е от огромна полза за Русия", заяви за "Правда" Александър Широкорад, военен експерт и публицист.
    Тази диверсификация е извънредно важна и за страните партньори на Русия. В случай че Аржентина например - заради позицията й по повод Малвинските острови (Путин предизвика ръкопляскания, като ги нарече с аржентинското им име, а не с англосаксонското /Фолклендските, б. р./), бъде санкционирана с изключване на системата Джи Пи Ес, страната ще мине на ГЛОНАСС.
    "Тази система точно определя примерно местонахождението на войскови подразделения, на кораби и танкови колони, дава възможност доста точно да се нанасят ракетни удари. Сиреч прави по-ефективно бойното използване на аржентинските въоръжени сили", отбеляза пред "Правда" Владимир Евсеев, директор на Центъра за обществено-политически изследвания.
    "Мисля, че виждаме един от възможните руски отговори срещу днешния безпрецедентен натиск върху Русия по повод Украйна - продължава експертът. - Това е много сериозен елемент от пазарлъка. Русия обаче естествено не е длъжна да свежда всичко до военнотехническо сътрудничество.  
     Икономическите проекти също ще удрят САЩ, тъй като Куба и до днес е обект на санкции, а Русия ще подпомага развитието на кубинската икономика, значи ще действа против американските национални интереси."
    Целта на Русия е Аржентина и Бразилия да влязат във фарватера на Куба и Никарагуа, наши верни съюзници в Западното полукълбо. След икономическото сътрудничество може да осигурим на Аржентина снабдяване с жизненоважни ресурси в енергетиката, въоръженията, военните технологии, особено ПВО - област, където Бразилия вече черпи изгоди. Нейното министерство на отбраната поръча на руската компания "Антей-Алмаз" да разработи система за противовъздушна космическа отбрана, отбелязва "Правда".
    Путин разговаря и с уругвайския президент. Хосе Мухика търси инвеститори за дълбоководно пристанище в Южния Атлантик - то е доста далеч от САЩ и според австрийското издание "Дер Щандарт" точно затова може да стане тих пристан, от който "да започне руска стратегическа експанзия".
След обиколката и предходното посещение в Китай вече е очевиден провалът на опита "Русия да бъде изолирана от света", обявен с показен оптимизъм от Обама.
    Държави от Азия, Африка и Латинска Америка търсят възможности за сътрудничество с нова и силна Русия - страна с капитали, които да инвестира в развиващи се икономики.
    Изграждането на нова система за сигурност в света е невъзможно без военнотехническо сътрудничество с държави от западното полукълбо.
    Щом американската ПРО неотклонно се движи към нашите граници с цел да блокира междуконтиненталните ни балистични ракети, защо не бива също такава система да стои край границите на САЩ? "При всяко положение трябва да имаме други някакви инструменти за самозащита срещу американската ПРО в Европа, а може би и по-близо - в Украйна", смята Виктория Легранова.

17/07/2014-- kurier.bg/komentari/46731.html
http://www.livenews.bg/v-pravda-rusiq-iztlaskva-sasht-ot-latinska-amerika-69984.html?utm_source=flip.bg
в. Правда
image





Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19701126
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031