Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2014 17:20 - Куп бивши МВР величия помагали на германска компания да нарушава закона у нас http://www.blitz.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 519 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.07.2014 17:33


Куп бивши МВР величия помагали на германска компания да нарушава закона у нас „Аурубис България”АД-Пирдоп строи опасно съоръжение без влязло в сила екоразрешително, твърдят от Коалиция за устойчиво развитие   
  Пирдоп, България image За втори път „Аурубис България”АД-Пирдоп „лови риба в мътна вода” в политическото междувластие, като започна изграждането на хранилище за опасни утайки без влязло в сила екоразрешително. Това се казва в съобщение на неправителствената организация Коалиция за устойчиво развитие до медиите.Според тях, една от най-богатите в България фирми, собственик на медодобивен комбинат Пирдоп, при наличие на висящи съдебни административни производства през пролетта на 2014 г. срещу Решение на РИОСВ-София за одобрен ОВОС и Решение на РИОСВ-София за предварително изпълнение, са започнали изкопни работи за увеличаване обема на хвостохранилище за опасни отпадъци и утайник за фаялити.

Гражданския мониторинг на НП№- то показал, че без да има влязли в сила екоразрешителни и разрешителни за предварително изпълнение, както и без налични строителни книжа, фирмата изгребва стар хвост, депонира го на неразрешена от РИОСВ, ДНСК и ХЕИ площадка и изгражда нова, по-висока стена не със строителни материали, декларирани в ИП, а с хвост и отпадъци от старо металургично производство, които не гарантират превенция на риска и опазване на живота и здравето на работещите и местното население.

Според коалицията корумпираните политици и послушната държавна администрация не се свенят да услужват на авторитетната германска компания, макар местното население и работниците да са пропищели от ракови заболявания и левкимия, причинети от вредните емисиси с тежки метали и серен диоксид в общо пет хвостохранилища наоколо, и мълчат за петкратното увеличеното производство на рудодобива и металургията в региона с нередовни разрешителни.

В Пирдоп и Зратица се смята, че напоследък чадърът върху екопрестъплението се посигурявал от министъра на екологията Искра Михайлова и от министъра на икономиката Драгомир Стойнев, пише още в съобщението.

Липсата на реакция на държавните контролни органи се е опезпечавала от Петко Сертов, бив шеф на ДАНС, сега консултант на фирмата по сигурността, Георги Николов, офицер от бившата ДС, сега главен секретар на компанията, Ирина Петрова, бивш шеф на Инспектората на МВР, сега шеф на Дирекция „Сигурност” на компанията, съобщават от Коалиция за устойчиво развитие. /БЛИЦ



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703671
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031